Autor Wątek: Problem z rejestracją samochodu z salonu  (Przeczytany 3205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bolo92

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Golf 4
Problem z rejestracją samochodu z salonu
« dnia: 17 Marca 2025, 19:24:06 »
Upatrzyłem sobie Toyotę Corollę Cross z salonu, która stała w salonie około roku (dostępna od ręki). Dealer dał mi całkiem dobry rabat i po oględzinach podjąłem decyzję o zakupie. Zarezerwowałem ten samochód, otrzymałem fakturę i opłaciłem pozostałą cenę. Po otrzymaniu dokumentów do rejestracji pocztą (salon oddalony o około 200km), chciałem niezwłocznie zarejestrować ten samochód. Jakież było moje zdziwienie jak pracownik urzędu nie przyjął tych dokumentów (odmówił rejestracji) z powodu zmiany norm emisji spalin. W dokumencie jest EURO 6AP, tymczasem powiedziano mi, że obecnie norma jest 6EA… to mój pierwszy samochód z salonu i przyznam, że mam wrażenie, że z niezłą wtopą… co teraz zrobić w takiej sytuacji, zostaje mi tylko odstąpienie od umowy sprzedaży? Pewnie mogłem to wcześniej sprawdzić, ale niestety nie przypuszczałem, że zakup samochodu z salonu za ponad 100k niesie ze sobą tego rodzaju problemy.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Problem z rejestracją samochodu z salonu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2025, 19:35:25 »
było kupić z upoważnieniem salonu do rejestracji auta.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2025, 19:35:56 »
A to nie jest problem urzędnika? Jak auto stało chwile to ma starszą normę, nie zobaczył daty produkcji? Poza tym w ogóle zgłosiłeś to dilerowi, coś odpowiedział?
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 19:38:17 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2025, 20:12:31 »
odmówił rejestracji

Posiadasz uzasadnienie pisemne?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70

Offline topoll

• Toyot Spamer
Problem z rejestracją samochodu z salonu
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2025, 20:39:53 »
Salon (być może przez niedopatrzenie) wpuścił Cię w maliny. Przy pierwszej rejestracji norma Euro 6EA obowiązuje od 1 września 2024r.
Niech oddadzą Ci kasę albo dadzą samochód z aktualnie obowiązującą normą.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2025, 20:41:40 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline bolo92

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Golf 4
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2025, 20:49:15 »
Dzięki za odpowiedzi, zgłosiłem problem salonowi od razu (jeszcze w trakcie wizyty w urzędzie), mają ustalić co dalej zrobić , jutro będę się z nimi w tej sprawie kontaktował.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2025, 14:48:07 »
Ale tego auta nie da się w ogóle teraz zarejestrować czy jak? To co, zezłomują go czy pojedzie do Afryki, lub do zwierząt za Białoruś?
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2025, 15:14:57 »
Dzięki za odpowiedzi, zgłosiłem problem salonowi od razu (jeszcze w trakcie wizyty w urzędzie), mają ustalić co dalej zrobić , jutro będę się z nimi w tej sprawie kontaktował.
Pozwól wykazać się sprzedawcy, pewnie są jakieś "wyłączenia" o których zapomniał. Jak bardzo Ci zależy na tym aucie to  daj mi sygn.na PW. Nic oficjalnie nie załatwiaj WK chyba że salon uzupełni dokumenty.

Offline Ministrare

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Maja 2025, 20:02:56 »
Pytanie do kolegi w sprawie braku możliwości rejestrowania samochodu, minęło już sporo czasu. Jak sprawa się zakończyła?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maja 2025, 20:27:06 »
Poczekajmy jak się zakończy sprawa białoruskich ciągników MTZ. Jeśli pójdą rolnikom na rękę, to może w innych sprawach też będą bardziej spolegliwi.

Natomiast jeżeli się okaże, że trzeba będzie zezłomować praktycznie nowe traktory, to jak to się będzie miało do ratowania planety?

Dla niezaznajomionych z tematem: https://www.money.pl/gospodarka/tysiace-traktorow-na-zlom-sady-zaczely-wydawac-drakonskie-wyroki-7116342519823168a.html

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maja 2025, 12:06:00 »
w ofercie toyoty przy niektorych okazjach, np Corolla sedan benzyna, pojawila sie adnotacja, ze cena dotyczy pojazdow zarejestrowanych https://www.toyota.pl/oferty-specjalne/klient-indywidualny#/pl/corollasd2. Znaczy, porejestrowali masowo egzemplarze, ktorych by mogli nie sprzedac. Dealer przegapil temat z ta Corolla Cross, ale zwabil klienta, zeby przez chwile poobracac jego kasa.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maja 2025, 21:15:18 »
w ofercie toyoty przy niektorych okazjach, np Corolla sedan benzyna, pojawila sie adnotacja, ze cena dotyczy pojazdow zarejestrowanych https://www.toyota.pl/oferty-specjalne/klient-indywidualny#/pl/corollasd2. Znaczy, porejestrowali masowo egzemplarze, ktorych by mogli nie sprzedac. Dealer przegapil temat z ta Corolla Cross, ale zwabil klienta, zeby przez chwile poobracac jego kasa.
Te porejestrowali z uwagi na regulację CAFE by nie płacić kar, nie do końca rozumiem co się stało z tą Corollą Cross ale jest me mega ciekawy jak sprawa się potoczyła. Szkoda że OPa nie ma praktycznie od dnie jego wpisu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2025, 18:00:56 »
Nie dowiemy się już pewnie niczego

Mógł mieć przykładowo też starą homologację i na oświadczeniu brakowało zapisu, że samochód jest zgodny ze stosowną normą. TCE wszystkie takie auta zgłaszała. Niby potem wszystko przechodziło.

Albo wybrał jednak chińczyka  :cool:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl