Autor Wątek: Słabo jedzie, check i błąd P0171 1.0 PB 2002  (Przeczytany 4060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
Odp: Słabo jedzie, check i błąd P0171 1.0 PB 2002
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2025, 18:02:49 »
Jak rozpoznać ten oryginalny bo 600zł czyli 1/6 ceny auta za taki element to trochę dużo

Nie rozpoznasz więc brać ze sprawdzonego sklepu - poniżej do wyboru do koloru, ale najlepiej OE, Denso & NGK:

https://2407.pl/search/?product_id=587375

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.0
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2025, 18:24:41 »
Jak rozpoznać ten oryginalny bo 600zł czyli 1/6 ceny auta za taki element to trochę dużo

Nie rozpoznasz więc brać ze sprawdzonego sklepu - poniżej do wyboru do koloru, ale najlepiej OE, Denso & NGK:

https://2407.pl/search/?product_id=587375

Ok, dzięki. A myślisz tak jak ja że skoro po odpięciu przepływki auto zaczęło jechać normalnie to na 99,99 wina właśnie tego?
No bo katalizator w takim razie wykluczam, nie jechał by tak żwawo i 140 km/h jeśli tam byłby jakiś zator. Sondy i pompę paliwa raczej też nie w takim wypadku.
I ewentualnie jest sens go próbować czyścić specjalnym preparatem no z firmy CRC do przepływomierzy czy jeśli Izopropanol nie pomógł to wymieniać na pewniaka?
Ewentualnie jakaś inna chemia?

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Marca 2025, 09:53:56 »
Jeśli po odpięciu MAF wszystko jest ok to nie może być to nic mechanicznego np. zapchany katalizator. Musi to być coś związane z czujnikami/elektroniką.

Jak nie ma zmiany po czyszczeniu przy użyciu IPA to raczej wymiana, dedykowany środek do przepływomierzy już lepiej tego nie wyczyści.

Przed czyszczeniem MAF pokazywał Ci 1g/s na jałowym co jest za mało - ile po czyszczeniu?
Wkręć na obroty i sprawdź czy odczyt się zmienia.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2025, 09:56:08 wysłana przez dzejdzej007 »

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.0
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marca 2025, 19:16:28 »
Jeśli po odpięciu MAF wszystko jest ok to nie może być to nic mechanicznego np. zapchany katalizator. Musi to być coś związane z czujnikami/elektroniką.

Jak nie ma zmiany po czyszczeniu przy użyciu IPA to raczej wymiana, dedykowany środek do przepływomierzy już lepiej tego nie wyczyści.

Przed czyszczeniem MAF pokazywał Ci 1g/s na jałowym co jest za mało - ile po czyszczeniu?
Wkręć na obroty i sprawdź czy odczyt się zmienia.

Właśnie dobra uwaga, że na podstawie parametrów z OBD już powinno być wiadomo (wiadomo że nie na 100% ale z dużym prawdopodobieństwem) w jakim  kierunku iść i co w jakiej kolejności sprawdzać.
Bo przecież jeden mechanik dałby sobie rękę uciąć że to katalizator a problem jest na zupełnie drugim końcu układu.
Mam prośbę, jeśli masz jakieś źródło na temat analizy diagnostyki silnika to podziel się jeśli możesz.
Wiesz że 1g/s to za mało. Dlaczego mechanicy o tym nie wiedzą?

Dziś zabrałem się znowu za ten przepływomierz a że w sumie i tak miałem go wymieniać to stwierdziłem że spróbuję użyć trochę siły jak mam go i tak wyrzucić do śmieci, co mi szkodzi.
Spsikałem go z 5 razy, delikatnie trąc patyczkiem o te druciki zmyłem sporo syfu który się tam nagromadził.
I teraz tak jak piszesz parametry się zmieniły.
Na biegu jałowym 767RMP jest 1,5g/s a nie 1
Przy 3300rpm jest 5,75g/s.
Dalej nie mam danych aczkolwiek przejechałem jeszcze ze 20 km po drodze z pracy i wkręca się dużo dużo lepiej i jedzie z praktycznie pełną mocą ale nie idealnie to w najbliższym czasie przepływomierz wymienię bo bardziej wyczyścić się go już nie da.

Wracając do tego co pisałem wcześniej. Wystarczyłoby wiedzieć jaki ma być dany parametr odczytany z OBD i przede wszystkim rozumieć jak to wszystko ze sobą współgra i już wiesz o co chodzi.
A 2 niby "mechaników" w tym jedna szkoła niestety przyszłych mechaników podpięli do kompa to auto i nie wiedzieli co wywnioskować z tych magicznych cyferek które pokazuje im komputer....
A ta szkoła i jednocześnie SKP nie ma jakiegoś tabletu z chin za 5 stów tylko specjalistyczny wielki komputer na kółkach bodajże jak pamiętam Boscha z kilkunastoma co najmniej wtyczkami do różnych gniazd diagnostycznych do każdego auta wiszących po bokach więc ręce opadają na taką ignorancję...
To tysiąc razy lepiej samemu się dokształcić z tej dziedziny skoro jedziesz do mechanika z kilkudziesięcioletnim stażem z mega sprzętem a prawdziwą, rzetelną pomoc uzyskujesz na forum pasjonatów.

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2025, 19:20:24 wysłana przez Woytas »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Marca 2025, 21:58:26 »
Bo wymiana jest prosta, nie trzeba myśleć, a za części i tak płaci klient ;)

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marca 2025, 09:12:58 »
Na biegu jałowym 767RMP jest 1,5g/s a nie 1
Przy 3300rpm jest 5,75g/s.

Nadal trochę mało...
Zapomniałem spytać o oczywistą rzecz - a jak wygląda filtr powietrza silnika i kiedy był wymieniany?
Jak jest zasyfiony to może więcej nie przepuszczać - jak nie wiadomo kiedy był zmieniany to wymienić bo to groszowa sprawa w porównaniu do MAF.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Marca 2025, 09:16:44 »
Bo wymiana jest prosta, nie trzeba myśleć, a za części i tak płaci klient ;)

Coraz mniej mechaników, coraz więcej "wymieniaczy" :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl