Autor Wątek: Auris II - Wysiedziany fotel kierowcy?  (Przeczytany 1990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Auris II - Wysiedziany fotel kierowcy?
« dnia: 25 Marca 2025, 15:57:56 »
Cześć!

Ostatnio mam taki problem że po dłuższej jeździe, tak z 4h przynajmniej, czuje że siedzę już na stelażu fotela. Problem jest bardziej z tyłu siedziska, blisko oparcia, z frontu jest ok. No jest dosyć niewygodnie. Swoje ważę, więc nie byłbym bardzo zdziwiony że projektujący to Japończyk dla Europejczyka nie przewidział tak ciężkiego sposobu użytkowania. Dodatkowo auto zbliża się do 250k, robi na aplikacji, no przerąbane ma.

Ktoś wie co można z tym zrobić? Przeglądałem ogłoszenia w poszukiwaniu fotela, ale trzeba by było realnie zmienić wszystkie bo inne wzory, no ok z tym że nie ma takich w dobrym stanie. Większość siedzisk foteli kierowcy jest na zdjęciach jakoś wygięta na prawą stronę, a jak jest w miarę ok to jest to podstawowy fotel, bez regulacji wsparcia odcinka lędźwiowego. Jakiś tapicer czy ktoś inny jest w stanie wymienić/wzmocnić gąbkę? Z tego co widziałem można chyba kupić wypełnienie w ASO ale za jakieś absurdalne pieniądze, a nie wiem czy na dobrą sprawę to pomoże. Może jakiś inny fotel by pasował, z innej Toyoty czy może nawet Lexusa? Nie mam pomysłów jak to rozwiązać raz a dobrze. Będzie wdzięczny za rady
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris II - Wysiedziany fotel kierowcy?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2025, 16:21:06 »
Dwie opcje albo OEM z lhd albo z rhd. Przy rhd sporo kręcenia. Trza Odpuścić kolor tapicerki, kupić tak żeby stan był ok.i w tym samym konfigu.
Z innych modeli pewnie zawsze coś będzie do przerobienia.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2025, 16:47:36 »
Dwie opcje albo OEM z lhd albo z rhd. Przy rhd sporo kręcenia. Trza Odpuścić kolor tapicerki, kupić tak żeby stan był ok.i w tym samym konfigu.
Z innych modeli pewnie zawsze coś będzie do przerobienia.
Czy same siedziska są takie same w LHD i RHD? No bo brytyjski fotel pasażera 100% nie ma lędźwi, więc tracę funkcjonalność, chyba że idzie przełożyć co trzeba do mojego fotela. Tapicerka jest do chyba (w miarę) prostego przełożenia więc mocno się tym nie sugeruje.

Ktoś wie czy fotele z Corolli E180 (wersji sedan tej generacji Aurisa) pasują? Chyba powinny ale nie wiem tego na 100%
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2025, 17:00:07 »
Tak informacyjnie mój Auris 2014 ma fotele tzw. sportowe z pakietu Premium+Style i tak wygodnych foteli jeszcze w żadnym aucie nie miałem. Moj rekord to blisko 25 godzin za kółkiem z przerwą na krótkie spanie w fotelu. W przypadku wcześniejszej Corolli i Avensis że zwykłymi fotelami niewykonalne. Po 410 tys.km żadnych oznak wysiedzenia. Jedynie w okolicy biodra przetary materiał od pasa bezpieczeństwa naprawiony przez tapicera. Regulacji lędźwi nie mam ale może są w wyższych wersjach wyposażenia. Może warto rozejrzec się za tego typu fotelami?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2025, 11:14:40 »
Po 410 tys.km żadnych oznak wysiedzenia.
Waga ma znaczenie. Nigdy gruby nie byłeś więc i fotel daje radę  :grin:
Ktoś wie co można z tym zrobić? Przeglądałem ogłoszenia w poszukiwaniu fotela,
Dobry tapicer powinien wstawić nowy stelaż siedziska i nowe wypełnienie, jak tapicerka niepoprzecierana to chyba najlepsze rozwiązanie.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2025, 12:46:38 »
Możliwe też, że te fotele "sportowe" są nieco twardsze od standardowych i dlatego się nie wysiedzialy pode mną. Gruby nie jestem ale i chudy też nie 

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2025, 18:04:36 »
Czy same siedziska są takie same w LHD i RHD?
Przekłada się same siedzisko na spokojnie do ogarnięcia.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Września 2025, 17:10:10 »
Aktualizacja po pol roku, kupiłem okazyjnie komplet foteli z Aurisa (chyba Selection) i jest niebo a ziemia. Sekcja zwłok wykazała że stary fotel kierowcy chyba miał wygiętą blachę która podpierała przednią krawędź, przez co nie było tam odpowiedniego wsparcia.

Niestety jest jeden minus, nowy (dla mnie) fotel kierowcy ma mniejszą regulację przód-tył i chyba nie schodzi tak nisko jak powinien. Fotel pasażera z nowego kompletu ma taką samą regulację jak była wcześniej. Ten typ tak ma, coś źle zrobiłem przy wkładaniu czy fotel jest wadliwy? Może jest jakiś gumowy ogranicznik w szynie?
W sumie jeszcze jest możliwość że stary fotel został tak zmodyfikowany żeby był niższy. W rodzinie jest inny Auris II kombi przedlift w benzynie, raz nim jechałem i fotel kierowcy wydawał mi się tam wysoko…

Edit: Zdjęcie przedniej krawędzi starego fotela kierowcy

« Ostatnia zmiana: 17 Września 2025, 17:49:24 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl