Autor Wątek: 0w16 czy 0w20?  (Przeczytany 26812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: 0w16 czy 0w20?
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Maja 2025, 22:45:37 »
Jak ja się cieszę, że nie mam żadnej hybrydy. Następny będzie turbodieselek 2.0 TDI.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Maja 2025, 22:48:40 »
topoll, sporo w ostatnim czasie nagłych śmierci 30-kilkulatków. Kiedyś zjawisko praktycznie niespotykane.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Maja 2025, 23:50:52 »
Następny będzie turbodieselek 2.0 TDI.
Kup sobie RAV4 3,5 będzie spokój i zapomnisz o TDI :-)

Co do oleju kolega wyżej dużo napisał ale i tak wszystko schodzi się do dobrania do stylu jazdy oleju akceptowanego przez producenta.

Przestudiowałem książki serwisowe i dołożenie 0w16 do 1,8h nastąpiło na przełomie 18/19r.i trwa do teraz. Ostatnią książkę pobrałem z 24r. Teraz trzeba by prześledzić COC żeby zweryfikować emisyjność.

Ogólnie instrukcja obsługi podkreśla w jakim celu był użyty 0w16 a to utwierdza mnie w tym co napisałem wcześniej.
Przy 1,8h 0w16 jest jedną z opcji którą dopuszcza producent  .

Offline i-camry

• Początkujący
  • Samochód:: Camry25
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Maja 2025, 00:09:41 »
Youtube podsunął dobry film na temat -
https://www.youtube.com/watch?v=i0VoEhW2I-E

Fajnie opisuje aferę z 0w20 vs 0w40 w GMie i dobrze tłumaczy wykresy (np ten z 13:33)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Maja 2025, 21:24:42 »
Youtube podsunął dobry film na temat -
https://www.youtube.com/watch?v=i0VoEhW2I-E
Przykro patrzeć, jak GM pudruje syfa (próbuje ratować niechlujnie wykonane silniki) podmianą lepkości oleju. Koszmarny pomysł...
Z drugiej strony rację ma TCCN, że przy użytkowaniu auta na krótkich odcinkach trzeba skrócić interwał zmiany oleju (co i tak zaleca Toyota), a nie podnosić jego lepkość. Toyota to nie GM :-)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Maja 2025, 22:42:13 »
topoll, sporo w ostatnim czasie nagłych śmierci 30-kilkulatków. Kiedyś zjawisko praktycznie niespotykane.
dawno o tym nie słyszałem

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Maja 2025, 22:59:55 »

Co do oleju kolega wyżej dużo napisał ale i tak wszystko schodzi się do dobrania do stylu jazdy oleju akceptowanego przez producenta.

Przestudiowałem książki serwisowe i dołożenie 0w16 do 1,8h nastąpiło na przełomie 18/19r.i trwa do teraz. Ostatnią książkę pobrałem z 24r. Teraz trzeba by prześledzić COC żeby zweryfikować emisyjność.

Ogólnie instrukcja obsługi podkreśla w jakim celu był użyty 0w16 a to utwierdza mnie w tym co napisałem wcześniej.
On

A możemy się skupić na silniku w RAV4 czyli 2,5?

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Maja 2025, 23:04:17 »
[...] Ja ufam Toyocie. A porownywanie aut z 2019 do nowych jest niecelne, bo 1,8 z 2024 jest inne. System ma inne motory, inna przekładnię, inny moduł sterujacy inny akumulator, inna wypadkowa moc. To V generacja. W sieci jest sporo info o.zmianach. I ma jeżdzić na oleju OW16. Ale nie. Polak mądrzejszy. Wasze auta wasza sprawa ale sądzę,że wiekszość użytkowników woli posluchac serwisu i instrukcji.

Masz prawo im ufać. Powiem nawet, że też mam (ograniczone) zaufanie do Toyoty jako Toyoty (czyli Japończyków na swojej wyspie w Azji). Ograniczone dzięki ludziom, których autoryzowali do obsługiwania nas w Polsce a sami Japończycy są nieuchwytni więc zaufanie mam tylko do wyrobu: dobry silnik, ufam że kupując ich oryginalny filtr oleju (mimo że drogi i made in China) kupuję dobrą dla mojego silnika rzecz.
Nie ufam natomiast ASO i mam ku temu powody. I czyżby miał dojść kolejny powód? Mianowicie "autoryzowany" facet w ASO mówił mi, że silnik (2ZR-FXE) nie był po 2019 w żaden sposób zmieniany. A wyżej (cyt) napisałeś:

W sieci jest sporo info o.zmianach.

O jakie zmiany chodzi? Mógłbyś wskazać jedna jakieś źródło? Szczerze mówiąc jakiś czas temu szukałem ale nie znalazłem.

Ja tylko chciałbym przypomnieć wszystkim o paru faktach:
1. Druga liczba w oznaczeniu lepkości oleju, którą tak ochoczo niektórzy lubią manewrować, jest wprost proporcjonalna do grubości filmu olejowego w ustalonej temperaturze. Producent spasował silnik biorąc pod uwagę określoną grubość filmu olejowego w docelowej temperaturze pracy silnika, więc dlaczego sądzicie, że jak w zdrowym silniku zastosujecie olej, który w tej roboczej temperaturze utworzy grubszy film olejowy to cos polepszycie? Jedyne, co polepszycie, to spalanie. Będzie wyższe.
2. Silniki w układach hybrydowych Toyoty pracują w specyficznych warunkach, tj. na trasie są dogrzane, w mieście nie (chyba, że ktoś nie umie korzystac z hybrydy - to można rozpoznać po tym, jakie kto spalanie uzyskuje; jeśli powyżej 5l w mieście to zdecydowanie nie umie). Olej tam nie powinien być gesty. A jeśli ktoś sie boi o zatarcie (nieuzasadnione, ale... ja tez robię to, co tu opiszę), to niech sobie doleje dodatku przeciwciernego. Jest ich mnóstwo na rynku.
3. Interwały olejowe, które ustala Toyota w instrukcji, są lepiej niż dobre. 15 tysięcy przebiegu. Tyle, że silnik benzynowy nie pracuje stale, np. u mnie średniorocznie (miasto, trasa, wiochy, wszystkie pory roku) - odczytując z aplikacji - 61% przejechanego dystansu auto przebyło w trybie elektrycznym. A więc silnik benzynowy przejechał średnio 6000 km między wymianami oleju.
4. Wiem, że są różni dealerzy i różne ASO, mogę wskazać nawet partaczy. Ale mnie sie posczęściło i korzystam z dobrego. I zawsze przyglądam się przez okienko temu, jak przebiegają prace przy moim samochodzie. I za każdym razem jak zlewają olej to widzę, że jest przejrzysty i brunatny (nie czarny). A warto dodać, że jak przyprowadzam auto na serwis to nim oddam je, to dolewam pół dawki płukanki pewnej znanej firmy i czekam chwilkę. Jeśli więc po przepłukaniu nie jest całkiem czarny ten zlewany olej to znak, że jest gitara.
5. Auto moje przebyło trasy przez Alpy z szybkościami maksymalnymi dozwolonymi i nigdy temperatura cieczy chłodzącej (bo tylko ta widzę) nawet nie zbliżyła się do niebezpiecznego pola. Nie ma więc powodu by sądzić, że olej sie przegrzewa.

A jak ktoś jeździ głównie po mieście, jak taryfiarze, to zmiana oleju na gęstszy to już kompletny bezsens. Ani nie maja w pełni wygrzanego silnika, ani nie maja minimalnego spalania.

O innych konsekwencjach stosowania grubszego, niż zalecany, filmu olejowego, można sobie posłuchać na filmach np. prof Chrisa, czy "Łysego".

Dziwi mnie natomiast, że wiedza jest ogólnodostępna, wszystko jest wyjaśnione, zbadane, policzone, a i tak krążą jakieś mity i każdy ma swoje zdanie oparte na jakimś rzekomym doświadczeniu...
Dziękuję za twoją opinię. Czyli jeśli ktoś jeździ 99% krótkie odcinki wokół komina to 0W16 a na trasy 0W20?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 27 Maja 2025, 01:56:31 »
Czyli jeśli ktoś jeździ 99% krótkie odcinki wokół komina to 0W16 a na trasy 0W20?
Ani przy pierwszym ani przy drugim nic się nie stanie.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Maja 2025, 08:44:38 »
Cytat: radek2020 w Wczoraj o 23:04:17
Czyli jeśli ktoś jeździ 99% krótkie odcinki wokół komina to 0W16 a na trasy 0W20?

Spójrzce na link, który podałem w poście  wcześniej.
lepkości olejów 0W16 i 0W20 są bardzo podobne. W 100C to jest 7.2cSt i 8.6cSt. Niewielka różnica. Dopiero 5W30 ma 11cSt.
Mamy jeszcze parametry przy przegrzaniu do 250C, dla 0W16 jest to 2.3cP, dla 0W20 2.74cP (praktycznie to samo); 5W30 jest lepszy 3.3cP....
Dla każdej jazdy w naszym klimacie i dla hybrydy prcującej w cyklu Atkinsona 0W16 i 0W20 i 5W30 są tak samo dobre, ale z 5W30 trochę może wzrosnąć spalnie.
Dla silnika benzynowego z turbo na pewno lepszy będzie 5W30, ale to całkiem inaczej pracujący silnik.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Maja 2025, 09:22:11 »
Dla każdej jazdy w naszym klimacie i dla hybrydy prcującej w cyklu Atkinsona 0W16 i 0W20 i 5W30 są tak samo dobre, ale z 5W30 trochę może wzrosnąć spalnie.
Dlatego w instrukcji obsługi jest tabelką z temperaturami i nie ma mowy o żadnych aspektach technicznych tylko o zużyciu pb które jest elementem norm deklarowanych przez producenta.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Maja 2025, 22:07:31 »

Tak sobie myślę czy zmiana oleju z 0W20 na 0W16  poprawi sytuację z benzyną w oleju...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Maja 2025, 23:25:19 »
Tak sobie myślę czy zmiana oleju z 0W20 na 0W16�  poprawi sytuację z benzyną w oleju...
Średnio widzę związek lepkości oleju z podlewaniem paliwa. Powiedziałbym raczej że jest odwrotnie bo chyba lepiej rozrzedzić 0w20 niż już rzadki 0w16 :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2025, 00:03:29 wysłana przez ledziu »

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Maja 2025, 07:45:31 »
Jeszcze lepiej częściej wymieniać 0W16. Np. co 5-7 tys. km/6 m-cy.
A propos - to NIE jest rozwiązanie proekologiczne, więc jego jedynym uzasadnieniem są czyste względy merytoryczne :-)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Maja 2025, 08:09:37 »
Jeszcze lepiej częściej wymieniać 0W16. Np. co 5-7 tys. km/6 m-cy.
Nie przesadzajmy :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl