Autor Wątek: Gdzie te konie ??? Ratunku, auto straciło moc !!!!  (Przeczytany 14083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mac

• Gość
Gdzie te konie ??? Ratunku, auto straciło moc !!!!
« dnia: 09 Sierpnia 2005, 16:34:02 »
Witajcie kochani Previowcy :) ... Moja prevka ze 132 koni ma chyba ze ....60  !!! Kurde co jest grane ratujcie , bo już nie wiem co robić !!! Dlaczego te konie zdechły kurde balans....
Oto co nie jest przyczyną :
Wydech, bo katalizator jest pusty a tłumik wymieniony więc nie ma go co tłumić !!
Świece wymienione !!
Regulacja u gazowników porobiona !!
Sondy są ok, auto nie kopci , spala czyściutko !!
Ale nie ma mocy !!!!!!!!!!1
Kiedyś ruszając ze skrzyżowania byłem ja , potem długo, długo , no ... jeszcze trochęnic, a potem inne auta :) a teraz k...a właściciele Daewo Tico są moimi konkurentami jeśli chodzi o przyspieszenie, jestem niepocieszony !!
Wogóle jak chciałbym ruszyć tak nagle , to mi silnik zgaśnie :( , takie objawy... i rozpędza sięrozpędza, tak powoli...jakoś słabo przepala , mówcie kto miał podobny problem i jak sobie poradził !!
AAAAA jeszcze jedna sprawa, automatyczna skrzynia biegów .... jak silnik chodził dobrze ona sobie sama pięknie redukowała biegi, teraz nie i - czy to jest spowodowane spadkiem mocy, czy odłączyły sięjakieś kabelki  ze skrzyni odpowiedzialne za sterowanie ową skrzynią. Wdepną gaz do oporu a samochód nie zwiększy obrotów ponad 3 tyś i siętak dusi nie redukując biegów . Dziwactwo ... Ratunku !!!!!!
:)
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2006, 20:29:30 wysłana przez janmor »

Miro

• Gość
Gdzie te konie ??? Ratunku, auto straci³o moc !!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2005, 18:07:14 »
Być może że to jest kwestia stanu oleju w skrzyni biegów (podobny przypadek miał kolega w BMW).Pozdrawiam

montemax

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2005, 23:06:59 »
Hmmm.
Mnie i tak wszyscy wyprzedzaja w mieście. Moze moja tez coś nieteges. Ale ja mam naped na cztery koła wiec to może dla tego ? Natomiast na trasie to hohoho jade spokojnie 120 i jak trzeba to i więcej :)

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2005, 09:01:46 »
A moja też jest 4WD i nie zapiszczy z miejsca ale zbiera sie ostro jak dla mnie i można sięnią nawet pościgać i 120 to osiąga przy głaskaniu gazu...najwięcej jechałem kiedyś na gazie 160 ale zgasła  :o  bo miałem 2gen.LPG teraz na benzynce siębujam i jest luz. Na zimnym silniku czasami ją zadławi ale po chwili sięzbiera.Nie jest źle :)

mptoyo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2005, 21:21:32 »
montemax ... nie chciałbym być natarczywy ... ale kaski mi brak...

pozdrawiam

viki

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2005, 13:50:58 »
problemy z moca mogą być także spowodowane nieszczelnościa zaworów w głowicy więc warto sprawdzić ciśnienie sprężania. Warsztat "gazujący" powinien wykryc taki problem przy regulacji silnika bo nie uda im sie wtedy ustawic mu tzw: CH mówiąc prosto będzie duzo niespalonego gazu w spalinach bo któryś cylinder nie będzie dopalał. Oczywiście nie stresuj sięi szukaj ale ja to przerobiłem kilka razy w innych toyotach i vw więc o tym piszę. Pozdrawiam  :cwalbrush

eltech

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2005, 14:09:07 »
Też prawda może trzeba trochępodregulować zawory

Mac

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2005, 19:19:11 »
A wiecie, że tak sobie dziś analizowałem i doszedłem do tego samego wnioosku z  tymi zaworami :) Dzięki za radę, utwierdziliście mnie w przekonaniu, aby jechać na regulacjęzaworów !!!!

viki

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2005, 19:37:27 »
z tym zaworami to tak
1. ile auto przejechało na gazie bez regulacji zaworów? bo jeżeli ponad 30000 tys to istnieje prawdopodobieństwo ich podpalenia
2. czy na benzynie też brak mocy? bo jezeli tu wszystko jest ok to nie są to podpalone zawory gdyż problem przy benzynie byłby taki sam.
3. warto wpierw zmieżyć ciśnienie sprężania to tańsze i generalnie mówi o problemach z głowica slinika czytaj zaworami. tzn jezeli ciśnienie na któryms z cylindrów jest wyrażnie mniejsze niż na pozostałych to istnieje poważne podejżenie podpalenia zaworu (najczęściej wydechowego).
potwierdzić to mozna robiąc analizęspalin na zawartośc CH przy silniku pracującycm na gazie.ponadto dobry mechanik może stwierdzić taką usterkęnp. kręcąc silnikiem który nie odpali np po zdjęciu kabla z cewki można dosłuchać sie cylindra z podpalonym zaworem.

a i jeszcze coś !  świece zapłonowe te też czasem daja popalić i w niesprzyjajścych warunkach zapłonu nie dają iskry ( sam miałem raz taką świece co poliła na benzynie a na gazie nie dziwne co? a jednak)

to tak do przemyślenia
Pozdrawiam viki

Mac

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2005, 22:00:31 »
Hmmm , auto na benzynie chodzi ciut lepiej, ale i tak źle , czyli nie w gazie problem a właśnie gdzieś tam . Mam straszne wrażenie jakby coś tłumiło ten silnik, może to być nieszczelność w cylindrach, słychać i czuć, że coś ten silnik boli... Świece wymieniłem i leciutko siępoprawiło, ale to prawie niezauważalne. NIe wiem kiedy i czy wogóle ktoś tam regulował , czy  sprawdzał luz na zaworach. Jak będzie okazja , to to sprawdze i oczywiście poinformujęwas o tym.

adamis

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2005, 15:58:33 »
Mac,a sprawdzałeś co ci ''wymiga'' kontrolka ''check''po zmostkowaniu styków TE1 i E1  w gnieździe serwisowym pod siedzeniem kierowcy?
Wrzuć ''N'',włącz stacyjkę,zmostkuj te stryki i licz mrugniecia''check''.
A zapłon jest ustawiony w porządku?Podałeś klasyczne objawy przestawionego zapłonu.
Mi siętaka wołowatość auta pojawia,kiedy zaświeci siękontrolka ''check''.Wtedy przestawia sięzapłon.Ale u mnie mam uszkodzony czyjnik spalania stukowego.To małe dziadostwo,nie tylko jest bardzo niedostępne(jest pomiędzy siedzeniami przednimi u góry,gdzieś za nr silnika)to jeszcze kosztuje w Toyocie ponad 700!!!A sygnalizowane jest przez 5 i 2 mrugnięcia ''check''.
Jak ten czujnik jest uszkodzony,to komp przestawia zapłon,bo myśli,że następuje spalanie stukowe.

Mac

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2005, 22:59:46 »
Adamis dzięki za rady, ale powiedz mi co to jest spalanie stukowe, kurde pierwszy raz słyszę....i wogóle mam więcej pytań , proszęCięjeśli to możliwe pogadaj ze mną mój numer GG 2889164

adamis

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Sierpnia 2005, 00:10:21 »
Spalanie stukowe pojawia sięprzy zbyt niskiej liczbie oktanowej paliwa albo wogóle przy kiepskiej benzynie,co u nas nie powinno być dziwne.Czyli zamiast normalnego spalenia sięmieszanki następuje jej detonacja,zwykle przedwczesna,co może uszkodzić korbowody lub tłoki.Ów czujnik przestawia wtedy tak zapłon,by następował on nieco później.Przy zmyłce z powodu uszkodzenia tego czujnika zapłon sięprzestawia,choć nie powinien i mieszanka zapala sięza późno,co skutkuje znacznym spadkiem mocy.
Te moje wywody są tak raczej na czuja i nie wiem na pewno czy tak jest w 100%,najwyżej  na 95.
GG nie używam.Jakoś nie potrafięsięprzekonać do takiej formy kontaktu.Wolętel.Tym bardziej,że po 20-tej mam za darmo.Jeśli więc masz tel. z TP SA to podaj nr na priv,wieczorem zadzwonię.
P.S.
Qrczaken,skąd sięwzięły dwa wpisy???

eltech

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpnia 2005, 02:25:48 »
Spoko już siędrugim wpisem zająłem

Mac

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sierpnia 2005, 06:55:32 »
Adamisie :) dzięki za rady i za inicjatywę, będępróbował z tymi stykami w złączu zerwisowym zobaczymy , co mi powie moja Prevka. Potem sięodezwę.TYmczasem pozdrawiam wszytkich.
p.s. robie tylko jeden wpis :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl