Autor Wątek: Rav 4 plug-in a przydomowa ładowarka  (Przeczytany 3385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Rav 4 plug-in a przydomowa ładowarka
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2025, 20:29:01 »
W temacie ładowarek to potwierdzam, że nic nie trzeba zgłaszać jedynie pilnować mocy przyłączeniowej, przekrojów kabli itp zgodnie ze sztuką. No i to magazyn energii mobilny to tego tez nie trzeba zgłaszać  :shock: Pytanie do użytkowników pluginów czy zauważyli jakąś znacząca degradację baterii/zasięgu na EV z przebiegiem powyżej 100k km? Planuję wrócić do Toyoty z outladera PHEV gdzie fabryczna degradacja baterii przy 300k km czyni ten samochód praktycznie spaliniakiem...
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2025, 20:57:56 »
Producent przyjął i podaje takie wyznaczniki - > przybliżony standard obniżenia wydajności akumulatora HV.
~ pojemność akumulatora HV po upływie pięciu lat wynosi ok. 85%.
~ Ppjemność akumulatora HV po upływie dziesięciu lat wyniesie ok.
75%. ("użytkowanie normalne")
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline rzutnik

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 Plugin
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Października 2025, 17:57:35 »
Trzeba pamiętać że Rav4 Plug-in ładowany jest jedną fazą (i to jest włśnie 6,6 kW czyli bezpiecznik jednofazowy 32A). Wall boxy 11 czy 22kW są trójfazowe. Podsumowując do naszej Ravki max. co potrzeba to Wall box 7,4kW jednofazowy. No chyba że myśli się w przyszłości o elektryku to wtedy 22kW.
Problem jest jeszcze inny. Praktycznie wszystkie domy mają przyłącza max 12kW (a częściej jest to max 10kW). Przy takiej mocy zabezpieczenie policznikowe to 16A lub ewentualnie 20A. W takim przypadku na ładowarce możesz ustawić maksymalny prąd ładowania 16A co w przeliczeniu da ok 3,3kW mocy ładowania. Deklarowanego ładowania 6,6kW praktycznie nikt w domu nie osiągnie gdyż należałoby ustawić prąd ładowania 32A, a raczej niewiele jest domów ma odpowiednie przyłącze. Dodatkowo takie podłączenie powoduje dużą niesymetrię obciążenia faz.
Przy zakupie auta nikt takiej informacji nie udziela. Ostatnio nawet kontaktowałem się z serwisem Toyoty odnośnie szybszego ładowania auta w domu i nie potrafili mi tego wyjaśnić (doszedłem do wniosku że sami tego nie wiedzą). Temat trochę sam "rozpracowałem". Alternatywą byłaby ładowarka 3-fazowa z równoważeniem obciążenia faz (phase load balancing) tzn. ładowarka pobiera z każdej z faz prąd o wielkości np. 10A ale do samochodu podaje sumaryczną moc poprzez jedną fazę. I tu kolejny problem: szukałem takiej ładowarki i nawet jeśli w opisie pojawia się ten parametr to w dokumentacji zdawkowe informacje. Niektórzy opisują to jako pomiar parametrów fazy i automatyczne dostosowanie mocy ładowania czyli spada napięcie na fazie to ładowarka obniża moc ładowania aby zmniejszyć obciążenie tej fazy, poprawia się jakość "fazy" to zwiększa moc ładowania.
Co ciekawe problem ładowania jedną fazą pojawia się także w pełnych elektrykach. I albo zgadzasz się na tanie ładowanie w domu (a nawet darmowe przy posiadaniu PV) ale trwające kilkanaście godzin albo jedziesz na stację ładowania i płacisz znacznie więcej ale jest szybko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl