Autor Wątek: Corolla HB/TS MY24, szybkie przełączanie między hybrydą i silnikiem spalinowym  (Przeczytany 1194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kwasny

• Początkujący
  • Samochód:: COROLLA HB/TS
Witam wszystkich forumowiczów. Od roku jest właścielem auta. Kupione w czerwcu i w lecie wszystko ładnie grało i jeździło, za to w zimie auto często podczas jazdy zachowuje się dziwnie. Dość często (nawet kilka razy dziennie) potrafi wpaść w taki tryb kiedy próbuje przełączyć się na elektryka, ale po sekundzie, dwóch wraca na spalinę, żeby po kolejnej sekundzie dwóch wrócić na elektryka i tak w kółko. Widać to diagramie i po wskaźniku spania (który skacze z 0 na 10 co kilka sekund). Auto lekko telepie. Bateria bliska pełnej. Temperatura na dworze, zwykle nie więcej niż 10stopni. Auto potrafi tak nawet kilka minut dziwnie jechać, żeby go wybić z tego trybu trzeba gwałtowniej przyśpieszyć albo zwolnić, wtedy normalnieje. Zdarza się to przy różnych prędkosciach, zwykle miejskie 40-50km/h ale ostatnio miałem nawet na parkingu.  Zastanawiam się czy ten model tak ma, czy to jest rodzaj usterki.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2025, 08:15:23 wysłana przez Kwasny »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Spróbuj jechać na tempomacie, z wyłączonym ogrzewaniem, na ciepłym silniku, pełnej baterii i po równej, prostej drodze tak, żeby wskaźnik ECO Score nie przekraczał podziałki w połowie skali. Czy w takich warunkach dalej przełącza na spalinowy? Jeśli tak to co pokazuje wskaźnik ECO Score, jakie obciążenie silnika? Jakie masz spalanie?

U mnie takim dziwnym zachowaniem jest sporadyczne hamowanie silnikiem podczas gdy zjeżdżam z górki bez tempomatu i bez naciskania hamulca. Auto ładuje baterię ale częściowo też zwiększa obroty silnika bez wyraźnej przyczyny.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Auto ładuje baterię ale częściowo też zwiększa obroty silnika bez wyraźnej przyczyny.
Przypadkiem bateria nie jest wtedy bliska pełnego naładowania?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Przypadkiem bateria nie jest wtedy bliska pełnego naładowania?
Właśnie nie. Miałem już naładowaną do pełna jeżdżąc po górkach i wtedy rzeczywiście hamuje silnikiem. Tutaj ładuje i zwiększa sobie obroty ale to się zdarza dość rzadko. Większość czasu jest tak, że z górki ładuje z wyłączonym silnikiem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
U mnie takim dziwnym zachowaniem jest sporadyczne hamowanie silnikiem podczas gdy zjeżdżam z górki bez tempomatu i bez naciskania hamulca. Auto ładuje baterię ale częściowo też zwiększa obroty silnika bez wyraźnej przyczyny.

U mnie bywa ta samo, ale to nie jest bez przyczyny, bo, jak mawia kolega przmor - hybryda żyje swoim życiem -, więc nie ma co tu rozważać, tylko cieszyć sie jazdą ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl