Autor Wątek: Czujniki parkowania + Lusterko Fotochromatyczne  (Przeczytany 2274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dum3en

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2021
Czujniki parkowania + Lusterko Fotochromatyczne
« dnia: 01 Kwietnia 2025, 12:59:13 »
Cześć,

Oddałem auto do serwisu Toyoty żeby doposażyli w czujniki parkowania przód/tył i ku mojemu zdziwieniu otrzymałem same czujniki bez pokazywania odległości w formie graficznej...
Czy da się to zrobić jakoś samemu w Manu? Ewentualnie czy ktoś poleca w Krakowie magika który by mógł mi to zrobić?
Widziałem, że CH-Rki mają taką możliwość na zegarach.
Poszukuje również kogoś kto zamontuje mi lusterko foto chromatyczne (wg serwisu nie mam kostki wyprowadzonej więc nie założą)

Z góry dzięki za wskazówki i pomoc w temacie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwietnia 2025, 13:07:13 »
Kolejny którego sprzedawcy zrobili w bambuko instalując chiński shit. Jeżeli mówimy o CHR mk2 to nie ma aktualnie opcji dołożenia czujników które działały by jak oryginalne. Jest jeden gość co instaluje jakieś czujniki co dodatkowo wpinają się w kamerę cofania i nanoszą na obraz liczbę z odległością, ale nie wiem czy robią to dynamicznie czy co pół metra, zgodnie z sygnałami dźwiękowymi.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2025, 13:38:18 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
Odp: Czujniki parkowania + Lusterko Fotochromatyczne
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2025, 13:41:13 »
W 2023 r. odbierałem w Rybniku C-HR 1 w wersji comfort. Również instalowali mi czujniki parkowania (jedynie w wersji z dźwiękiem) i wymieniali lusterko na fotochromatyczne. Lusterko kupiłem w necie za 40 zł, wymiana 200. Też podobno czegoś nie było ale podłączyli i działa. Moim zdaniem dla takiego lusterka niezbędne jest jedynie zasilanie i nic więcej. Reszta jest w obudowie lusterka. Mocowanie pasuje 1:1. W tym miejscu musi być zasilanie bo jest tam kamera i w niektórych wersjach czujnik deszczu.

Offline Dum3en

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2025, 13:43:56 »
Kolejny którego sprzedawcy zrobili w bambuko instalując chiński shit. Jeżeli mówimy o CHR mk2 to nie ma aktualnie opcji dołożenia czujników które działały by jak oryginalne. Jest jeden gość co instaluje jakieś czujniki co dodatkowo wpinają się w kamerę cofania i nanoszą na obraz liczbę z odległością, ale nie wiem czy robią to dynamicznie czy co pół metra, zgodnie z sygnałami dźwiękowymi.

Sprzedawcy to jeszcze by było do zrozumienia ale nie w ASO za nie małą kwotę...
Jest jakaś szansa żeby było to tak jak być powinno?

Offline Dum3en

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2025, 13:45:43 »
W 2023 r. odbierałem w Rybniku C-HR 1 w wersji comfort. Również instalowali mi czujniki parkowania (jedynie w wersji z dźwiękiem) i wymieniali lusterko na fotochromatyczne. Lusterko kupiłem w necie za 40 zł, wymiana 200. Też podobno czegoś nie było ale podłączyli i działa. Moim zdaniem dla takiego lusterka niezbędne jest jedynie zasilanie i nic więcej. Reszta jest w obudowie lusterka. Mocowanie pasuje 1:1. W tym miejscu musi być zasilanie bo jest tam kamera i w niektórych wersjach czujnik deszczu.

też nie miałeś podobno tam żadnego wpięcia?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2025, 14:07:26 »

Sprzedawcy to jeszcze by było do zrozumienia ale nie w ASO za nie małą kwotę...
Jest jakaś szansa żeby było to tak jak być powinno?
W ASO to jacyś inni sprzedawcy? Sprzedali ci czujniki, no sprzedali, a że nie wyjaśnili że to akcesoryjne, chińskie kosztujące kilka stów to już twoja sprawa, trzeba było dopytać, choć i to by dużo mogło nie zmienić bo albo nic nie odpowiedzą albo że nie wiedzą i się muszą dopytać. Zamontowali ci chociaż takie bez przycisku czy masz włącznik jak z jakiejś lampki z Ikea? :)
Jedyna opcja oryginalna to przeszczep z rozbitego auta i to nie jest pewne że zadziała, są poszlaki że nie. Nikt tu nie próbował, bo cenowo będzie ciężko. Lusterko pewnie ktoś ogarnie bo to tylko 12v po zapłonie bierze, pewnie pociągną z lampki sufitowej czy czegoś innego. Chwilę myślałem o doposażeniu tego Comforta ale sobie odpuściłem, po prostu zmienię jak będzie większy lifting. Może drugi kierowca wyleczy się z SUVa, jest nadzieja…
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2025, 14:09:08 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Dum3en

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2025, 11:48:43 »
Niestety, wyłącznik jak w latach 90tych....
mówisz ze pozostaje mi tylko dorwać kogoś do tego lusterka? Ktoś zna majstra co by mi to ogarnął w Krakowie?

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2025, 15:52:24 »
też nie miałeś podobno tam żadnego wpięcia?

Nie mam pojęcia. Lusterko jak zamówiłem to było przesłane prosto do dilera. Jak przyjechałem po odbiór auta to wszystko już było ogarnięte. Przed odbiorem telefonicznie ustaliłem jedynie że mi to założą

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwietnia 2025, 16:10:28 »
Niestety, wyłącznik jak w latach 90tych....
mówisz ze pozostaje mi tylko dorwać kogoś do tego lusterka? Ktoś zna majstra co by mi to ogarnął w Krakowie?
Napisz do Kuro 2.0, albo do kolegi Colina tu na forum, myślę że są w stanie ogarnąć.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Samuraj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2025, 10:19:38 »
Nikt tu nie próbował, bo cenowo będzie ciężko.

Robiłem u siebie przód i tył po fabrycznych instalacjach, dodatkowo samo z siebie wyszło automatyczne parkowanie. Nie wiem jak kwotowo bo kupowane było na raty, (tu czujnik, tam wiązka, tutaj buzer a jeszcze innym razem moduł). Sądzę iż zmieściłem się w kwocie ok 2k

Offline Dum3en

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2025, 12:13:42 »
Samuraju,
myślisz, że u mnie jest szansa mieć również graficzne pokazywanie odległości?

Offline Samuraj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwietnia 2025, 09:54:14 »
Samuraju,
myślisz, że u mnie jest szansa mieć również graficzne pokazywanie odległości?
Myślę że tak. U mnie po wpięciu modułu w liczniku sama pojawiła się opcja włącz/wyłącz czujniki. Zamontowałem bez czujników i na wyświetlaczu była grafika z przekreślonymi czujnikami. Uwaga odłączenie modułu nie wyłącza tej opcji w menu i już zawsze tam będzie. Pewnie da się to zrobić poprzez kodowanie licznika. Tak więc jeśli ktoś się zdecyduje to do końca. Wykluczam tu opcję a podłączę sobie sam moduł na próbę a potem czujniki drogi to nie robię.
Zaczął bym od sprawdzenia czy są wszystkie kostki, u mnie były wszystkie. Jedna jest za tylnym zderzakiem, druga za przednim radarem z logo (widać ją po otworzeniu maski - patrzeć w zamek klapy). U mnie ta kostka była słabo zabezpieczona i było w niej zielono. Musiałem wymienić, tak więc wtopa dla Toyoty w tym temacie. Następnie rozebrał bym panele wewnątrz auta dostając się pod radio. Trochę rozbierania jest ale idzie szybko. Zakupując moduł poszukał bym takiego z metalowym mocowaniem, kupiłem bez i musiałem dokupić sam uchwyt. Miejsce montażu w okolicy przekaźników na 2 wkręty. Osobną sprawą jest brzęczyk, przewody są albo w okolicy modułu albo za przyciskami po lewej stronie. Nie pamiętam dokładnie który jest który bo montowałem również BSM. U mnie nie trzeba było wkładać żadnych bezpieczników, nic kodować. Podłączenie 2 wiązek, założenie brzęczyka i wpięcie modułu.
Za panelem włączników po lewej stronie powinna być kostka od przełącznika do automatycznego parkowania. Aby uzyskać tę opcje wystarczyło dokupić sam włącznik.
Kupując czujniki parkowania często są dostępne z wiązką, pytać sprzedawców czy nie ma kompletu. To było najdroższe z całego zestawu. Najlepiej kupić z koszyczkami i pod kolor. Otwory pod czujniki są zaznaczone po wewnętrznej stronie zderzaka. Ja wklejałem koszyki na jakiś klej.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2025, 09:58:59 wysłana przez Samuraj »

Offline iwan998

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR I
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2025, 02:27:34 »
Znajomemu w ASO zamontowali chinskie czujniki cofania z zygnalizacja dzwiekowa. Takie kupowalem w cenie do 80zl a jego skasowali z montazem 1300zl. Ale sam chcial w ASO bo ... nie straci gwarancji na auto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl