Autor Wątek: Toyota Yaris Cross Model Rocznik 2024 lepszy czy gorszy od 2022?  (Przeczytany 9240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota Yaris Cross Model Rocznik 2024 lepszy czy gorszy od 2022?
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Marca 2025, 13:14:18 »
Można przygłośnić z testera
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szanto

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyotaYarisCros
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Marca 2025, 17:49:31 »
Można przygłośnić z testera

Jakiego testera?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marca 2025, 18:35:22 »
Np oprogramowanie diagnostyczne producenta pojazdu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szanto

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyotaYarisCros
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Marca 2025, 10:10:44 »
Np oprogramowanie diagnostyczne producenta pojazdu
Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz.
Diagności z TOYOTA WALDER  twierdzą, że są to odgórne ustalenia i wytyczne Unii i nic nie można z tym zrobić. Nawet, jak piszesz, diagnostycznie.

Można zamontować dodatkowo jakiś myk w cenie 1800 - 2000 zł, dołączyć do kluczyka dodatkowy brelok i irytujące powiadamiania o prędkościach są załatwione.

Mnie interesuje czy inni posiadacze modelu TYC MY'24 także nie mają informacji na klawiszu świateł awaryjnych o tym, że są włączone.
Przy najbliższej okazji odwiedzę jakikolwiek salon TOYOTY i sam sprawdzę.
Nie ma tematu

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marca 2025, 10:29:19 »
dźwięku pracy kierunkowskazów w kabinie w zasadzie nie ma. Jest na pograniczu słyszalności

Pytasz o głośność kierunkowskazów więc Cię uświadamiam. Jest możliwość zmiany między 3ma poziomami a diagności niech diagnozują co ich.

Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz.

Ogarnij się, bo się zapętliłeś.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwca 2025, 07:55:20 »
Zalety
- cichsza
- mocniejszy silnik
Wady
- więcej pali
No nie cichsza napewno grubsze szyby przednia duza , boczne przednie i tylne w wszystkich modelach .
Inteligentniejsza hybryda  bo ma Predictive Efficient Drive , Predictive Deceleration Support , Predictive State of Charge (SOC) Control . Oczywiście nigdzie tego nie piszą nawet nie przetłumaczyli co to wszystko znaczy ale jest lepsza dla czytajaczycz ang. https://newsroom.toyota.eu/dynamic-press-launch---new-yaris-cross/
Wiec No nie. Nie pali więcej na pewno mnie tak !
1 silnik 2 moce do wybrania to jest fajne akurat.
T mate ma więcej rozpoznawania motocykle i rowery i automatyczne zatrzymanie samoistne auta jeśli nie dotykam kierownicy hamulca nie reaguje na kierownicy.
I inne..

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwca 2025, 08:01:58 »
A ta słabsza to nie jest po prostu starą wersją?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwca 2025, 08:08:00 »
No ale stara wersja tez jest ulepszona wiec? Taka informacja jest w harakterystyce pojazdu . Skoro piszą ze ulepszyli napewno ulepszyli !

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Czerwca 2025, 09:01:20 »
Inteligentniejsza hybryda bo ma Predictive Efficient Drive , Predictive Deceleration Support , Predictive State of Charge (SOC) Control
Tylko żeby te rzeczy działały, trzeba korzystać z wbudowanej nawigacji (auto musi wiedzieć dokąd jedziemy żeby przewidzieć np. zjazdy i podjazdy gdzie można najwięcej zaoszczędzić) + ta nawigacja musi mieć aktualne informacje o ruchu, a to u nas nie działa zbyt dobrze - przynajmniej z mojego doświadczenia.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Czerwca 2025, 09:25:49 »
No ale stara wersja tez jest ulepszona wiec? Taka informacja jest w harakterystyce pojazdu . Skoro piszą ze ulepszyli napewno ulepszyli !

Dla mnie z artykułu który zalinkowałeś jasno wynika że Hybryda 115 jest technicznie niezmieniona, jedynie dostała nową nazwę. To wersja 130 jest wzbogacona elementami V gen hybrydy.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2025, 09:28:58 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Czerwca 2025, 14:09:02 »
116 z 2024 jest zmieniona względem 116 z 2023. odnoszę się tutaj do różnic yaris cross vs yaris.
 O wyciszeniach jakie widziałem, pisałem - w drzwiach dodano jakąs smętną watolinę (ale dobre i to bo lexus lbx tego nie ma). Oczywiście to wywaliłem i dałem inny materiał.
Co do samej elektroniki - 2024 ma inny tempomat (inaczej prościej sie go uruchamia), ma 4 stopnie regulacji odstepu od pojazdu z przodu (a nie 3), zwalnia za poprzedzającym pojazdem po puszczeniu gazu, reaguje na auta na pasie obok, zwalnia na łukach, ma nowe zegary (nawet wersja comfort), i nie można na stałe wyłaczyc pikacza od prędkości. Motocykle i rowery rozpoznaje stara wersja. Mam mieszane uczucia czy nowa wersja jest lepsza jako calość. Na pewno włączanie tempomatu mi bardzie odpowiada bo jest jeden klik zamiast dwóch.
No i jakimś cudem moja żona która nie przestrzega eko jazdy autem hybrydowym (np hamuje gwałtowniej na dojeździe do świateł a nie stopniowo wytraca prędkość itp.) ma tylko o 0,2 wyższe spalanie w tej większej budzie.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2025, 14:12:05 wysłana przez marx50 »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Czerwca 2025, 15:46:44 »
O wyciszeniach jakie widziałem, pisałem - w drzwiach dodano jakąs smętną watolinę (ale dobre i to bo lexus lbx tego nie ma).
To przejedź się LBX-em i zobaczysz czy ta smętnea watolina czemukolwiek służy :)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Czerwca 2025, 09:04:31 »
O wyciszeniach jakie widziałem, pisałem - w drzwiach dodano jakąs smętną watolinę (ale dobre i to bo lexus lbx tego nie ma).
To przejedź się LBX-em i zobaczysz czy ta smętnea watolina czemukolwiek służy :)
Jechałem przed zakupem Toyoty. Niczym się nie różni pod względem akustycznym. Tak samo jak yaris nie ma maty antyrezonansowej w drzwiach, nie ma pianki na boczku drzwi itp(są w necie filmy). Nie wiem czemu dali watoline w toyocie a w lexie nie, ale nie ma to znaczenia bo i tak trzeba to zrobić od nowa. To auto jest fajne ale jak się je wygłuszy przy czym mój mały yaris wygluszony tak samo (zrobiłem przy crossie dokładnie te same kroki) jest cichszy.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Czerwca 2025, 13:00:08 »
To auto jest fajne ale jak się je wygłuszy przy czym mój mały yaris wygluszony tak samo (zrobiłem przy crossie dokładnie te same kroki) jest cichszy.
od czego cichszy?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Czerwca 2025, 13:22:12 »
I od wygłuszonego tą samą metodą Yaris Crossa 2024 i siłą rzeczy i od stockowego LBX-a skoro już na jego temat zeszliśmy.
Tutaj fota "wygłuszenia" z yaris crossa: https://zapodaj.net/plik-5cCUvO0iyC
Te dwie podpaski są dodane względem yarisa 2023. Nie wiem co to może wytłumic ale taki sam materiał jest np. w fiacie na nadkolach i obudowie lewarka i pewnie jest używany powszechnie. Oczywiście zmieniłem to na matę kauczukową na całości i wgl podczas roboty jak wytłumiłem najpierw pierwsze drzwi to miałem lekki szok ile dźwięków zaczęło do mnie docierać z tyłu.
Drzwi, nadkola, wnęki kół (natryskiem) dały bardzo dużo.
A tu widać fabryczny boczek w lbx:https://www.youtube.com/shorts/RqXvX-HrMjw
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2025, 13:44:27 wysłana przez marx50 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl