Autor Wątek: Jednak potrzebuję prostownika  (Przeczytany 5719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baslow

• Toyot Leżący
  • *
    • baslow.net
  • Samochód:: RAV4 V RM'23
Jednak potrzebuję prostownika
« dnia: 09 Kwietnia 2025, 23:18:03 »
Cześć Forum!

Słowem wprowadzenia:
RAV4 V - hybryda 4x4 (222KM)
Jednak przy moim stylu jazdy potrzebuję do auta prostownika ;(
Okazuje się że raz na mniej więcej rok czasu na testach akumulatora 12V dostaję wiadomość "Dobry - Naładuj"
Dlatego przestaje zdziwiać i kupuję prostownik ;)

Pytanie - polecicie coś wartego uwagi?
Najchętniej z oczkami do przykręcenia na stałe do akumulatora / klem.

Czy da się wyprowadzić kabel od akumulatora do bagażnika bez uszkadzania plastików?
Jakie śruby są na klemach? Jeśli w ogóle :) M6? M8? Inne?

Obecnie myślę o:
CTEK MXS 5.0
https://intercars.pl/produkty/c715f5-prostownik-mxs-5-0-12v-5a-56-998

Dodatkowo z kablem ze wskaźnikiem naładowania:
https://intercars.pl/produkty/d62852-wskaznik-56-629

Macie może jakieś doświadczenia z takim prostownikiem? Z takim kablem ze wskaźnikiem naładowania?

I jeszcze - czy z auta z poziomu jakiegokolwiek dostępnego dla użytkownika ekranu, ustawienia (trybu serwisowego) można sprawdzić jaki jest poziom naładowania akumulatora 12V?

Dzięki :)
Pozdrawiam,
baslow

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Jednak potrzebuję prostownika
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2025, 07:06:49 »
Doładowuje swoją RAV4 czasem właśnie taką ładowarką i się sprawdza. Aby dobrze (lepiej) naładować trzeba ją puścić pod rząd co najmniej 2 x pełne cykle. Ten przewód ze wskaźnikiem naładowania mi się nie sprawdził bo za szybko wyświetlał na czerwono co sugerowało, że z akumulatorem jest klapa, a tak nie było. Wyrzuciłem go i założyłem Monitor CTEK CTX BATTERY SENSE z apką na Bluetooth  - tak to wygląda https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html. Wiem ten monitor to pogląd szacunkowy ale zawsze coś więcej o akumulatorze wiadomo.

Śruby na samych klemach akumulatora mam M6 ale są za krótkie to przykręciłem przewód i monitor na tych dłuższych obok M8. W tej osłonie nad akumulatorem po prostu wyciąłem od góry okrągły otwór i wyprowadziłem przewód złączki. Do tej złączki podpinam przewód przedłużkę CTEK 2,5 m i wyprowadzam przez uchylone tylne okno na zewnątrz gdzie podpinam do wiszącej na ścianie ładowarki  i się ładuje.

Ta apka Monitora CTEK Bluetooth - łapie mi zasięg i się łączy nawet z pokoju nad garażem tak, że raz na parę dni sobie sprawdzam jaki jest stan akumulatora.  Na razie ładowałem akumulator w ten sposób dwa razy aby poprawić jego kondycję. Aktualnie przyjąłem założenie, że będę doładowywał akumulator jak napięcie spadnie do 12,0 V ale tak się jeszcze nie stało. Z tym, że jakieś sprzątanie w aucie itp . wykonuje w trybie ready na P,  a wtedy akumulator się doładowuje napięciem 14,4 czy 14,5 V a to mu zawsze coś pomaga.

« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2025, 07:15:59 wysłana przez czp »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2025, 11:57:02 »
Zdrowy rozsądek góruje nad paniką. Tak trzymać.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2025, 12:14:45 »
Podczas sprzątania w samochodzie mam wyłączony zapłon, to samo podczas wymiany opon. Nigdy nie miałem problemu z aku przy tak krótkich czynnościach. Raz tylko mi padł po 16 dniowym postoju. Teraz podładowuję ładowarką CETEK przed zimą i jak nie zapomnę, przed letnimi wyjazdami. Czyli dwa wieczory w roku podpinam Cetek pod aku na kilka godzin w garażu. Na razie funkcjonuje baz zarzutów. Ale jak czytam o problemach z tym akumulatorem u innych kolegów, zaczynam zastanawiać się, czy to, do czego ostatnio Toyota się przyznała w filmiku dotyczącym problemów z Lexusem LBX nie dotyczy też przypadkiem niektórych z nas. Czyli czy przypadkiem podczas transportu samochodu do dealera z Japonii, akumulatory nie doznały trwałego uszkodzenia na skutek pełnego rozładowania. I teraz jakiekolwiek ładowanie to tylko pudrowanie trupa, a jedynie wymiana na nowy aku likwiduje problem. Nie wiem, tak sie po prostu zastanawiam po obejrzeniu tego filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=MqoJw0KaBTU
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2025, 12:35:24 wysłana przez Hillbilly »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2025, 13:37:47 »
No ja mam wymieniony. Pomarudziłem w ASO, powiedzieli, że TTTM. Napisałem do TCE, zadzwonili z ASO, tester pokazal że ok ale TCE zgodzilo sie na wymianę w ramach "dobrej woli" czy jakos tak. Szykuje się jeden postój pod lotniskiem na prawie 19 dni.... Przed wyjazdem go tak czy inaczej podładuję no i zobaczymy. Powerbanka nie chcę zabierać i trzymać tyle czasu w rozgrzanym aucie. Na tym parkingu mają powerbanka i w razie czego podratują. Już raz mi pomogli.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline baslow

• Toyot Leżący
  • *
    • baslow.net
  • Samochód:: RAV4 V RM'23
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2025, 00:10:47 »
Dzięki za odpowiedzi.
No to prostownik ;)

Ale o jakich 19 dniach mówicie? Ja wiem że mało i rzadko jeżdżę - ale mój to potrafi paść po 6-7 dniach...

2025-02-23 rozładował mi się po faktycznie 7 dniach postoju w garażu
Ale ostatnie ładowanie miał robione 2023-12-19

ASO twierdzi że jest OK
Toyota twierdzi że jest OK a jak coś to jechać do ASO
A ASO twierdzi że TTTM

Toyota w FAQ pisze o 20 minutach na tydzień z odpalonym autem żeby mieć w dobrym stanie 12V
ASO twierdzi że to tak bardziej ze 4h na tydzień.

Czyli z tego wynika że trzeba temu misu dorobić wtyczkę i doładowywać bo inaczej stoją smutne 2 tony nie do ruszenia...
Pozdrawiam,
baslow

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2025, 06:47:26 »
Niestety algorytm ładowania 12V akumulatora w naszych hybrydach jest taki, że najczęściej ładuje akumulator napięciem 12,8V i w ten sposób na pewno nie jest w stanie go naładować. !!!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2025, 09:26:55 »
Ale o jakich 19 dniach mówicie?
No że to test czy padają tylko akumulatory z pierwszego montażu, które oberwały na dzień dobry w transporcie czy również nowe. Mój oryginalny padł raz po 15 dniach - był już zupełnie martwy, a drugi raz po jakiś 12 jeszcze coś tam rzeźbił ale nie zdołałem odpalić, bo zaraz po zaświeceniu kontrolek wszystko zgasło.
Nowy po wymianie w lipcu ubiegłego roku wytrzymał 14 dni - tzn po tym czasie auto normlanie odpaliło. W tym roku będzie test 19 dniowy.   
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2025, 09:52:14 »
Zwykle podczas jazdy napięcie na akumulatorze jest niższe od 14.4V ale zależy to jednak od wielu czynników (jakich ? chyba tylko programiści z Toyoty to wiedzą ;) ) - przykładowo - wczoraj trasa 2 x 220km (z rana i wieczorem), podczas jazdy cały czas utrzymywało się napięcie ok. 14.4V. Poniżej obrazek z rejestratora napięcia na stałe zapiętego na akumulatorze (zapis z całej doby).

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2025, 09:55:10 wysłana przez Markid »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2025, 10:45:28 »
Kiedyś sprawdzalem w Aurisie różne sytuacje i powyżej jakiejś prędkości typu 90-100km/h napięcie rosło do 14.5V. Możliwe że wtedy algorytm już nie próbuje oszczędzać energii.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2025, 10:47:20 »
Starszy Auris a nowe modele po 2018 a tym bardziej po 2022 mogą zupełnie inaczej się zachowywać w kwestii zarządzania energią. Ogólnikowo można. Szczegółowo może być różnie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2025, 11:19:43 »
Ale wniosek podobny, że w trasie ładowanie lepsze w Auris jak i w o 10 lat młodszej RAV4.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Kwietnia 2025, 13:00:07 »
Ja ostatnio robiłem parę dni temu autostradami 2 trasy po 200 km i zawsze było tak samo. Po uruchomieniu auto może z 500 metrów ładuje z 14,4 V a dalej całą trasa 12,8 lub 12,9 V a akumulator w tym czasie naładowany około 50% a po trasie jeszcze mniej i kropka :(

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Kwietnia 2025, 13:37:58 »
To u mnie faktycznie jest inaczej ostatnio robiłem trasę 900 km przy temperaturze do 21 stopni. Przy czym po ładowaniu akumulatora po zimie (ładowałem 4 godziny napięciem 15,2V i prądem do 6A - prąd się obniżył do wartości około 3A) ładowanie miałem na trasie 14,4 - 14,2 i był taki czas może ze 20 minut jak pojawiło się napięcie 12,8 V  i później wróciło znowu do 14,4 - 14,2. Jak po wiośnie w pełni aku naładuję to zobaczę jak z tym ładowaniem i dam znać.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwietnia 2025, 14:41:34 »
Tak więc stosuje czasem doładowanie akumulatora w trypie ready na P jak coś tam robię. Poza tym monitoruje napięcie akumulatora i stan jego naładowania, a jak zajdzie taka potrzeba to go doładowuje ładowarką CTEK i po sprawie.

Nie próbowałem jeszcze jedynie odpięcia  z minusowej klemy akumulatora  wtyczki od systemu IBS co spowoduje, że akumulator będzie cały czas ładowany około 14 V.   Spotkałem się  z tym, że nawet serwis ASO Toyoty radzi, że można wymienić sobie akumulator na największy jaki wejdzie w RAV4 do nadkola to będzie lepiej oraz, że na własną odpowiedzialność można odpiąć tą wtyczkę IBS to akumulator będzie w końcu ładowany tylko nie wiedzą czy na dłuższą metę nie stanie się jakaś awaria.

Ktoś ze znawców tematu może wie czy takie odpięcie wtyczki IBS na stałe może grozić awarią hybrydy i jaką ???

No można by też wyjmować tą wtyczkę tylko czasowo np na 1 tydzień w miesiącu to też by ten 12V akumulator podleczyło :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl