Autor Wątek: Auris II kombi - modyfikacja - automatyczne otwieranie klapy bagażnika  (Przeczytany 1223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lucjan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2017
Mam Auris II 2017 bez fabrycznej instalacji otwierającej bagażnik z kluczyka. Wiem, że istnieje możliwość zamontowania na siłownikach klapy dwóch odpowiednio dopasowanych sprężyn z podkładkami i powinno działać. Chodzi o coś takiego (są różne warianty): https://allegro.pl/oferta/sprezyny-automatyczne-otwieranie-bagaznika-cz-45mm-12265236379

Niestety po podaniu przeze mnie wymiarów (wolna przestrzeń na siłownikach po zamknięciu klapy) sprzedawca uważa, że te sprężyny dla Auris są za duże. Ich minimalna długość po ściśnięciu to 15mm, a u mnie miejsca jest ok. 8 mm.

Czy ktoś zajmował się tematem takiej przeróbki albo zamontował podobny system u siebie, który działa w Auris II?

Offline thrillco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD
Odp: Auris II kombi - modyfikacja - automatyczne otwieranie klapy bagażnika
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2025, 09:10:27 »
cześć.

miałem wcześniej te sprężyny w poprzednim samochodzie Alfa Romeo 159:

- w aurisie to jest bez sensu - brak otwierania bagażnika z kluczyka z przycisku, więc i tak trzeba wyciągnąć rękę do klapy
- mocno ucierpią siłowniki/ zawiasy klapy
- jeśli w siłowniku jest tylko 8mm to trzeba by poszukać podobnych siłowników z większą mocą kN

Offline Lucjan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2017
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2025, 11:50:50 »
W pilocie mam przycisk otwierania bagażnika, który otwiera zamek w klapie, ale faktycznie nie oznacza to, że sama klapa jest z zamka uwolniona. O tym nie pomyślałem. W tej sytuacji przeróbka musiałaby być głęboka, skoro jeszcze do wymiany byłyby siłowniki. Czyli musi zostać jak jest. Dzięki za odpowiedź.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2025, 12:19:58 »
Na AliExpress jest zestaw do zamontowania elektrycznie unoszonej klapy bagażnika do Auris hatchback, myślę że jest duże prawdopodobieństwo że jeśli rzeczywiście pasuje do HB to TS też podejdzie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2025, 12:49:32 »
I zaczną się problemy z akumulatorem 12V

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl