Doładowuje swoją RAV4 czasem właśnie taką ładowarką i się sprawdza. Aby dobrze (lepiej) naładować trzeba ją puścić pod rząd co najmniej 2 x pełne cykle. Ten przewód ze wskaźnikiem naładowania mi się nie sprawdził bo za szybko wyświetlał na czerwono co sugerowało, że z akumulatorem jest klapa, a tak nie było. Wyrzuciłem go i założyłem Monitor CTEK CTX BATTERY SENSE z apką na Bluetooth - tak to wygląda
https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html. Wiem ten monitor to pogląd szacunkowy ale zawsze coś więcej o akumulatorze wiadomo.
Śruby na samych klemach akumulatora mam M6 ale są za krótkie to przykręciłem przewód i monitor na tych dłuższych obok M8. W tej osłonie nad akumulatorem po prostu wyciąłem od góry okrągły otwór i wyprowadziłem przewód złączki. Do tej złączki podpinam przewód przedłużkę CTEK 2,5 m i wyprowadzam przez uchylone tylne okno na zewnątrz gdzie podpinam do wiszącej na ścianie ładowarki i się ładuje.
Ta apka Monitora CTEK Bluetooth - łapie mi zasięg i się łączy nawet z pokoju nad garażem tak, że raz na parę dni sobie sprawdzam jaki jest stan akumulatora. Na razie ładowałem akumulator w ten sposób dwa razy aby poprawić jego kondycję. Aktualnie przyjąłem założenie, że będę doładowywał akumulator jak napięcie spadnie do 12,0 V ale tak się jeszcze nie stało. Z tym, że jakieś sprzątanie w aucie itp . wykonuje w trybie ready na P, a wtedy akumulator się doładowuje napięciem 14,4 czy 14,5 V a to mu zawsze coś pomaga.