Autor Wątek: Tylna belka Yaris P1 2002 wymiana i kompatybilność  (Przeczytany 1915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris I 1.0
Tylna belka Yaris P1 2002 wymiana i kompatybilność
« dnia: 26 Marca 2025, 18:03:38 »
Siema!
Czy w yarisce z 2002 tylna belka jest kompatybilna w wersji francuskiej i japońskiej? Lub z innego auta bo podobno z Siriona pasuje.
Podrzuci ktoś link do procedury wymiany?
I jak oceniacie po zdjęciach stan tyłu? Bo mam nerwa że, reszta podwozia jest ledwie zakurzona a akurat tam ruda sobie upodobała miejsce... W piątek biorę ją na kanał i będę molestował młotkiem i śrubokrętem czy to tylko warstwa rdzy i syfu bo taką mam nadzieję czy coś ją bardziej zżarło.

http://[url=https://freeimage.host/i/3TP5pcb]3TP5pcb.md.jpg" border="0[/url]
http://[url=https://freeimage.host/i/3TP5iAl]3TP5iAl.md.jpg" border="0[/url]
http://[url=https://freeimage.host/i/3TP5sN2]3TP5sN2.md.jpg" border="0[/url]
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2025, 18:13:56 wysłana przez Woytas »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Tylna belka Yaris P1 2002 wymiana i kompatybilność
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2025, 20:03:19 »
Belki jp i fr są takie same tylko różnią się jakimś detalem. Niestety nie pamiętam jakim ale mechanik poradził sobie od ręki  :-)
Co do fot to przydałby się coś z tym zrobić bo już jest sporo rudej.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2025, 06:30:44 »
Belki jp i fr są takie same tylko różnią się jakimś detalem. Niestety nie pamiętam jakim ale mechanik poradził sobie od ręki  :-)
Co do fot to przydałby się coś z tym zrobić bo już jest sporo rudej.
Ale myślisz że może obejść się bez cięcia i wstawiania elementów?
Fortan czy inny konwerter rdzy po oczyszczeniu i epoksyd wystarczy żeby to na rok zakonserwować?
Dodatkowo w środek progów też coś na rdzę zamiast wosku.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2025, 09:40:41 »
Fortan czy inny konwerter rdzy po oczyszczeniu i epoksyd wystarczy żeby to na rok zakonserwować?

To już jest mina - osłabienia elementów nie zmienisz żadnym konwerterem etc.
Cięcie i wymiana, albo może strzelić w każdym momencie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2025, 17:58:41 »
Ktoś kumaty musi dłubnąć śrubokrętem ale sadzę że przeżyje jeszcze rok po "konserwacji". Musisz to dokładnie oczyścić potem konwerter dobrej firmy potem jakiś epoksyd a potem jakaś maziaja.
Co do belki była to naprawdę drobna różnica.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2025, 20:04:38 »
Kurcze trochę mnie zmartwiliście, ale w sumie potwierdziliście moje przypuszczenia że igła to to nie jest...
To była najlepsza Yariska jaką oglądałem w ciągu 2 miesięcy a trochę ich widziałem i najgorsza wyglądała tak

https://freeimage.host/i/3uYbIov

I co najlepsze facet był tego zupełnie nieświadomy. Jego żona jeździła tym codziennie do pracy aż kupili nowe auto i pojechaliśmy na SKP to się gość złapał za głowę, ogłoszenie ściągnął z olx i oddał auto na złom.

Więc przy tym mocowanie belki u mnie wydawało mi się w całkiem niezłym stanie ledwie do konserwacji...
No cóż, zobaczymy co jutro z tego wyjdzie. Kumpel ma endoskop to zajrzymy do środka progów jak to wygląda pod względem konstrukcyjnnym.
Z tego co widziałem na Youtube tam w środku progu są jescze 2 fartuchy z blachy nie tylko 2 warstwy zewnętrzna i wewnętrzna.
Notabene przy okazji zobaczcie jak gościu progi w TSie zregenerował partyzancką metodą :P
https://youtu.be/m7_PCbyzNU0?si=zM5TZhBjpjjit3II&t=495
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2025, 20:06:29 wysłana przez Woytas »

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2025, 09:09:23 »
I co najlepsze facet był tego zupełnie nieświadomy. Jego żona jeździła tym codziennie do pracy aż kupili nowe auto i pojechaliśmy na SKP to się gość złapał za głowę, ogłoszenie ściągnął z olx i oddał auto na złom.

W rok to się nie stało, a wiadomo jak SKP działają... Niestety takie czasy, że trzeba samemu wszystkiego pilnować i znać się na wszystkim bo inaczej to łatwo dać się porobić.

Notabene przy okazji zobaczcie jak gościu progi w TSie zregenerował partyzancką metodą :P

Najgorzej jak się trafi na takiego co mu się coś urwie i zjedzie na czołówkę...

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2025, 09:10:24 »
i zjedzie na czołówkę...
...albo w przystanek

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2025, 19:37:53 »

W rok to się nie stało, a wiadomo jak SKP działają... Niestety takie czasy, że trzeba samemu wszystkiego pilnować i znać się na wszystkim bo inaczej to łatwo dać się porobić.

Najgorzej jak się trafi na takiego co mu się coś urwie i zjedzie na czołówkę...

Dżejdżej święte słowa. Powinni pilnować żeby gruzy zagrażające bezpieczeństwu były naprawione albo lądowały na żyletkach.
A u mnie doczepili się niezgodności naklejki (hologramu) na tablicy rejestracyjnej z tą w dowodzie. Właściciel dostał lub nie dostał w urzędzie do naklejenia na notabene stare tablice które podlegają już wymianie i przez 11 lat SKP się nie zorientowało i podbijało przeglądy, za to ja miesiąc biegam po urzędach.
Z poprzednim Mondeo jeden gość na przeglądzie doczepił się niedziałającej żarówki oświetlenia tablicy ale zgnitych przewodów hamulcowych już nie zauważył i nie raczył mnie poinformować.
Dobrze że się zorientowałem sam bo zawsze włażę do kanału czy pod podnośnik żeby zobaczyć samemu jak auto wygląda.

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2025, 19:58:06 »
UPDATE
Kamień z serca, Yariska będzie jeszcze długo żyć.
Rdza na belce i jej mocowaniach po opukaniu młotkiem okazała się faktycznie powierzchowną rudą z warstwą brudu.
Do konserwacji ale już jestem pewny że mogę bezpiecznie jeździć.
Zdjęcia trochę przekłamują na niekorzyść w rzeczywistośći jest tam solidny kawał stali a to co wydawało się łamać w pół to odpadający lakier czy cokolwiek tam Francuzi w fabryce Toyoty położyli na te elementy.
Endoskopem w progach znalazłem 2 naloty rdzy, trochę pajęczyn i zdrowy szary kolor podkładu.

https://freeimage.host/i/3uiCBrF

https://freeimage.host/i/3uiBb19
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2025, 20:04:08 wysłana przez Woytas »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2025, 20:04:02 »
@Woytas powiem tak ogólnie zanim podejmiesz kolejne decyzje to najpierw niech Ci ktoś zweryfikuje czy to jest do uratowania czy nie. Na tą chwilę tego nie widać a te internetowe wróżenie z fusów nadaje się hmmm... :-)
Do tego widzisz. Jak czytałem Twój pierwszy post to mając zardzewiałycha chwaliłeś się jego pochodzeniem co już po pierwszym Twoim zdaniu wiedziałem z kompletnie nie znasz się na motoryzacji. Zresztą miałem Cię poprosić o fotę podłogi :-) żeby zweryfikować tak cudowny rodowód auta który jest wyznacznikiem hmm ...prędzej wtopy niż realnych plusów.

Pamiętaj przy chrupkach z daleka omija się auta kupione w salonie w Polsce. :grin:

Tymczasem kup sobie druciaka, madkę trochę chemii i walcz  :-)

Jak masz kompresor to możesz na dworze pobawić się w korund.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2025, 20:06:35 wysłana przez ledziu »

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2025, 20:14:11 »
@Woytas powiem tak ogólnie zanim podejmiesz kolejne decyzje to najpierw niech Ci ktoś zweryfikuje czy to jest do uratowania czy nie. Na tą chwilę tego nie widać a te internetowe wróżenie z fusów nadaje się hmmm... :-)
Do tego widzisz. Jak czytałem Twój pierwszy post to mając zardzewiałycha chwaliłeś się jego pochodzeniem co już po pierwszym Twoim zdaniu wiedziałem z kompletnie nie znasz się na motoryzacji. Zresztą miałem Cię poprosić o fotę podłogi :-) żeby zweryfikować tak cudowny rodowód auta który jest wyznacznikiem hmm ...prędzej wtopy niż realnych plusów.

Pamiętaj przy chrupkach z daleka omija się auta kupione w salonie w Polsce. :grin:

Byłem z tym u znajomego blacharza i mechanika i to jego słowa, zdjęcia moje ;)
Pokornie zgodzę się że ekspertem motoryzacyjnym nie jestem ale nie powiedziałbym że w ogóle się nie znam.
Pewnie, że można znaleźć lepszy egzemplarz, lepiej wyposażony, najlepiej taki gdzie ktoś wymienił właściwie połowę części na nowe, jak  ktoś ma czas żeby szukać ale obejrzałem na prawdę sporo różnych aut przed zakupem tego i z racji konieczności pilnego zakupu nic w tej cenie lepszego nie było, za to było dużo gorszych.
Sprzedający auta za parę tysiaków w większości wybuchają śmiechem na pytanie o wizytę na SKP.
No ale niestety mając ograniczony budżet jak inaczej sprawdzić stan auta pod na przykład pod kątem zawieszenia. Potem okaże się, że wszędzie są luzy i większość elementów jest na wykończeniu, amory dogorywają, inny diagnosta jednak znajdzie coś przez co nie podbije przeglądu i trzeba wpakować drugie tyle mimo że auto ma przegląd i właściciel jeździ takim szrotem na codzień.
A sprawa mojego chrupka jest już dogadana, za tydzień w weekend z kumplem zdejmujemy belkę i jedziemy z koksem :)
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2025, 20:34:43 wysłana przez Woytas »

Offline Woytas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2025, 15:59:47 »
zweryfikować tak cudowny rodowód auta który jest wyznacznikiem hmm ...prędzej wtopy niż realnych plusów.
Możesz rozwinąć temat, co w moim opisie od razu wskazywało Ci na wtopę?
Pytam bez podtekstów, tylko żeby się czegoś nowego dowiedzieć

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl