Autor Wątek: 0w16 czy 0w20?  (Przeczytany 26827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: 0w16 czy 0w20?
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Maja 2025, 08:23:47 »
No widzisz producent dopuszcza różne lepkości oleju w zależności od warunków jazdy.
Masz rację, dopuszcza, masz rację. Świadczy to o tym, ze niezależnie do tego, co wlejesz, będzie jeździł i tyle. Po prostu. Ktoś ciągnie bez przerwy przyczepy, albo jeździ codziennie Berlin - Hannover po 180 przelotowo, to niech cuduje. Kowalskiemu, który jeździ codziennie do pracy w mieście i do Lidla, to nie robi żadnej wielkiej różnicy - to nie są żadne szczególne obciążenia, w dodatku jadąc 60% na EV. Lać pierwszy wybór i nie cudować. Zmieniać częściej, jeśli ktoś ma schizę i tyle. Ok, pora chyba odsubskrybować ten temat, nic już więcej  nowego/ciekawego nie wniesie. Nadal będzie szukanie centymetrów na bagnecie i wąchanie paliwa.
Pozdrawiam,

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Maja 2025, 08:27:45 »
No widzisz producent dopuszcza różne lepkości oleju w zależności od warunków jazdy.
Masz rację, dopuszcza, masz rację. Świadczy to o tym, ze niezależnie do tego, co wlejesz, będzie jeździł i tyle. Po prostu. Ktoś ciągnie bez przerwy przyczepy, albo jeździ codziennie Berlin - Hannover po 180 przelotowo, to niech cuduje. Kowalskiemu, który jeździ codziennie do pracy w mieście i do Lidla, to nie robi żadnej wielkiej różnicy - to nie są żadne szczególne obciążenia, w dodatku jadąc 60% na EV. Lać pierwszy wybór i nie cudować. Zmieniać częściej, jeśli ktoś ma schizę i tyle. Ok, pora chyba odsubskrybować ten temat, nic już więcej  nowego/ciekawego nie wniesie. Nadal będzie szukanie centymetrów na bagnecie i wąchanie paliwa.
Pomyliłeś tematy :-) my tu nie o przebywaniu oleju tylko o lepkości i "must have" dla 0w16.

P.s

Kiedyś w instrukcji Toyoty Pracę/Fiata Scudo 1,6d była wymiana oleju co 30k.km. hmmm oj dobrze że się nie zastosowałem :-)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Maja 2025, 08:36:51 »
Od kilku lat sobie zrobili 50000 km lub 2 lata dla 2.0 Diesla (warunki normalne), chybaże wskaźnik zaświeci wcześniej, także...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Maja 2025, 12:06:57 »
Dzisiaj miałem pierwszy serwis i sami zalali 0W20 do MY 24. W sumie bez pytania bo mam to trochę w tyle. Stan przed wymianą miałem prawie max. Jeżdżę w trybie mieszanym.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Maja 2025, 13:42:04 »
Wiem że jak coś powie "większy" i wzmocni reklamą jest święte ale trzeba trochę czytać pomiędzy wierszami.
----
Aha. I tylko Ty tak umiesz. Brawo. Toyota to nie stallantis. Dwa - fakt, stosuje różne oleje na różne rynki. W Polsce 0W16. W Azji OW8.   
A w Ameryce i Australii 0w20 bo taki jest zalecany i to według instrukcji

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Maja 2025, 13:54:09 »
Aha. I tylko Ty tak umiesz. Brawo
Tylko ja :
Witam wszystkich  :-)
W czasie oczekiwania na auto studiowałem temat oleju. Mnóstwo informacji, ale nie wiadomo które są wiarygodne.
W końcu podjąłem temat z Toyota Central Europe i za którymś razem otrzymałem odpowiedź techniczną a nie tylko "poprawną politycznie".
Fragment odpowiedzi z TCE: 
"... można stosować oleje silnikowe o klasie lepkości wskazanej w instrukcji obsługi pojazdu (0W16, OW20, 5W30), bez szkody dla układu napędowego auta.
Użycie oleju o lepkości innej niż 0W-16 może skutkować zwiększonym zużyciem paliwa.
Stąd instrukcja zaleca, w celu osiągnięcia możliwie najniższego zużycia paliwa, zastosowanie przy kolejnej wymianie oleju o klasie lepkości 0W-16"
.

Używam ENEOS X-PROME 0W20 ze sklepu oficjalnego dystrybutora.
Pierwszą wymianę zrobiłem po 1000, drugą po 3000. Resztę planuję co pół roku lub 8000km.
Praktycznie każdy spełnia jakiś punkt "eksploatacji w trudnych warunkach", która zaleca dodatkowe wymiany międzyprzeglądowe.
Pozdrawiam
Dokładnie to usłyszałem od mechanika ASO jak było pytanie o olej Yarisa 0w8.

Toyota to nie stallantis
Ale instrukcja Toyoty gdzie jest opisane zabójstwo olejowe dla silnika. W Fordzie nagle wskoczyły normy bodajże pod 60k.km.w zwykłym 2,0tdci !!!  ale co tam  :-)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Maja 2025, 15:18:38 »
Pogarda dla niej - jest na tym forum zaiste intrygująca...

To forum to jest akurat do bólu "poprawnościowe". Pierwszy raz jestem na forum motoryzacyjnym, gdzie przeważają w takim stopniu jedynie"zatwierdzone" poglądy, a odstępstwa są niemile widziane. Natomiast za użycie słowa d...pa lub nawet bycie nie nazbyt miłym można zostać na zawsze oflagowanym jako "Obserwowany". Forum internetowe z definicji powinno być w kontrze do mainstreamu i hołdować wolności słowa, a nie jedynie słusznym "zatwierdzonym" poglądom.

Ledziu, jak zwykle dziękuję za głos rozsądku. Mądrego to i miło poczytać.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Maja 2025, 16:23:02 »
Też uważasz, że stosowanie oleju OW16 to zabójstwo olejowe?
I po co przeinaczasz czyjeś wypowiedzi ? Chodzi o to że ta sama instrukcja która Ci "nakazuje" użycie oleju 0w16 jako jedynie właściwego w innym modelu Toyoty sugeruje uśmiercenie olejowe silnika przez interwał.

Co do wolności wyoowiedzi to wszyscy jestesmy za. Przykre, że nie potrafimy rozmawiac bez wyciecsek osobistych. "Głos rozsądku", madrego warto wysłuchać - to kwantyfikatory subiektywne. W dodatku obciążone niespecjalnie skrywane wzgardą wobec interlokutorów. Ok, taki mamy klimat. Pozdrawiam dla mnie EOT.

Zmieniasz trochę temat bo nikt tu nie robi żadnych "prywatnych wycieczek" a pisanie odbywa się z poszanowaniem drugiej osoby.

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Maja 2025, 16:53:23 »
Ta dyskusja prowadzi donikąd, tak jak miliony toyot co jeżdżą na 0w16 i są takie co nawet 1 mln km mają na liczniku.
Można lać to co w instrukcji 0w16, 0w20, 5w30, floty latają nawet na 10w40 i też jest dobrze. Większym problemem są gpf, egr niż ten olej.
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Maja 2025, 17:56:53 »
Też uważasz, że stosowanie oleju OW16 to zabójstwo olejowe?

Wg mnie wszystkie oleje 0W to nieporozumienie. Ale to oczywiście moja osobista opinia, której nikomu nie narzucam.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Maja 2025, 20:00:36 »
Ta dyskusja prowadzi donikąd, tak jak miliony toyot co jeżdżą na 0w16 i są takie co nawet 1 mln km mają na liczniku.
Można lać to co w instrukcji 0w16, 0w20, 5w30, floty latają nawet na 10w40 i też jest dobrze. Większym problemem są gpf, egr niż ten olej.
Dokładnie tak jest.
Wg mnie wszystkie oleje 0W to nieporozumienie
Tu bardziej chodzi o ten drugi parametr + kilka dodatkowych wskaźników od których zależy szczęście naszego moturu :-)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Maja 2025, 18:42:13 »
Bardzo dobry opis charakterystyki różnych olejów: 0W16; 0W20; 5W20 i 5W30.

https://www.oildepot.ca/blog/0w-16-vs-0w-20-5w-20-5w-30-motor-oils/

Może to rozwieje wątpliwości.  :cool:

Zwłaszcza ostatnie zdanie:
Gdyby minimalizacja zużycia silnika było jedynym decydującym czynnikiem zastosowania oleju, to jeździlibyśmy z olejem 15W40
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2025, 18:48:57 wysłana przez Glider »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Maja 2025, 21:45:20 »
[...] Ja ufam Toyocie. A porownywanie aut z 2019 do nowych jest niecelne, bo 1,8 z 2024 jest inne. System ma inne motory, inna przekładnię, inny moduł sterujacy inny akumulator, inna wypadkowa moc. To V generacja. W sieci jest sporo info o.zmianach. I ma jeżdzić na oleju OW16. Ale nie. Polak mądrzejszy. Wasze auta wasza sprawa ale sądzę,że wiekszość użytkowników woli posluchac serwisu i instrukcji.

Masz prawo im ufać. Powiem nawet, że też mam (ograniczone) zaufanie do Toyoty jako Toyoty (czyli Japończyków na swojej wyspie w Azji). Ograniczone dzięki ludziom, których autoryzowali do obsługiwania nas w Polsce a sami Japończycy są nieuchwytni więc zaufanie mam tylko do wyrobu: dobry silnik, ufam że kupując ich oryginalny filtr oleju (mimo że drogi i made in China) kupuję dobrą dla mojego silnika rzecz.
Nie ufam natomiast ASO i mam ku temu powody. I czyżby miał dojść kolejny powód? Mianowicie "autoryzowany" facet w ASO mówił mi, że silnik (2ZR-FXE) nie był po 2019 w żaden sposób zmieniany. A wyżej (cyt) napisałeś:

W sieci jest sporo info o.zmianach.

O jakie zmiany chodzi? Mógłbyś wskazać jedna jakieś źródło? Szczerze mówiąc jakiś czas temu szukałem ale nie znalazłem.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Maja 2025, 22:32:14 »
Ja tylko chciałbym przypomnieć wszystkim o paru faktach:
1. Druga liczba w oznaczeniu lepkości oleju, którą tak ochoczo niektórzy lubią manewrować, jest wprost proporcjonalna do grubości filmu olejowego w ustalonej temperaturze. Producent spasował silnik biorąc pod uwagę określoną grubość filmu olejowego w docelowej temperaturze pracy silnika, więc dlaczego sądzicie, że jak w zdrowym silniku zastosujecie olej, który w tej roboczej temperaturze utworzy grubszy film olejowy to cos polepszycie? Jedyne, co polepszycie, to spalanie. Będzie wyższe.
2. Silniki w układach hybrydowych Toyoty pracują w specyficznych warunkach, tj. na trasie są dogrzane, w mieście nie (chyba, że ktoś nie umie korzystac z hybrydy - to można rozpoznać po tym, jakie kto spalanie uzyskuje; jeśli powyżej 5l w mieście to zdecydowanie nie umie). Olej tam nie powinien być gesty. A jeśli ktoś sie boi o zatarcie (nieuzasadnione, ale... ja tez robię to, co tu opiszę), to niech sobie doleje dodatku przeciwciernego. Jest ich mnóstwo na rynku.
3. Interwały olejowe, które ustala Toyota w instrukcji, są lepiej niż dobre. 15 tysięcy przebiegu. Tyle, że silnik benzynowy nie pracuje stale, np. u mnie średniorocznie (miasto, trasa, wiochy, wszystkie pory roku) - odczytując z aplikacji - 61% przejechanego dystansu auto przebyło w trybie elektrycznym. A więc silnik benzynowy przejechał średnio 6000 km między wymianami oleju.
4. Wiem, że są różni dealerzy i różne ASO, mogę wskazać nawet partaczy. Ale mnie sie posczęściło i korzystam z dobrego. I zawsze przyglądam się przez okienko temu, jak przebiegają prace przy moim samochodzie. I za każdym razem jak zlewają olej to widzę, że jest przejrzysty i brunatny (nie czarny). A warto dodać, że jak przyprowadzam auto na serwis to nim oddam je, to dolewam pół dawki płukanki pewnej znanej firmy i czekam chwilkę. Jeśli więc po przepłukaniu nie jest całkiem czarny ten zlewany olej to znak, że jest gitara.
5. Auto moje przebyło trasy przez Alpy z szybkościami maksymalnymi dozwolonymi i nigdy temperatura cieczy chłodzącej (bo tylko ta widzę) nawet nie zbliżyła się do niebezpiecznego pola. Nie ma więc powodu by sądzić, że olej sie przegrzewa.

A jak ktoś jeździ głównie po mieście, jak taryfiarze, to zmiana oleju na gęstszy to już kompletny bezsens. Ani nie maja w pełni wygrzanego silnika, ani nie maja minimalnego spalania.

O innych konsekwencjach stosowania grubszego, niż zalecany, filmu olejowego, można sobie posłuchać na filmach np. prof Chrisa, czy "Łysego".

Dziwi mnie natomiast, że wiedza jest ogólnodostępna, wszystko jest wyjaśnione, zbadane, policzone, a i tak krążą jakieś mity i każdy ma swoje zdanie oparte na jakimś rzekomym doświadczeniu...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Maja 2025, 22:41:02 »
Ja tylko chciałbym przypomnieć wszystkim o paru faktach:
1. Druga liczba w oznaczeniu lepkości oleju, którą tak ochoczo niektórzy lubią manewrować, jest wprost proporcjonalna do grubości filmu olejowego w ustalonej temperaturze. Producent spasował silnik biorąc pod uwagę określoną grubość filmu olejowego w docelowej temperaturze pracy silnika, więc dlaczego sądzicie, że jak w zdrowym silniku zastosujecie olej, który w tej roboczej temperaturze utworzy grubszy film olejowy to cos polepszycie? Jedyne, co polepszycie, to spalanie. Będzie wyższe.
2. Silniki w układach hybrydowych Toyoty pracują w specyficznych warunkach, tj. na trasie są dogrzane, w mieście nie (chyba, że ktoś nie umie korzystac z hybrydy - to można rozpoznać po tym, jakie kto spalanie uzyskuje; jeśli powyżej 5l w mieście to zdecydowanie nie umie). Olej tam nie powinien być gesty. A jeśli ktoś sie boi o zatarcie (nieuzasadnione, ale... ja tez robię to, co tu opiszę), to niech sobie doleje dodatku przeciwciernego. Jest ich mnóstwo na rynku.
3. Interwały olejowe, które ustala Toyota w instrukcji, są lepiej niż dobre. 15 tysięcy przebiegu. Tyle, że silnik benzynowy nie pracuje stale, np. u mnie średniorocznie (miasto, trasa, wiochy, wszystkie pory roku) - odczytując z aplikacji - 61% przejechanego dystansu auto przebyło w trybie elektrycznym. A więc silnik benzynowy przejechał średnio 6000 km między wymianami oleju.
4. Wiem, że są różni dealerzy i różne ASO, mogę wskazać nawet partaczy. Ale mnie sie posczęściło i korzystam z dobrego. I zawsze przyglądam się przez okienko temu, jak przebiegają prace przy moim samochodzie. I za każdym razem jak zlewają olej to widzę, że jest przejrzysty i brunatny (nie czarny). A warto dodać, że jak przyprowadzam auto na serwis to nim oddam je, to dolewam pół dawki płukanki pewnej znanej firmy i czekam chwilkę. Jeśli więc po przepłukaniu nie jest całkiem czarny ten zlewany olej to znak, że jest gitara.
5. Auto moje przebyło trasy przez Alpy z szybkościami maksymalnymi dozwolonymi i nigdy temperatura cieczy chłodzącej (bo tylko ta widzę) nawet nie zbliżyła się do niebezpiecznego pola. Nie ma więc powodu by sądzić, że olej sie przegrzewa.

A jak ktoś jeździ głównie po mieście, jak taryfiarze, to zmiana oleju na gęstszy to już kompletny bezsens. Ani nie maja w pełni wygrzanego silnika, ani nie maja minimalnego spalania.

O innych konsekwencjach stosowania grubszego, niż zalecany, filmu olejowego, można sobie posłuchać na filmach np. prof Chrisa, czy "Łysego".

Dziwi mnie natomiast, że wiedza jest ogólnodostępna, wszystko jest wyjaśnione, zbadane, policzone, a i tak krążą jakieś mity i każdy ma swoje zdanie oparte na jakimś rzekomym doświadczeniu...
Może dlatego?
Tak, wiem, nie olej ale temat pokrewny. Każdy się „zna”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl