Autor Wątek: Plug-in i Michelin CrossClimate 2  (Przeczytany 2753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Plug-in i Michelin CrossClimate 2
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Kwietnia 2025, 16:01:23 »
CrossClimeate tak już mają. Taka konstrukcja, przy mocnym dodaniu gazu potrafią zerwać przyczepność i mam tak nawet w C-HR . Za to przy hamowaniu w zimie jest idealnie. W RAV4 mam Bridgestone Turanza All Season i nie ma takiego efektu.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Maja 2025, 07:24:32 »
A zapomniałeś o podstawowych parametrach; ile cali i jakie parametry opony? zakładając że 235/55 R19 wziąłeś z indeksem nośności 101 czy 105? (max 825 i 925kg) Prędkości T, H czy V? (190, 210, 240km/h) Może nieświadomie wziąłeś te dolne parametry przez co opona jest faktycznie zbyt miękka do tego co oczekujesz. Ja tydzień temu kupiłem komplet Michelinów ePrimacy 225/65/17 i o ile komfort faktycznie drastycznie wzrósł tak problemów z przyczepnością nie zauważyłem, na pewno jest zdecydowanie lepiej niż na zimówkach w warunkach ~10C bo włączając się do ruchu nie wylatuje z piskiem wewnętrznej opony. No i jest spoooro ciszej...

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Maja 2025, 16:00:21 »
Opony 235/55 R19 101V.
Jak w ASO zmieniali mi z OEM na CC2 dopompowali mi barany wszystkie na 2.8bar.
Dopiero po jakimś czasie się zorientowałem i zmniejszyłem do prawidłowych wartości.
Jest ciut lepiej ale daleko jeszcze do tego co prezentowały opony letnie w samochodzie demonstracyjnym, którym miałem okazję pojeździć.
Cały czas mam wrażenie, że przy gwałtowniejszym dodaniu gazu samochód chwilę się zastanawia jechać czy nie jechać :)  Uślizgi są bez dwóch zdań, zarówno przy starcie jak i zdarzają się przy 50-60km/h. Nawet jak system nie pokaże tego kontrolką to czuć delikatne zawahanie auta podczas przyśpieszania.
No nic, tak jak pisałem wcześniej, mam do wyboru, albo jeździć spokojniej i przejść nad tym do porządku dziennego albo sprawić sobie nowe koła z oponami typowo letnimi. Chyba lenistwo weźmie górę ;)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maja 2025, 19:07:07 »
Jakoś nie jestem przekonany do opon całorocznych. Jednak wolę mieć 2 komplety lato/zima. Nie pytajcie dlaczego. Nie miałem, nie jeździłem i nie będę jeździł

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Maja 2025, 20:59:00 »
PlugIn to jednak lekko ponad 300KM. Opony całoroczne to kompromis pomiedzy latem i zimą. Cudów nie ma. Jakby były tak samo skuteczne latem jak letnie, a zimą jak zimowe to kto by kupował sezonówki? No więc jeśli ktoś ma zacięcie sportowe, albo przynajmniej lubi mocniej przyspieszyć to jednak nie powinien iść na kompromisy. Ja też wolę sezonówki żeby zimą jednak wyjechać na górkę a latem żeby mi nie zabrakło 2 metrów do wyhamowania w sytuacji awaryjnej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Maja 2025, 21:22:40 »
Opony 235/55 R19 101V.

To następnym razem jak "zużyjesz" obecne opony a może to nastąpić wcześniej niż później to poszukaj 105V, powinno być lepiej.

Cały czas mam wrażenie, że przy gwałtowniejszym dodaniu gazu samochód chwilę się zastanawia jechać czy nie jechać

Ale ta zwłoka konkretnie wynika z uślizgu opon a nie ze zwłoki interpretacji układu hybrydowego? Ja jak wcisnę buta w podłogę to mija ok. cała sekunda zanim auto wystrzeli; kwestia przyzwyczajenia.

jeździć spokojniej i przejść nad tym do porządku dziennego

Eeee... przecież dalej można jeździć agresywnie a to że na torze marnujesz ileś tam ms na okrążeniu... ;)
ale na zimówkach jak mi się auto uślizgiwało to miałem trochę stracha wbijać na wąską drogę z podporządkowanej z butem w podłodze bo przez pierwszą sekundę auto miało sporą podsterowność więc wyrzucało na lewy pas natomiast po tej sekundzie bardzo wyraźnie dołączał się tył natychmiast zmieniając podsterowność w sporą nadsterowność i konieczna była bardzo szybka kontra w lewo żeby auto jakoś opanować, wyprostować i nie wylądować na chodniku natomiast na skrzyżowaniu szczególnie mokrym przy skręcie w lewo regularnie zdarzało się lekko bokiem polecieć, fajne uczucie jako że wszystkie poprzednie auta miałem fwd ;p
Teraz na letnich póki co pełna kontrola, jest zdecydowana różnica na plus

Jakoś nie jestem przekonany do opon całorocznych.

I tak i nie, zależy od mocy, sposobu jazdy i klimatu. Jeśli u mnie na pomorzu przez całą zimę średnia temperatura oscyluje pomiędzy 0 a 10C i śniegu nie ma w ogóle to ja zdecydowanie bezpieczniej czuje się na letnich niż na zimowych... do tego stopnia że bym prędzej rozważał dwa komplety; jeden letni na lato a drugi całoroczny na tą "zimę".

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2025, 11:04:54 »
Opony 235/55 R19 101V.
Tak jak pisałem wcześniej, ja mam wersję z indeksem nośności 105 i prędkości W i nie doświadczyłem żadnych problemów z uślizgiem.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2025, 11:09:24 wysłana przez wpisdu »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2025, 16:18:03 »
Poszedłem sprawdzić u mnie na Pluginie są fabrycznie:
Dunlop Grandtrek PT30 100H

ale Made in Japan

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maja 2025, 17:40:26 »
Miałem tak samo w fabrycznych oponach w moim BYD PHEV (CONTINENTAL PremiumContact C 235/50 R19)  - przy mocniejszym dodaniu gazu potrafiły zerwać przyczepność.
Kupiłem całoroczne PIRELLI Cinturato All Season SF3 235/50 R19 i już ma spokój z trakcją :)
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline SK

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Maja 2025, 10:08:40 »
Od listopada 2023 mam Bridgestone Turanza All Season 6 , dobra przyczepność, ciche jak na całoroczne.
Przed kupnem/zmianą opon należy odpowiedzieć sobie na pytanie , na czym nam głównie zależy.
Ja nie lubi 2 razy w roku stać w kolejkach do zmiany kół, przechowywać opon , nie jeżdżę w góry na narty, lubię jeździć na nowych oponach i nowych modelach a nie 6cio letnich w starym modelu , a raz w roku przy serwisie zmieniam przód z tyłem i wyważam, i to cała filozofia
Zatem polecam Analizę Potrzeb Kierowcy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl