Autor Wątek: Słabo jedzie, check i błąd P0171 1.0 PB 2002  (Przeczytany 4062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.0
Słabo jedzie, check i błąd P0171 1.0 PB 2002
« dnia: 06 Marca 2025, 20:49:15 »
Witajcie!
Dołączyłem wczoraj do grona posiadaczy Yariski. Kupiona od 2 właściciela w Polsce z przebiegiem 116tys. 1.0 benzyna rocznik 2002. Pierwszy nawet nie jeździł nią w zimie bo szkoda, właściwie praktycznie w ogóle nie jeździł i sprzedał znajomemu 9 lat później przy zatrważającym przebiegu 15000km :)
Mega stan blacharski i w środku zadbany więc szkoda było nie wziąć zwłaszcza że Yariska chodziła za mną już długo lecz wszystko co oglądałem zwłaszcza od spodu miało dziury i rdzę z resztkami podwozia.
Niestety mimo plusów jest problem z mocą silnika. Jakby miało jakąś turbodziurę.
Na biegu jałowym obroty rosną równomiernie w pełnym zakresie, natomiast autko bardzo słabo przyspiesza, do około 3000 obrotów jakby się dławiło, potem idzie lepiej.
Według sprzedającego problem pojawił się po wymianie świec 3 miesiące temu i mechanik powiedział mu że zaświeci się check ale nie przejmować się bo to żaden problem....
Podłączyłem OBD V519 i pokazał błąd P0171 czyli zbyt ubogą mieszankę i z tego co wstępnie wyczytałem albo przepływomierz, zapchany kat, problem z podciśnieniem lub coś jeszcze. Miejmy nadzieję że to błahostka.
Poniżej załączam listę wskazań z OBD i pytanie od czego zacząć diagnozę?
Nie chcę się pakować w niepotrzebne koszty i po prostu wymieniać jak leci części a nie mam sprawdzonego mechanika tam gdzie obecnie mieszkam (Legnica - może ktoś ma i może polecić takiego co nie naciągnie na połowę wartości samochodu za pierdołę którą mogę zrobić sam pod blokiem)
Czy mogę korzystając z tych parametrów namierzyć gdzie szukać usterki? Sprawdzić jakieś konkretne wskazania? W czasie jazdy, przy konkretnych obrotach?
Mam też ELM V-Link jak jeszcze dawno temu miałem forda i tam w apce bodajże za 50zł dożywotnio była masa wskazań do analizy, wykresy sondy lambda, opisy każdej usterki z podpowiedziami gdzie szukać problemu.
Może do Toyoty też jest jakiś dedykowany rozbudowany program którego nie udało mi się znaleźć. Może być płatny jeśli będzie za tym szła funkcjonalność.

To odczytałem z podpiętego OBD na biegu jałowym
   Nazwa błędu   Znaczenie   Wartość
1   DTC_CNT   Liczba odczytanych błędów   1
2   FUELSYS1   Układ paliwowy 1   CL
3   FUELSYS2   Układ paliwowy 2   N/A
4   LOAD_PCT(%)   Obliczony procent obciążenia silnika   3.5
5   ETC OC   Temperatura płynu chłodniczego   87
6   SHRTFT1 (%)   Krótkoterminowe przygotowanie paliwa - bank 1   0.8
7   SHRTFT3 (%)   Długoterminowe przygotowanie paliwa - Bank 3   15.6
8   LONGFT1 (%)      25.0
9   LONGFT3 (%)   Długoterminowe dostosowanie paliwa - bank 3   33.6
10   RPM   Obroty silnika   595
11   VSS (KM/H)   Aktualna prędkość pojazdu   0
12   SPARKADV(o)   Przesunięcie rozrządu zapłonu dla cylindra 1   0
13   IAT   Temperatura powietrza dolotowego (oC)   48
14   MAF (G/S)   Przepływ powietrza z czujnika przepływu powietrza   1.0
15   TP (%)   Absolutne położenie przepustnicy   0
16   O2SLOC   Lokalizacja czujników tlenu   B1S12—B2S----
17   O2B1S1 (V)   NAPIĘCIE sonda lambda , Bank1 , Sensor1    0.750
18   SHRTFTB1S1 (%)   Krótkoterminowe korekty paliwa Bank1 sensor 1   0.0
19   O2B1S2 (V)      0.360
20   SHRTFTB1S2 (%)   Krótkoterminowe korekty paliwa Bank1 sensor 2   99.2
21   OBDSUP   Wymagania dotyczące OBD, do którego pojazdu lub silnika jest certyfikowany   EOBD
22   ML_DIST (km)   Odległość przebyta od skasowania kodów DTC   6

Z góry dziękuję za okazaną pomoc i życzliwość
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2025, 20:55:47 wysłana przez Woytas »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Słabo jedzie, check i błąd P0171 1.0 PB 2002
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2025, 20:56:42 »
Witamy, zmierz ciśnienie paliwa i sprawdź szczelność dolotu, wyczyść przeplywke - na początek
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sebeusz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.3
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2025, 21:20:26 »
Witam wszystkich również zostałem dzisiaj świeżym posiadaczem toyoty yaris z silnikiem 1.3 benzyna z przebiegiem 177 tyś. z 2001 roku. Generalnie mam ten sam problem co auto wątku auto słabo wkręca się na obroty i świeci check engine. Po zeskanowaniu ten sam błąd czyli P0171. Błąd wykasowałem przejechałem się trochę niby się nie zaświecił ale wydaje mi się że przy tym silniku powinien lepiej wkręcać się na obroty. Podczas dodawania gazu mam wrażenie że nie przyśpiesza płynnie tylko tak jakby go delikatnie szarpało. Oczywiście myśle o sprawdzeniu i przeczyszczeniu przepływomierza.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2025, 22:51:21 »
Witamy, zmierz ciśnienie paliwa i sprawdź szczelność dolotu, wyczyść przeplywke - na początek
Jeśli chodzi o moją wiedzę na temat silników to jest dość słaba. Polegam raczej na vlogach, blogach czy właśnie na forach gdzie którzy już to przerabiali, obeznani z tematem dzielą się wiedzą i doświadczeniem.
Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie miał zmierzyć ciśnienie paliwa. Wrzuciłem zapytanie w google i szukam  na forum, zgłębiam temat.
OBD będzie miarodajne czy muszę zaopatrzyć się w czujnik zegarowy?
Jeśli dobrze rozumuję to ten pomiar wykluczyłby od razu pompę, filtr paliwa i pewnie jeszcze coś innego przy okazji?

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2025, 22:58:37 »
Witam wszystkich również zostałem dzisiaj świeżym posiadaczem toyoty yaris z silnikiem 1.3 benzyna z przebiegiem 177 tyś. z 2001 roku. Generalnie mam ten sam problem co auto wątku auto słabo wkręca się na obroty i świeci check engine. Po zeskanowaniu ten sam błąd czyli P0171. Błąd wykasowałem przejechałem się trochę niby się nie zaświecił ale wydaje mi się że przy tym silniku powinien lepiej wkręcać się na obroty. Podczas dodawania gazu mam wrażenie że nie przyśpiesza płynnie tylko tak jakby go delikatnie szarpało. Oczywiście myśle o sprawdzeniu i przeczyszczeniu przepływomierza.

Dokładnie, u mnie też pojawia się jakby delikatne szarpanie do tych 3000 obrotów mniej więcej a potem w miarę jedzie.
Przepływomierz myślę że kupię nowy na wszelki wypadek gdyby czyszczenie nie pomogło żeby zacząć od najtańszych spraw. Głupio by było wyczyścić pójść dalej z tematem a okaże się że winna jest ponad 20 letnia część za stówkę bo czyszczenie nie zdało egzaminu.

Offline sebeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2025, 08:37:48 »
Ja dzisiaj będę czyścił muszę tylko kupić spray do czyszczenia przepływomierzy. Myślę, że to może być to bo i spalanie wydaje się też większe niż powinno być. Dam znać jakie będą efekty :P

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2025, 13:41:15 »
Przepływomierz myślę że kupię nowy

Jeśli tak to tylko oryginalny. Resztą szkoda sobie głowy zawracać.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sebeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2025, 16:58:06 »
Przepływomierz wyczyszczony w zasadzie nie był brudny. Błąd  P0171 nie pojawił się od wczoraj kiedy go wykasowałem ale zmian po czyszczeniu nie ma żadnych. Dalej jedzie słabo nie wkręca się na obroty powyżej 3000 obrotów i przy dodawaniu gazu trochę go szarpie. Dzisiaj dodatkowo wywaliło nowy błąd P0420 czyżby problem z katalizatorem bądź sondą? Co jeszcze można sprawdzić ? W najbliższym czasie będę chciał wymienić olej i wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa. Sprawdzałem połączenia wszystkich węży i założyłem dwie nowe opaski, ale zmian brak.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2025, 19:22:34 »
Byłem u mechanika który poprzedniemu właścicielowi wymieniał świece żeby go opierdzielić za bzdury o nie zawracaniu sobie głowy check enginem, okazało się trochę inaczej ale nie będę pisał elaboratów.
Gość twierdzi że to pompa lub walnięty kat, lambdy podobno ok, trzeba sprawdzić ciśnienie na wężyku podającym paliwo.
Ale co najlepsze odpiął kabel od MAF i mówi no teraz to przynajmniej auto będzie jechać normalnie.
I o dziwo jakby mu drugi silnik włożyć, samochód nie szarpie, wkręca się na obroty i nomalnie przyspiesza na każdym biegu.
Teraz pytanie czy tak w ogóle mogę jezdzić bo komp nie ma wskazań z czujnika skoro jest odpięty ale spalanie pokazuje normalne i w normie?
I czy to przypadkiem nie wskazuje na to że winą jest właśnie ten czujnik tylko bo jeszcze go nie miałem czasu wykręcić i przeczyścić?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2025, 19:24:34 wysłana przez Woytas »

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2025, 19:30:10 »
Jeśli tak to tylko oryginalny. Resztą szkoda sobie głowy zawracać.

Serio aż taka różnica? Co się dzieje z tymi tańszymi bo oryginał Denso 330 zeta, zamiennik stówę...
A do wyczyszczenia przepływomierza muszę użyć specjalnego sprayu tylko do tego czy może być taki do egr, przepustnic czy coś innego?
W pracy mam do dyspozycji całą szafę chemii w Wurtha, pytanie tylko co to ma być za płyn.

Offline sebeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2025, 11:44:46 »
Ja wczoraj też podjechałem do mechanika, żeby umówić się na wymianę hamulców i przy okazji przejechał się kawałek autem. Rozbujał go na 3 biegu do 120 km/h zaczął się normalnie wkręcać na obroty. Powiedział, że te silniki czasem potrzebują żeby je mocniej pocisnąć. Do wymiany mam napewno świece, bo występuje szarpanie przy dodawaniu gazu. Generalnie powiedział, że zapierdziela i on by nic poza wymianą świec nie robił bo silnik pracuje bardzo dobrze. No i faktycznie od tej pory zero błędów a i samochód zaczął się normalnie wkręcać na obroty powyżej 3 tyś. Prawdopodobnie ktoś wcześniej jeździł autem na niskim zakresie obrotów i przez to się trochę przytkał. Te silniki lubią wysokie obroty więc czasami trzeba im trochę w palnik dać.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2025, 13:22:57 »
Rozbujał go na 3 biegu do 120 km/h zaczął się normalnie wkręcać na obroty.
No to masz farta.
Jaki masz silnik że na trójce jechałeś nim 120km/h?

Offline sebeusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2025, 15:05:52 »
1.3 i kręcił go bardzo wysoko prawie do odcinki.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marca 2025, 17:29:55 »
1.3 i kręcił go bardzo wysoko prawie do odcinki
Ja na razie jeszcze wolę go aż tak bardzo nie kręcić ale myślę że 1.0 chyba by zgubił korbowód przy takiej prędkości :P

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2025, 17:36:48 »
tylko oryginalny. Resztą szkoda sobie głowy zawracać.
Jak rozpoznać ten oryginalny bo 600zł czyli 1/6 ceny auta za taki element to trochę dużo... Denso 314 w raczej sprawdzonym sklepie Motostacja
Na alledrogo przykłądowo 240zł za OE
https://allegro.pl/oferta/przeplywomierz-toyota-22204-22010-197400-2030-oryginal-nowy-17254666162
https://allegro.pl/oferta/przeplywomierz-oe-toyota-rav4-yaris-mr2-celica-17265033834
iz opisu oba oryginały ale napisy niby się różnią.
A tymczasem na Aliexpress "odnowiony"
https://pl.aliexpress.com/p/video/detail.html?itemId=1005005878973758
Chińczycy podrabiają serio części do takich starych samochodów?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl