Autor Wątek: Usterka  (Przeczytany 1451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartez83

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris
Usterka
« dnia: 06 Kwietnia 2025, 20:54:14 »
Witam

Jako że jestem tutaj nowy to na początek chciałbym się przywitać.
Otóż od zeszłego roku mam w mojej Auris 1 1.6 benzyna 124 KM problem że podczas jazdy wyskakuje Check Engine i zaświeca sie kontrola trakcji. Komputer pokazuje błąd przerwania cewki jednak nie pokazuje dokladnie która to jest. W zeszłym
Roku była wymieniana jedna łącznie ze świecami. Problem ustał ale po pół roku powrócił. Czy jest możliwość że poleciała kolejna cewka czy może to ta sama?
Czy jest szansa sprawdzenia która jest uszkodzona bo na diagnostyce usłyszałem że trzeba podłączyć kompa jak wyskoczy błąd i sprawdzić i porównać parametry.

Od innego fachowca słyszałem że w tych modelach takie objawy daje zbliżający się termin wymiany rozrządu. Jednak moja Auris ma dopiero 116k przebiegu i nie słychać dzwonienia łańcucha itp.

Może miał ktoś podobną bolączkę w tym modelu. Dodam że jak wyskakuje błąd to auto nie wchodzi w tryb awaryjny. Jedzie normalnie i nic nie szarpie.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Usterka
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2025, 06:11:55 »
Witamy, a jaki kod błędu?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bartez83

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2025, 13:39:02 »
Kod błędu to P0351

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2025, 13:43:22 »
Komputer pokazuje błąd przerwania cewki jednak nie pokazuje dokladnie która to jest

pierwszego cylindra
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bartez83

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2025, 18:56:27 »
Czyli włożyć nową cewkę na pierwszy cylinder to patrząc pierwszy od lewej strony jak podniosę maskę?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2025, 15:57:19 »
Nie.
Zamień pierwszą z drugą i zobacz czy błąd wystąpi na drugiej (podobny numer tylko 2 na końcu).
Jeżeli tak, to winna cewka, jeżeli nie to szukają dalej po przewodach od pierwszej cewki do ECU)
Pierwszy cylinder jest od strony rozrządu
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl