Autor Wątek: Błąd baterii hv  (Przeczytany 1564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: a4b5+AurisIIHSD
Błąd baterii hv
« dnia: 18 Kwietnia 2025, 18:10:29 »
Witam. Jakim programem na androida skutecznie usunąć błąd. Dr. Prius widzi błąd poa80 i wskazanie na niestabilne ogniwa. Te które wstawiłem powinny być lepsze. Dodatkowo zrobiłem miksa a nadal wskazuje problem na parach 12i13..
Car scanner w wersji pro nie widzi żadnego błędu. HA wskazuje problem z blokami 3i12.
Może i nadal problemem są ogniwa ale nic juz nie jest na swoim miejscu a ten nadal swoje. Blaszki wyglądają idealnie. Wszystko wyczyszczone.
Dr prius niby usuwa błąd ale moim zdaniem udaje.
Dzięki za porady.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Błąd baterii hv
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2025, 22:16:09 »
Nie jestem specem w tej materii, ale gdzieś czytałem, że sporo przy różnicach napięc na bateriach  można zniwelowac balansowaniem baterii - przez ładowqanie ładowarką modelarską. Ale na czym to faktycznie polega nie wiem  :embarassed:
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2025, 22:23:37 »
Na naładowaniu każdego ogniwa do tej samej wartości napięcia tyle że ogniw jest 28 więc trochę czasu to zajmie. Inna metoda to połączenie wszystkich plusów ogniw i wszystkich minusów (oczywiście osobno plusy i osobno minusy).

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2025, 14:45:02 »
Dzięki ale ten etap mam juz za sobą.
Pytanie jest o soft, którym mógłbym skutecznie wyczyścić komputer baterii przez interface icar pro. Może być tez na pc.
Także podbijam temat...
Wesołych świąt Wielkanocnych.
Pzdr

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Kwietnia 2025, 14:51:01 »
Dr. Prius jak i odłączenie akumulatora 12V skutecznie czyści błąd P0A80. Jeśli błąd wciąż powraca to znaczy, że z baterią HV wciąż jest coś nie tak. Jaką masz różnicę napięć między najlepszym a najsłabszym blokiem? Oprócz błędu w DR.Prius pojawią się Check Hybrid i spalinowy cały czas pracuje?
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2025, 14:52:35 wysłana przez przmor »

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwietnia 2025, 23:19:38 »
Miałem więcej czasu to opisałem problem dokładniej.  (tuż przed awarią auto dostawało obrotów jak by hamowało silnikiem)
Od początku.
Auto jeździło od zakupu w grudniu i nie sprawiało żadnych większych problemów. Trzy razy padł akumulator 12v jak były większe mrozy ( chyba w lutym). Naładowany i od około 2 miesięcy nic się nie działo. Obecnie po 2 dniowym postoju aku pokazuje 12,5V czyli chyba ok.
jakiś tydzień temu pojawił się błąd systemu hybrydowego. Poczytałem trochę w trasie i wróciłem do domu na paliwie. Aplikacja Dr.Prius za pośrednictwem interfejsu iCar Pro pokazała błąd POA80 słaba równowaga w blokach 3 i 12 później dla odmiany 12 i 13. Czyi sprawa prosta mamy 3 bloki do wymiany. Kupiłem 3 ale szt a nie pary bo jestem bystry inaczej...
Jako, że potrzebowałem auta na już to postanowiłem zignorować to co pokazuje dr prius i pomierzyłem samodzielnie wszystkie ogniwa za pomocą zwykłego mutimetru. Najpierw na krótko a potem z obciążeniem w postaci żarówki 12v. Nie robiłem pomiaru spadku napięcia w czasie a jedynie pomiar pod obciążeniem. (3 następne ogniwa już były w tym czasie w drodze) Wytypowałem w sumie 4 ogniwa ale w ogóle nie pokrywało się to z wskazaniami aplikacji. Wymieniłem trzy najgorsze nie zmieniając szyku pozostałych ogniw. Błąd się powtórzył, awaria systemu hybrydowego i powrót do domu na paliwie. Rozebrałem ponownie baterię. Wstawiłem te trzy wyjęte wcześniej ogniwa na swoje miejsce i wymieniłem trzy pary, które wskazywał Dr prius. Zbalansowałem je drutem, za każdym razem tak, że w momencie montażu baterii napięcia na wszystkich ogniwach były identyczne. Za drugim razem wiedziony przeczuciem, że coś tu nie gra zmieniłem totalnie szyk ogniw. Po montażu i odpaleniu auto jeździło normalnie ale jakie 4 godziny. Po tym czasie powtórka z rozrywki i uwaga!!! te same bloki uszkodzone.
I tu się pojawia problem bo podczas usuwania błędu przez dr prius i ponownym czytaniu od razu wywala ten sam błąd tak jakby w ogóle go nie usunął. Wiem, że jest to na tyle prymitywna konstrukcja, że odpięcie akumulatora 12v na kilka minut powinno wyczyścić skutecznie błędy z ecu. Niestety to nic nie daje. Auto zaczyna jeździć normalnie ale po około 4 godzinach problem powraca. Zauważyłem znaczący spadek spalania i ogólną poprawę samopoczucia autka zwłaszcza po pierwszej interwencji (wymiana 3szt).
Gdzie może leżeć przyczyna??
Uszkodzony komputerek od baterii? To jest dość łatwe do sprawdzenia ale szukam kogoś kto mnie poklepie po plecach i powie "tak chłopie, masz racje" bo tysiaka już wydałem chyba nie potrzebnie.
A może trzeba szukać problemu na drodze od komputerka baterii do ecu?
Czy może obecność interfacu obd2 ma tu jakieś znaczenie?
Czy uszkodzony czujnik parkowania (nieoryginalny, przedni) może mieć znaczenie?
Czy obecność alarmów typu cobra może mieć coś wspólnego z tą sytuacją?
Oczywiście Wszystkie styki, blaszki, kable itd w stanie ok. Blaszki były skorodowane ale po odkręceniu nakrętek pojawiła się czysta miedź.
Wszystko jest umyte jak w nowym.
Różnica napięć za pierwszym razem 8,18-8,21v
Największy spadek pod obciążeniem 0,07V
Nie jestem profesjonalistą ale jak by mo ktoś w miarę powoli wytłumaczył to może dam radę coś jeszcze sam przy tym zrobić
Mój pomysł na teraz to podmiana sterownika baterii.
Obawiam się, że to mógł być powód sprzedaży samochodu. wrrrrrrr.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2025, 23:22:29 wysłana przez krzysiek015 »

Offline magiczka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2025, 11:03:35 »
Cześć! Dr. Prius i Car Scanner to dobre narzędzia, ale jeśli błąd POA80 wraca, to problem leży raczej w samych ogniwach lub balansie modułów – nawet jeśli wizualnie wszystko wygląda OK. Sprawdź napięcia poszczególnych bloków pod obciążeniem, bo może któryś moduł przy większym obciążeniu „siada”. Jeśli ogniwa były mieszane, warto zrobić pełne balansowanie całej baterii – inaczej ECU będzie ciągle wykrywać problem
https://www.caprinew.pl/

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2025, 12:14:51 »
Przecież napisałem, że balansowałem.
Nie wykluczam problemu z ogniwami ale na logikę...
Skoro dr. Prius pokazuje błąd z ogniwem np. nr 4 ja je wyjmuje i zamieniam miejscem z ogniwem nr 6 to po zbalansowaniu dr Prius powinien pokazywać problem z ogniwem nr 6.
Tu jest taki problem, że niezależnie od szyku aplikacje pokazują problem zawsze na 3, 12 i 13. W różnych kombinacjach raz 3 i 12 a raz 12 i 13. To nie ma sensu. Wskazuje na problem z pomiarem, komputerem baterii lub gdzieś dalej w stronę ecu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2025, 13:42:45 »
Odpisujesz botowi.

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2025, 14:29:03 »
Dziękuję.
To jeszcze z nim popiszę.
Aplikacja car Scanner w wersji płatnej nie znajduje żadnego błędu.

Offline Monster Garage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PriusIII
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2025, 08:15:40 »
Problem możesz mieć w temperaturze ogniw.Takimi zabawkami jak wspomniałeś Dr.Prius to możesz tylko kasować błędy ;)
Jak już brniesz w to na dobre,proponuję rozebrać baterie i wyczyścić każde ogniwo z syfu(kurzu) tak samo korytko pod nimi i wentylator :) bo na nim też są nawinięte kłaki i inny syf.
Nie pamiętam czym robiłem ale chyba Launch x431 jest reset HV   lub serwisów-ką toyoty.
Ważne żebyś wszystko wyczyścił jak wspomniałem i wyłapał najsłabsze ogniwo, w tym celu doprowadzasz do rozładowania baterii przez włączenie wszystkich odbiorników do momentu uruchomienia silnika. wyłączasz i patrzysz które ogniwo jest najsłabsze.
Te blaszki można czyścić jak się nadają do czyszczenia ;) ale jest gość na FB co sprzedaje z nierdzewki z nakrętkami za coś koło 200zł
Te połączenia(obie listwy) cel maja być wylizane na cacy :) dopiero wtedy jest efekt,podładowanie słabych ogniw,balansowanie i powinno być cacy. Gdzieś czytałem też że dobrze jest później naładować i rozładować baterię specjalną procedurą.
Odpalasz auto ,ręczny i jakieś klocki pod koła :) wrzucasz R i tak ma chodzić przez pół godz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl