Autor Wątek: Czujniki ciśnienia w rav4  (Przeczytany 6552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline loganus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 HEV 2024
Odp: Czujniki ciśnienia w rav4
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Maja 2025, 18:44:07 »
Cześć. Macie jakieś nowe informacje?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Maja 2025, 13:29:59 »
Jestem po serwisie. Numer biuletynu się nie przydał natomiast wyszło na to, że wgrali 3 z 4 czujników drugiego kompletu co generowało błąd. Aktualnie wszystko jest OK - zobaczymy jak będzie jesienią :-)

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Czerwca 2025, 12:10:20 »
mam to samo czy na przegladzie musze byc na tych niezakodowanych kołach by to zrobili?

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Czerwca 2025, 22:01:56 »
Pewnie wystarczy, żebyś miał numery seryjne czujników. Mógłbyś podjechać do wulkanizacji, żeby je szczytać, niestety wiążę się to z przywiezieniem kół.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Czerwca 2025, 16:31:52 »
Czy ma znaczenie na której osi zamontowany jest czujnik tpms? Tzn czy system identyfikuje i wymaga aby czujnik o numerze xxx1 była zamontowany na kole przednim lewym i tp. Czy też wystarczy, że sumarycznie  id czujników się zgadzały?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Czerwca 2025, 17:04:03 »
sumarycznie
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline 13dp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2025, 15:12:23 »
Nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Mam RAV4 z tego roku oraz oryginalne koła zimowe Toyoty na felgach z wersji Plug-In. W menu zegarów w zakładce TPWS są trzy opcje:
1) "Ustaw ciśnienie",
2) "Zidentyfikuj poszczególne koła i położenie"
3) "Ust jedn ciśn.”.
Wydaje mi się, że ta druga opcja pojawiła się dopiero po odbiorze przeze mnie drugiego kompletu kół bo wcześnie miałem tylko dwie pozostałe (odbierałem latem i nie były zakładane na auto), a wspominałem już wtedy o tym, że koła chcę zmieniać we własnym zakresie i żeby wszystko było do tego przygotowane. Poinformowałem o wspomnianej tutaj aktualizacji wskaźników, o której pisał kolega Colin i chyba nawet podawałem ten numer biuletynu. Podczas wydawania auta pracownik też potwierdził, że ta opcja zastąpiła wcześniejszą "zmian kół" czy jakoś tak. Do czego zmierzam:
Oczywiście do tego, że po zmianie kół nie wszystko poszło tak jak myślałem. Po ruszeniu autem następnego dnia zamiast ciśnienia pojawiły się tylko poziome kreski (żadnych kontrolek czy błędów). Po 2-3km zjechałem więc na stację benzynową i próbowałem (nie gasząc auta) wybrać właśnie opcję "Zidentyfikuj poszczególne koła i położenie", ale przytrzymanie dłużej przycisku "ok" kompletnie nic nie dawało (zero komunikatu, migającej kontrolki) zatem pojechałem dalej i nic się nie zmieniło. Na któryś z kolei światłach postanowiłem skorzystać z opcji "Ustaw ciśnienie" myśląc, że może tylko to wystarczy. Tutaj już wszystko przebiegło zgodnie z tym co mówi instrukcja jednak ciśnienie nadal się nie pojawiło, aż dotarłem do celu swojej podróży. Po jakimś czasie jak wróciłem do auta przed ruszeniem znowu wybrałem opcję "Ustaw ciśnienie". Skutek był taki, że pod koniec jazdy wyskoczyła kontrolka i komunikat o usterce TPWS. Dalej był tydzień jeżdżenia z kontrolką (nie działały już żadne opcje TPWS - choć zmiany jednostek nie próbowałem), umówiona wizyta w ASO, tłumaczenie, że nie po to kupiłem drugi komplet kół, żeby co sezon przyjeżdżać na kasowanie kontrolek. Po odbiorze zapewnili, że wgrali aktualizację i teraz powinno być wszystko ok (okaże się na wiosnę). W każdym razie opcja "Ustaw ciśnienie" normalnie zadziałała po wyjeździe z ASO, pojawiło się ciśnienie i na ten moment wszystko gra.
Zastanawiam się tylko czy w tegorocznych RAV4 powinna być jednak opcja "zmiana kół" czy tak jak mam obecnie "Zidentyfikuj poszczególne koła i położenie", aby wszystko działało bezproblemowo? Dlaczego ta opcja mi nie zadziałała i nie została uruchomiona rejestracja kodów czujników kół zimowych? Czy coś zrobiłem źle/za szybko? Czy moje auto wymagało w końcu jakiejś aktualizacji w tym zakresie, a jeśli tak to czy w końcu ją wgrano i czy sam mogę to jakoś zawczasu zweryfikować?

Offline W_ampir

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris, RAV4 GR
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Listopada 2025, 20:55:51 »
Mam ten sam problem.
W menu 3 opcje ale działa tylko zmiana jednostek. Informacja o awarii systemu i o potrzebie skontaktowania się z ASO.
Na wiosnę był ten sam problem - miało już być OK. Jednak czeka mnie ponowna wizyta.
Może ten nr biuletynu pomoże im w rozwiazaniu problemu.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Listopada 2025, 21:18:17 »
Jak widać na kilku przykładach można jeździć po X razy
a motto Toyody "fix it right at the first time" - co to takiego? Jakieś puste slogany?
(Toyota promuje ten standard w swojej globalnej sieci dealerskiej jako część szerszego zaangażowania w jakość i zadowolenie.. )
Czas Klienta czy tam jego pieniądze za spalone paliwo - a kogo to obecnie obchodzi...

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=48823.msg855059#msg855059
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2025, 22:43:25 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krzykar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 '24
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Listopada 2025, 10:00:06 »
Mam ten sam problem jak Panowie wcześniej. Dzwoniłem do serwisów dwóch, to osoby przy telefonie nie wiedziały nic ten temat (aktualizacji). Drążyłem temat podając nr tego biuletynu od Colina i dalej nie potrafili go odnaleźć. Na szczęście jedna osoba pofatygowała się na warsztat i wprost zapytała o ten problem i aktualizacje i wtedy wyszukali biuletyn pod numerem BE-01239T-TME. Na szczęście załapali.
Przykre jest to że wychodzą poprawki i powinniśmy zostać poinformowani o akcji serwisowej. Ale może nie każdy potrzebuje, może nie każdy zauważy i nie tracą kasy.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2025, 10:01:57 wysłana przez Krzykar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl