Autor Wątek: ładowanie akumulatora 12V  (Przeczytany 6617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: ładowanie akumulatora 12V
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Kwietnia 2025, 23:30:13 »
U mnie na dzień dobry był niedoładowany 11.67v, a na uwagi serwisant z mechanicznego odburknął że to po transporcie. No brawo, to kurde go doładujcie (może doładowali bo raport był z Mszczonowa idk) ale generalnie gadka problemu nie ma i naczytał się pan na forach.

Offline Gacekzam

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Kwietnia 2025, 09:34:55 »
Witam
Mam pytanie o akumulatory do Toyoty.
Mam Corolle z 2020 r. i na ostatnim przeglądzie powiedzieli mi, że akumulator jest już do wymiany. Pojeździłem jeszcze przez zimę i wymieniłem na FIAMM L1B44, był to akurat okres bez mrozów i wszystko było dobrze. Wróciły mrozy i na pierwszym weekendzie nie jeżdżąc w niedzielę nie odpalił. Powymieniałem baterie w pilocie, podłączyłem boostera i nic. Odpiąłem klemy i podłączyłem z powrotem i odpalił. Od tego dnia zacząłem mu sprawdzać napięcie aku. Wieczorem miał 12.6V - 12.8V a rano przed odpaleniem miał już tylko 12.3V - 12.35V, odpalał za każdym razem.
Dzisiaj rano, temperatura znowu zeszła poniżej 0 stopni, (było gdzieś -4) i nie odpala. Wczoraj jeździłem nim ponad 100 km. Napięcie jest 12,36V, auto się otwiera wszystko ok, ale nie odpala. Ponownie klemy z akumulatora i z powrotem, auto pali normalnie.

Co może się mu dziać? Na poprzednim akumulatorze czegoś takiego nie było, nawet jak były duże mrozy palił, potrafił stać po kilka dni i też palił. Nowy akumulator i przy ujemnych temperatutach nie odpala.
Nowy akumulator, jeździłem do sklepu i koleś sprawdzał to wszystko jest ok. Mają te Corolle coś w oprogramowaniu, że trzeba ustawić rodzaj akumulatora (czy AGM czy EFB czy kwasówka), czy nie ma czegoś takiego?

Pozdrawiam

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Kwietnia 2025, 09:38:49 »
Zmierz pobory prądu spoczynkowego
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Gacekzam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Kwietnia 2025, 11:18:58 »
Przez cały czas ucieka mu 0.02A przy zamkniętym samochodzie. Wiadomo jak go otworzę to ma 0.1A-0.06A.
Posprawdzałem mu bezpieczniki i odłączając prawie wszystkie nic się nie zmienia, nie wyciągałem tylko tego elementu A1 na górze skrzyneczki. Odłączając też D/C CUT (30A) na chwile wzrasta prąd, ale tylko chwilowo.

Da się na chwile wyłączyć immobilizer, żeby zobaczyć czy to nie on? Jak go wyłączyć, jeśli się da?

PS. Jeszcze w środku nie sprawdziłem, jak sprawdzę to dam znać.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2025, 11:49:00 wysłana przez Gacekzam »

Offline Gacekzam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Kwietnia 2025, 14:07:48 »
Pojechałem do salonu, to mi powiedzieli, żebym przyjechał jak się będzie to działo.
Czyli następnym razem mam z nim nic nie robić i na lawecie go przywieźć a pobór prądu na poziomie do 0.05A jest normalny.
Już nie wiem czy robić coś dalej, czy czekać aż znowu padnie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Kwietnia 2025, 21:01:40 »
Pobór 50mA ujdzie. Jeśli po podpieciu boostera dzieje się to, czyli nic:

Powymieniałem baterie w pilocie, podłączyłem boostera i nic. Odpiąłem klemy i podłączyłem z powrotem i odpalił

To temat do solidnej diagnostyki. Na akumulator 12V nie wygląda.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl