Autor Wątek: Jednak potrzebuję prostownika  (Przeczytany 5711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Jednak potrzebuję prostownika
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Kwietnia 2025, 15:19:38 »
Nie ma co panikować, może czasem być tak, że przy napięciu 12,8V masz ładowanie dużym prądem a przy ładowaniu 14 - 14,4V ten prąd jest mały :) (ale to wbrew logice przy ładowaniu akumulatora z prostownika) Jak ogarnę miernik cęgowy do pomiaru niskich prądów to sprawdzę w rzeczywistości jak to działa.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2025, 12:00:51 »
...
Nie próbowałem jeszcze jedynie odpięcia  z minusowej klemy akumulatora  wtyczki od systemu IBS co spowoduje, że akumulator będzie cały czas ładowany około 14 V.   Spotkałem się  z tym, że nawet serwis ASO Toyoty radzi, że można wymienić sobie akumulator na największy jaki wejdzie w RAV4 do nadkola to będzie lepiej oraz, że na własną odpowiedzialność można odpiąć tą wtyczkę IBS to akumulator będzie w końcu ładowany tylko nie wiedzą czy na dłuższą metę nie stanie się jakaś awaria.
Ktoś ze znawców tematu może wie czy takie odpięcie wtyczki IBS na stałe może grozić awarią hybrydy i jaką ???
No można by też wyjmować tą wtyczkę tylko czasowo np na 1 tydzień w miesiącu to też by ten 12V akumulator podleczyło :)
Jakiś czas temu (poprzednia zima) ładowałem akumulator po odpięciu klem i wyjęciu z auta (było zimno i wolałem go naładować w ciepłym pomieszczeniu) - po ponownym podłączeniu musiał ustawić kilka rzeczy z menu ustawień pojazdu.   
Oczywiście jest to bardziej kłopotliwe ale ładowanie odbywa się w cieple, a to lepiej dla procesu ładowania.
Wygodniej rzecz jasna podładowywać akumulator bez odpinania i poprzez wyprowadzone w bagażniku gniazdo do ładowarki.

Offline Fortran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Czerwca 2025, 11:28:29 »
Nasunęły mi się takie małe pytanka. Gdzie podłączacie prostownik do prewencyjnego podładowania akumulatora 12V w hybrydzie (rocznik w okolicach 2024)? Czy w komorze silnika, gdzie (+) jest w skrzynce bezpieczników a (-) do masy? Czy też może bezpośrednio do akumulatora w bagażniku? I jeszcze jedno, czy ściągacie klemy akumulatora 12V w bagażniku w celu jego podładowania, czy po prostu podpinacie prostownik bezpośrednio do akumulatora bez odłączania go od auta?
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2025, 11:37:48 wysłana przez Fortran »
Toyota RAV4 GR Sport AWD-i 2026

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Czerwca 2025, 11:38:14 »
Bezpośrednio do akumulatora.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Fortran

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Czerwca 2025, 11:45:03 »

OK, dzięki... ale czy odpinasz klemy od akumulatora, czy zostawiasz go bez zdejmowania klem?
Toyota RAV4 GR Sport AWD-i 2026

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Czerwca 2025, 13:49:46 »
Normalnie pod maską, + w bezpiecznikach, - do śruby przy kielichu. Klem nie ściągam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Czerwca 2025, 13:53:59 »

OK, dzięki... ale czy odpinasz klemy od akumulatora, czy zostawiasz go bez zdejmowania klem?
Podpiąłem do klem i wyprowadziłem złączkę do ładowarki do bagażnika.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Czerwca 2025, 15:25:10 »
Też ładuję przez przód. Raz jak odpalałem z jumpstartera to podpiąłem go bezpośrednio do akumulatora.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Czerwca 2025, 10:37:02 »
Nasunęły mi się takie małe pytanka. Gdzie podłączacie prostownik do prewencyjnego podładowania akumulatora 12V w hybrydzie (rocznik w okolicach 2024)? Czy w komorze silnika, gdzie (+) jest w skrzynce bezpieczników a (-) do masy? Czy też może bezpośrednio do akumulatora w bagażniku? I jeszcze jedno, czy ściągacie klemy akumulatora 12V w bagażniku w celu jego podładowania, czy po prostu podpinacie prostownik bezpośrednio do akumulatora bez odłączania go od auta?
Podładowuję ze 2 razy w roku w komorze silnika. Do tego jest przeznaczona ta klema w skrzynce bezpieczników.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Czerwca 2025, 11:43:08 »
Jak trzeba doładować mały aku to podpinam ładowarkę CTEK bezpośrednio pod akumulator do złączki w bagażniku domontowanej na stałe do akumulatora. Kabelek (przedłużka) do złączki przez uchylone tylne okno do ładowarki i się ładuje. Najlepiej zrobić co najmniej dwa pełne cykle taką ładowarką to efekt będzie lepszy.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Czerwca 2025, 07:18:07 »
To gdzie sie podpinamy nie ma większego znaczenia, ważne jest by nie pomijać BMS.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Czerwca 2025, 09:06:35 »
Czyli jak ? przed czy za BMS i dlaczego to takie ważne ? Przecież można ładować akumulator po odpięciu klem(y), a nawet tak jest lepiej, choć mniej wygodnie. 

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Czerwca 2025, 13:11:38 »
Tak żeby BMS widział ładowanie akumulatora. Pod maską to widzi na pewno, ale przy aku jak jeszcze niepotrzebnie klemy ściągają do ładowania to przypadkiem mogą podpiąć poza BMS wtedy głupiego robota.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Czerwca 2025, 13:42:19 »
Ja zawsze odpinam klemy i moim zdaniem i z obserwacji po ładowaniu nie ma to żadnego znaczenia. A jeśli wg Ciebie jest inaczej to napisz jakie są tego objawy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Czerwca 2025, 14:10:49 »
A ten BMS od akumulatora 12V to coś "widzi" gdy napęd jest wyłączony ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl