Cześć
Mam pytanie, czy samodzielnie poprzez złączę OBD mogę sprawdzić stan czujników TPMS w kołach, ich sprawność. Miałem taką sytuację, że złapałem gwoździa - opona przebita. Cieśnienie spadło do 1,5 BAR i zapaliła się kontrolka ciśnienia. Wulkanizator zdjął oponę, naprawił. Jak wyjeżdżałem to kontrolka od kół nie paliła się. Po przejechaniu ok. 10 km zaczęła migać oraz po chwili zapaliła się na stałe. Teraz tak się zachowuje przy każdym uruchomieniu zapłonu co sugeruje uszkodzenie jednego z czujników. Reset pod kierownicą nie działa. Zakładam, że podczas zdejmowania i zakładania opony czujnik się uszkodził. Jednak powrót do tego wulkanizatora nie ma sensu, gdyż nie ogarnie on sprawdzenia czujnika i ewentualną wymianę wraz z zaprogramowaniem.
Pytanie, czy można to jakoś zresetować aby sprawdzić, czy raz jeszcze wygeneruje błąd, lub sprawdzić, czy to na 100% to koło? Np. apka pod OBD. A może ktoś ogarniał zamiennik i może polecić gdzie kupić. Niestety, nie posiadam numerów do zaprogramowania więc i tak trzeba chyba koło zdjąć lub znaleźć kogoś ogarniętego, kto zdalnie odczyta numery.