Ok, po telefonach do 2 serwisów toyoty i różnych próbach - udało się uruchomić android auto.
W jednym serwisie dowiedziałem się, że nie da rady bo już nie robią update`u aby uruchomić AA w tej wersji 2020r CHR. Popołudniu w tym samym serwisie (inna osoba) powiedziano mi, że da radę to zrobić, ale odpłatnie, jak przyjadę na serwis i po kilku godzinach zrobią mi update softu który uruchomi AA.
W drugim serwisie powiedziano mi, że to powinno działać i żebym spróbował różnych kabli, skasował w telefonie wszystkie skonfigurowane wcześniej samochody które mam zapisane w aplikacji AA na telefonie (telefon zapamiętuje wszystkie samochody z którymi łączyliście się za pomocą AA).
Mam wersję z 2 pokrętłami i przyciskami na wyświetlaczu.
Rozwiązaniem okazało się:
- potrzeba mieć odpowiedni przewód - nie wiem dokładnie jak się nazywa (czy to usb 2.0 czy 3.0, jaki ma mieć transfer, itp. ale niektóre działają) ale realnie przetestowałem 5 przewodów i 2 z nich były dobre.
- "preferowana usługa" w "konfiguracjach" tam kryło się uruchomienie AA/CP, ale był problemy z połączeniem. Może skasowanie w telefonie innych samochodów pomogło - nie wiem, ale kasowałem, testowałem przewody i finalnie pomogło po wieeeelllluuu próbach.
Spędziłem przy tym jakieś 1,5h popołudniu na samej zabawie z różnymi telefonami i kablami w samochodzie. Miałem momenty kiedy niby wykrywał AA, ale na wyświetlaczu pojawiał się komunikat, że muszę się zatrzymać, aby nawiązać połączenia, a cały czas stałem na parkingu i nie miałem włączonego silnika.
Podsumowując po zabawach - AA działa z odpowiednim przewodem i możliwe że wykasowanie innych pojazdów z aplikacji na telefonie w AA też pomogło, potrzeba oczywiście włączyć w "preferowana usługa" AA, lub CP jeśli ktoś ma appla.
Zostaje więc poszukać tego co napisaliście powyżej, aby zrobić AA bezprzewodowo.
Dzięki za pomoc!