Witajcie!
Dołączyłem wczoraj do grona posiadaczy Yariski. Kupiona od 2 właściciela w Polsce z przebiegiem 116tys. 1.0 benzyna rocznik 2002. Pierwszy nawet nie jeździł nią w zimie bo szkoda, właściwie praktycznie w ogóle nie jeździł i sprzedał znajomemu 9 lat później przy zatrważającym przebiegu 15000km
Mega stan blacharski i w środku zadbany więc szkoda było nie wziąć zwłaszcza że Yariska chodziła za mną już długo lecz wszystko co oglądałem zwłaszcza od spodu miało dziury i rdzę z resztkami podwozia.
Niestety mimo plusów jest problem z mocą silnika. Jakby miało jakąś turbodziurę.
Na biegu jałowym obroty rosną równomiernie w pełnym zakresie, natomiast autko bardzo słabo przyspiesza, do około 3000 obrotów jakby się dławiło, potem idzie lepiej.
Według sprzedającego problem pojawił się po wymianie świec 3 miesiące temu i mechanik powiedział mu że zaświeci się check ale nie przejmować się bo to żaden problem....
Podłączyłem OBD V519 i pokazał błąd P0171 czyli zbyt ubogą mieszankę i z tego co wstępnie wyczytałem albo przepływomierz, zapchany kat, problem z podciśnieniem lub coś jeszcze. Miejmy nadzieję że to błahostka.
Poniżej załączam listę wskazań z OBD i pytanie od czego zacząć diagnozę?
Nie chcę się pakować w niepotrzebne koszty i po prostu wymieniać jak leci części a nie mam sprawdzonego mechanika tam gdzie obecnie mieszkam (Legnica - może ktoś ma i może polecić takiego co nie naciągnie na połowę wartości samochodu za pierdołę którą mogę zrobić sam pod blokiem)
Czy mogę korzystając z tych parametrów namierzyć gdzie szukać usterki? Sprawdzić jakieś konkretne wskazania? W czasie jazdy, przy konkretnych obrotach?
Mam też ELM V-Link jak jeszcze dawno temu miałem forda i tam w apce bodajże za 50zł dożywotnio była masa wskazań do analizy, wykresy sondy lambda, opisy każdej usterki z podpowiedziami gdzie szukać problemu.
Może do Toyoty też jest jakiś dedykowany rozbudowany program którego nie udało mi się znaleźć. Może być płatny jeśli będzie za tym szła funkcjonalność.
To odczytałem z podpiętego OBD na biegu jałowym
Nazwa błędu Znaczenie Wartość
1 DTC_CNT Liczba odczytanych błędów 1
2 FUELSYS1 Układ paliwowy 1 CL
3 FUELSYS2 Układ paliwowy 2 N/A
4 LOAD_PCT(%) Obliczony procent obciążenia silnika 3.5
5 ETC OC Temperatura płynu chłodniczego 87
6 SHRTFT1 (%) Krótkoterminowe przygotowanie paliwa - bank 1 0.8
7 SHRTFT3 (%) Długoterminowe przygotowanie paliwa - Bank 3 15.6
8 LONGFT1 (%) 25.0
9 LONGFT3 (%) Długoterminowe dostosowanie paliwa - bank 3 33.6
10 RPM Obroty silnika 595
11 VSS (KM/H) Aktualna prędkość pojazdu 0
12 SPARKADV(o) Przesunięcie rozrządu zapłonu dla cylindra 1 0
13 IAT Temperatura powietrza dolotowego (oC) 48
14 MAF (G/S) Przepływ powietrza z czujnika przepływu powietrza 1.0
15 TP (%) Absolutne położenie przepustnicy 0
16 O2SLOC Lokalizacja czujników tlenu B1S12—B2S----
17 O2B1S1 (V) NAPIĘCIE sonda lambda , Bank1 , Sensor1 0.750
18 SHRTFTB1S1 (%) Krótkoterminowe korekty paliwa Bank1 sensor 1 0.0
19 O2B1S2 (V) 0.360
20 SHRTFTB1S2 (%) Krótkoterminowe korekty paliwa Bank1 sensor 2 99.2
21 OBDSUP Wymagania dotyczące OBD, do którego pojazdu lub silnika jest certyfikowany EOBD
22 ML_DIST (km) Odległość przebyta od skasowania kodów DTC 6
Z góry dziękuję za okazaną pomoc i życzliwość