Autor Wątek: Czujniki ciśnienia TPMS - RAV IV 4 gen  (Przeczytany 1980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
Czujniki ciśnienia TPMS - RAV IV 4 gen
« dnia: 17 Lutego 2025, 21:01:41 »
Cześć

Mam pytanie, czy samodzielnie poprzez złączę OBD mogę sprawdzić stan czujników TPMS w kołach, ich sprawność. Miałem taką sytuację, że złapałem gwoździa - opona przebita. Cieśnienie spadło do 1,5 BAR i zapaliła się kontrolka ciśnienia. Wulkanizator zdjął oponę, naprawił. Jak wyjeżdżałem to kontrolka od kół nie paliła się. Po przejechaniu ok. 10 km zaczęła migać oraz po chwili zapaliła się na stałe.  Teraz tak się zachowuje przy każdym uruchomieniu zapłonu co sugeruje uszkodzenie jednego z czujników. Reset pod kierownicą nie działa. Zakładam, że podczas zdejmowania i zakładania opony czujnik się uszkodził. Jednak powrót do tego wulkanizatora nie ma sensu, gdyż nie ogarnie on sprawdzenia czujnika i ewentualną wymianę wraz z zaprogramowaniem.

Pytanie, czy można to jakoś zresetować aby sprawdzić, czy raz jeszcze wygeneruje błąd, lub sprawdzić, czy to na 100% to koło? Np. apka pod OBD. A może ktoś ogarniał zamiennik i może polecić gdzie kupić. Niestety, nie posiadam numerów do zaprogramowania więc i tak trzeba chyba koło zdjąć lub znaleźć kogoś ogarniętego, kto zdalnie odczyta numery.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Czujniki ciśnienia TPMS - RAV IV 4 gen
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2025, 21:16:48 »
Interfejs OBD np., vLinkerFD + apka Tire Assistant.  (interfejs sprawdź na stronie apki, ten co napisałem działa).

Apka odczyta wskazania czujników, wyświetli ich numery ale nie wie gdzie który jest.... To możesz ogarnąć mieszając cisnieniami i patrząc na apce który zmienia wskazanie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2025, 21:56:35 »
Dzięki. Apką hybrid assistant znałem i mam pod to interfejs, ale nie wiedziałem że istnieje z kolekcji apka tire assistant. Dalej sobie już poradzę. 

Offline przemo171

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 IV hyb
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2025, 15:09:13 »
Cześć,

jeśli mogę się podpiąć pod wątek czujników ciśnienia....

Jak to działa? Czujnik się łączy z autem czy auto z czujnikiem? Tzn. Mogę mieć więcej czujników zarejestrowanych? Np. dwa komplety kół lato i zima? Czyli chodzi mi o zmianę kół a nie o zmianę opon.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2025, 15:44:37 »
Antena odbiera dane z czujników na częstotliwości 433Mhz. Sterownik to przetwarza. Czujniki nie nadają (bo np. bateria dead) -> auto nie widzi czujników
Który rok auta?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przemo171

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 IV hyb
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2025, 15:46:52 »
2018 gen4

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2025, 15:48:06 »
Sterownik może zapamiętać 2 komplety po 4 czujniki, między nimi można się przełączać
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline unkas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2025, 07:25:52 »
No to i ja się podłączę pod temat jeśli można ?  :cheesy:
W zeszłym sezonie założyłem nowe czujniki na letnich , teraz je założyłem (koła) i jakiś czas było ok ale czasami jest tak że jeden czujnik jak by nie pracuje tzn. wszystko jest jak ma być ale nagle podczas jazdy włącza się kontrolka że czujnik nie działa i faktycznie po sprawdzeniu jeden jest nieczynny , za jakiś czas idę do samochodu jadę i wszystko jest ok  , i tak na zmianę raz świeci raz nie .
O co tu chodzi , czujnik szwankuje ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2025, 07:32:02 »
Z opisu tak wygląda, wtedy warto sprawdzić go zewnętrznym urządzeniem TPMS

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2025, 20:25:40 »
Odczytałem Caristą ID czujników tpms. Carista identyfikuje je jako nr 1, 2, 3 i 4. Ponieważ chcę dodać ich klony mam dwa pytania. Co oznaczają cyfry w sensie jakich kół  dotyczą? Oraz czy ma znaczenie miejsce czujnika z określonym ID czy też zgodność łączna ID czujników.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl