Autor Wątek: Czy warto kupic?  (Przeczytany 3523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qropatwa

• Toyot Leżący
  • *
Czy warto kupic?
« dnia: 08 Kwietnia 2025, 16:19:31 »
Czesc wszystkim,

Jestem nowy na tym forum, wiec z gory przepraszam jesli powielam pytania.

Zakochalem sie w Toyocie RAV4 V. Mam nawet na oku jeden egzemplarz, ktory juz ogladalem i nawet wykonalem jazde testowa. Samochod oferowany w programie Pewne Auto przez ASO oddalone od mojego miejsca zamieszkania o mniej niz 50km, co jest dodatkowym atutem w przypadku potencjalnej reklamacji. Auto jest w wersji 2.0 Comfort 4x4 MS + Style, rocznik 2021, z przebiegiem 85000. Oczywiscie wszystkiego nie zauwaze, ale jestem bardzo pozytywnie nastawiony do tego samochodu. Natomiast autko ma pewna historie, mianowicie zostalo zarejestrowane na osobe fizyczna a po 3 miesiacach przerejestrowane na firme w innym wojewodztwie. Kolejna rzecz, to szkoda na pojezdzie z lewej strony na kwote 3000zl. Wedlug raportu szkodzenia nadwozia i szyb. Niestety nie znam szczegolow. Dodatkowo auto ma na prawych drzwiach (przod + tyl) zwiekszona powloke lakieru, na przodzie do 1400um, z tylu do 900um. Tutaj takze brak danych co dokladnie sie stalo, natomiast nie wydaje sie, zeby bylo robione cos wiecej poza drzwiami. Poza tym na przednim zderzaku z lewej strony jest widoczne zadrapanie, tak jakby kierujacy nim przerysowal komus pojazd na parkingu, ale Sprzedawca zadeklarowal sie, ze usunie ta wade.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2025, 16:23:42 wysłana przez qropatwa »

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czy warto kupic?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2025, 17:30:43 »
Natomiast autko ma pewna historie, mianowicie zostalo zarejestrowane na osobe fizyczna a po 3 miesiacach przerejestrowane na firme w innym wojewodztwie. Kolejna rzecz, to szkoda na pojezdzie z lewej strony na kwote 3000zl. Wedlug raportu szkodzenia nadwozia i szyb. Niestety nie znam szczegolow. Dodatkowo auto ma na prawych drzwiach (przod + tyl) zwiekszona powloke lakieru, na przodzie do 1400um, z tylu do 900um. Tutaj takze brak danych co dokladnie sie stalo, natomiast nie wydaje sie, zeby bylo robione cos wiecej poza drzwiami. Poza tym na przednim zderzaku z lewej strony jest widoczne zadrapanie, tak jakby kierujacy nim przerysowal komus pojazd na parkingu, ale Sprzedawca zadeklarowal sie, ze usunie ta wade.
Opisujesz normalne sytuację dla normalnego auta. Ktoś musi się liczyć że stracił pewnie z 50k.pln jak nie lepiej ale w salonie nie miał malowanek a Ty jesteś do przodu 50k.pln.ale masz malowanki. I chyba tyle :-)

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2025, 20:53:26 »
Pewnie wszytko kwestia ceny czy konkurencyjna ze względu na opisane zdarzenia.
Jestem posiadaczem rav4 od 2 miesięcy tylko z 4x2 selection.
I powiem tak ze wyposażenie bez szału widac ze to stara konstrukcja poza tym głośno w środku (słabe wyciszenie), wyjąca skrzynia biegów.
Na plus na pewno hybryda i spalanie, auto fajnie przyspiesz i jak dla mnie sylwetka która bardzo mi sie podoba.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2025, 21:50:42 »
1400 i 900um to bardzo dużo szpachli pod lakierem ASO toyoty raczej tak nie naprawia aut. Dałbym sobie z tym autem spokój .Wiem że każdy ma określony budżet ale dozbieraj kasy lub weź mały kredyt w salonie toyoty i kup koniecznie hybrydę , zalety pancerna skrzynia biegów i naprawdę niskie spalanie jak na tak duże aut.

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2025, 22:31:44 »
1400 i 900um to bardzo dużo szpachli pod lakierem ASO toyoty raczej tak nie naprawia aut. Dałbym sobie z tym autem spokój .Wiem że każdy ma określony budżet ale dozbieraj kasy lub weź mały kredyt w salonie toyoty i kup koniecznie hybrydę , zalety pancerna skrzynia biegów i naprawdę niskie spalanie jak na tak duże aut.
Z tego co zrozumiałem to było miejscowe a jak miejscowe to zwykła wgniotka i nic więcej. Teraz przepłacać bo była wgniotła na drzwiach ? A nie lepiej negocjować cenę ? Przecież takie "usterki" nie mają żadnego wpływu na jazdę a samo auto nie jest jakoś super wyjątkowe żeby przejmować.

Sprawdzić stan techniczny, wynegocjować odpowiednią cenę i tyle.

Offline qropatwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2025, 23:36:47 »
Mam swiadomosc ze auto nie jest nowe i to tylko drzwi. Watpliwosci budzi wlasnie grubosc szpachli, fakt ze dotyczy obu drzwi, czy brak jakiejkolwiek dokumentacji z tej szkody. Nie zostala nawet nigdzie zgloszona czy odnotowana, a jedyny slad po naprawie z tej strony, to wlasnie zwiekszona powloka do wspomnianych 1400 i 900um. Inaczej wyglada to z lewej strony, gdzie byla zgloszona szkoda na 3000, gdzie juz taka kwota sugeruje ze byla to jakas blachostka. Nie liczac tego, autko prezentuje sie na prawde fajnie. Moglbym rzec ze milosc od pierwszego spojrzenia, pytanie czy ze wzajemnoscia  :grin:

Cena raczej ok, choc jak zastrzegl dealer nie podlega negocjacji, wiec tutaj raczej nic nie ugram. Uslyszalem, ze taka poprostu maja polityke.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2025, 23:40:30 wysłana przez qropatwa »

Offline maDDie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2025, 23:45:00 »
Jesteś biedny, kupuj drogo.
Wiele miałem pokus żeby kupić używane auto bo taniej, ale starsze pokolenie skutecznie mnie zawsze odwodziło od tych pomysłów. Nigdy nie żałowałem.
Jeśli chodzi o Toyotę, to można powiedzieć, że nie stracisz na kupnie tyle co na innych markach.
A jeśli Ci się nie spodoba i będziesz chciał sprzedać? Będziesz się bujał z tym dłużej niż standardowo albo będziesz musiał obniżyć cenę. Bierz nowe - zawsze sprzedasz, a nowym pojeździsz bezawaryjnie dużo dłużej niż używanym.
Fall forward

Offline qropatwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2025, 06:39:54 »
No tak, w koncu to tylko nieco ponad 50000zl wiecej. Co to jest :cheesy:
Dlatego nawet nie ogladam aut od osob prywatnych, czy od handlarza. Kupujac w ASO dostaje pelna fakture, a tym samym prawo do reklamacji z tytulu niezgodnosci towaru z umowa, gwarancje 12 miesiecy z mozliwoscia przedluzenia na kolejne lata i raport ze stanu technicznego pojazdu.

Tak jak pisalem zastanawia mnie jedynie szpachla na drzwiach. Wartosci wydaja sie duze, co w powiazaniu z brakiem informacji co sie stalo i jak to wygladalo budzi moje obawy.
Z drugiej strony, auto moim zdaniem jest oferowane za rozsadna kwote, wydaje sie ze poza drzwiami nie bylo nic wiecej robione i sam dealer tez wzbudza zaufanie, np proponujac wypozyczenie miernika i sprawdzenie powloki raz jeszcze samemu. Mam tez do niego niespelna 50km, wiec na pewno lepiej to wyglada w przypadku reklamacji, niz jakbym mial do przejechania 400km.

Czytalem ze gdyby cos z tymi drzwiami mialo sie stac po takiej naprawie, to powinno wyjsc po kilku miesiacach. Drzwi nie byly tez robione tydzien temu. Czy zatem jest sie faktycznie czego obawiac? Nie jestem wielkim specjalista w tej dziedzinie, wiec wybaczcie moje rozterki.

Generalnie dzwonilem w sprawie kilku ogloszen i kazdy samochod mial mniejsza lub wieksza szkode.
Powaznie zainteresowany bylem takze innym egzemplarzem, samochod byl rok mlodszy, niewiele drozszy, ale auto mialo dzwona z przodu i dealer twierdzil ze szkoda na 20000, byl wymieniany min zderzak, malowane oba nadkola i prawe przednie drzwi. To mnie bardziej odrzucilo, bo zakres napraw zdecydowanie wiekszy. Ostatecznie nie pojechalem go nawet ogladac, z uwagi na duza odleglosc od miejsca zamieszkania.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwietnia 2025, 07:02:43 »
a tym samym prawo do reklamacji z tytulu niezgodnosci towaru z umowa, gwarancje 12 miesiecy z mozliwoscia przedluzenia na kolejne lata i raport ze stanu technicznego pojazdu.

Żebyś się czasem nie zdziwił jak to zadziała i ile zajmie dochodzenie swoich praw.

"Pewne auta" nie są takie pewne jak głosi slogan a już napewno nie są NOWE - nie daj się omamić hasłem - już nie raz były zonki, np z zamontowanym GPS który śledził i unieruchomił auto jednego z naszych Forumowiczów a urządzenie GPS znalazło i zamontowało się w nim magiczną mocą... albo rozliczone części gwarancyjne z innego wozu, albo pojazd po TAXI, gdzie została jeszcze instalacja do taksometru, albo niedziałająca klimatyzacja gdzie na protokole z oględzin działała itd itp.

Jedyne co w tym jest pewne to tylko lokalizacja obiektu sprzedawcy

Obowiązkowo oględziny pojazdu przed zakupem a całkowite minimum z minimum to niezwiązane z nikim SKP.
Taki lepszy plan to też zapiąć dedykowany tester, poobserwować parametry podczas jazdy (sondy, katalizator, błedy od poduszek, błędy w historii, kiedy ostatnio skasowane, czasem nawet styl jazdy poprzedniego kierowcy bo ten rocznik już ma gromadzenie ciekawych danych) czy obowiązkowo sprawdzić ilość ZAKODOWANYCH KLUCZYKÓW oraz przejrzeć kwestie mechaniczne, wybrać się z osobą (niezwiązaną zupełnie ze sprzedawcą a obeznaną technicznie) by pomogła obejrzeć i sprawdzić czy to z zewnątrz/wewnątrz (odchylić uszczelki, zajrzeć pod osłony, odczytać daty na reflektorach, obejrzeć ułożenie mastyk) czy to pod pojazdem (np. stopień skorodowania) czy podczas jazdy bo o minę typu uszkodzona skrzynia CVT łatwo. To wszystko porównać z ich protokołem oględzin.

Na początku możesz poprosić właśnie o przesłanie protokołu z oględzin pojazdu, który wykonują obowiązkowo przed wystawieniem takiegoż na sprzedaż.
Oprócz VINu napewno znajdzie się sporo przydatnych rzeczy od grubości lakieru poprzez uwagi co do zawieszenia, stanu hamulców, stanu tapicerki, szyb, działania klimatyzacji, stanu akumulatora HV, 12V, elektryki etc.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2025, 07:24:07 »
Generalnie dzwonilem w sprawie kilku ogloszen i kazdy samochod mial mniejsza lub wieksza szkode.
Powaznie zainteresowany bylem takze innym egzemplarzem, samochod byl rok mlodszy, niewiele drozszy, ale auto mialo dzwona z przodu i dealer twierdzil ze szkoda na 20000, byl

To że ta szkoda nie była zgłoszona nic nie oznacza. Ktoś mógł zawadzić o drzwi garażowe, ktoś mógł dostać wózkiem sklepowym ktoś mógł ... Takich szkód nie opłaca się zgłaszać z AC. Do tego przy takich autach uważaj bo OEM warstwa lakieru jest złudna gdyż opłaca się już robić pod miernik. Wtedy naprawdę możesz trafić minę.
Co do kosztów wpisanych w naprawę to też trzeba oodchodzić z głową. Wspominałeś o 20k.oln to natą chwilę jest nic przy nowszym aucie. Aktualnie w rodzinie mam dwa auta jedno ma szkodę 25k.pln.która nie została usunięta bo szkoda czasu a drugie auto ma koło 30k.pln gdzie raz wandal pojechał gwoździem po boku auta a druga szkoda to na miejscu postojowym wyrwanie zderzaka z zaczepów.

Jeżeli kupujesz z ASO to skup się na weryfikacji stanu auta ale najlepiej jedź tam na miejsce. Niech pokażą Ci całą dokumentację bo mają na 100% do tego przemierz czujnikiem sam bo żeby się nie okazało że zapomnieli stwierdzić że jest cały ulepiony.

Co do braku negocjacji, to nie śledzę cen rynkowych, ale jeżeli jest zbliżona do ogółu z innych ASO to powinni coś urwać.

Oczywiście nie trzeba Ci pisać żebyś jechał z drugą osobą która podejdzie do tematu na chłodno :-)

Niestety musisz uważać, nawet na naszym forum były sprzedawane auta po szkodach albo z wadami fabrycznymi i nikt się nie odezwał....  :grin:

Offline qropatwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2025, 07:55:34 »
Macie rację. Niczego nie można być pewnym, w szczególności patrząc na problemy z pewnym audi z wykopu. Dziś psuje się wszystko, a jak ktoś ma pecha to wyjeżdżając  się autem od dealera może do domu nie dojechać bez stłuczki.

Że wszystkim co napisaliście się absolutnie zgadzam. Zakładając ten temat bardziej skupiałem się na zaprawkach i tym czy to powinno taki pojazd zdyskwalifikować.

Odnośnie ceny, mógłbym ją zaakceptować. Dealer twierdzi że jest na tyle pewny auta że ceny nie opuści a ew może zaoferować gratis jakieś akcesoria. Więc jeśli się zdecyduję to na pewno będę próbował coś ugrać.

Sam jeżdżę obecnie autem które miało wcześniej dwie szkody i mam zderzak tylni w delikatnie innym odcieniu. Osobiście też miałem przygodę parkując na parkingu nie zauważyłem słupka i mam wgniecenie na klapie bagażnika z którym nic nie robiłem przed sprzedażą.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2025, 08:07:52 wysłana przez qropatwa »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2025, 09:10:13 »
wyjąca skrzynia biegów
Skrzynia biegów w RAV4 Hybrid nie jest wyjąca. Skrzynia pracuje dużo ciszej niż każda inna skrzynia biegów dostępna na rynku. Wyjący jest silnik, rozpędzający samochód. Jeżeli operujesz gazem jak w hybrydzie, wycie ograniczysz do minimum. Nie jest to wada RAV4 hybrid, a cecha. Jeżeli ktoś chce kupić sobie z jakiegoś powodu hybrydę, musi przełknąć tą cechę. Jeżeli jest to dla niego problem, nie powinien kupować hybrydy. Ewentualnie Lexus RX 500h, który ma silnik turbo i zwykłą skrzynię. Poza tym autor napisał, że kupuje samochód 2.0, czyli nie hybrydę, czyli nie ma problemu z wyciem silnika.

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2025, 10:51:21 »
Mam wersję 2.0 4x4 CVT i świadomie taki wariant wybrałem ze względu na sposób mojej eksploatacji tj. auto w tygodniu stoi a korzystam jedynie weekendowo w trasach. Po delikatnym wyciszeniu i wymianie audio, autko jest komfortowe i ciche. Podróżowanie z prędkościami 110-130 km/h całkiem spoko.
Jedyne do czego musiałem się przyzwyczaić i wprowadzić w nawyk, to wyprzedzanie w trasie -> trzeba pamiętać, że nie "startuje" jak Turbo z manualem i trzeba dać mu sekundę i miejsce na złapanie obrotów i prędkości.
Autko miało delikatną obcierkę na drzwiach od wózka na parkingu sklepowym, ASO wymieniło całe drzwi + lakierowanie + przełożenie uzbrojenia i szkoda w 2020 wyniosła 9k PLN. W miejscu malowania grubość warstwy nie przekracza 260 um - tak informacyjnie w kwestii zakresu szkód.

PS. ASO lakieruje tylko widoczne powierzchnie, wnętrze drzwi nie dostało koloru :) ... w przeciwieństwie do fabrycznego malowania i pomimo zapewnień, że ASO stosuje fabryczne standardy malowania. Miałem okazję to zbadać podczas wymiany audio.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2025, 11:56:40 »
a czy skorzystanie z uslugi takiej jak https://www.autotesto.pl/ to jest jakis problem?

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2025, 12:41:04 »
Skrzynia biegów w RAV4 Hybrid nie jest wyjąca. Skrzynia pracuje dużo ciszej niż każda inna skrzynia biegów dostępna na rynku.
Ta wyjąca skrzynia to takie następne "urban legend" niczym "wyższa szkoła zakupu auta i historyjki z nią związane" albo nasza gwarancja Relax i temat wymiany wahacza ze śrubami regulacyjnymi ;-) . Co ciekawe było xxx opini pozytywnych o gwarancji Relax a i tak wraca zawsze jeden negatywny temat.

W miejscu malowania grubość warstwy nie przekracza 260 um
Jak miałeś wymieniane drzwi na nowe to spora ta grubość lakieru :-)

a czy skorzystanie z uslugi takiej jak https://www.autotesto.pl/ to jest jakis problem?
W jednych przypadkach się sprawdzają w drugich nie. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl