Wszystko fajnie, problem zaczyna się tylko w razie kolizji, badania technicznego czy kontroli policji.
Też miałem takie obawy ale niepotrzebnie.
Chłop wjechał nam w przód verso (wszystkie żarówki wymienione z przodu na ledowe philips). Obie lampy do wymiany. Policja "zatrzymała dowód" z powodu rozbicia lampy. W drugiej lampie urwany zaczep. Poprosiłem ASO aby podczas naprawy i wymiany lamp przełożyli ledy. Nikt nie miał z tym problemu. Ani policja, ani diagności (kilka razy badania w różnych stacjach) ani serwis ASO.
Wiem że te lampy nie mają homologacji do żarówek ledowych bo świat nie nadąża za technologią.
Philips produkuje retrofity, które są homologowane w niektórych krajach ale kraje te zajęły się tematem. U nas jest to temat pominięty przez właściwe organy jak wiele spraw. Pozostaje liczyć na rozsądek użytkownika i kontrole w stacjach kontroli pojazdów.
Czy wymiana źródła światła na ledowe zagraża bezpieczeństwu drogowemu? Nie zauważyłem ale nie mi to oceniać. Oślepianie mogą powodować niewyregulowane lampy, źle zamontowane żarówki lub wszelkie żarówki bez odpowiedniego ustawienia żarnika (tak zwana chińszczyzna).
Od dawna były dostępne w sprzedaży żarówki halogenowe H4 o mocy 100W, nie posiadające homologacji na drogi publiczne. Czy ktoś miał z tym problem poza przegrzaniem lampy?

Czy podobają mi się wszystkie modyfikacje lamp na ledowe? Nie. Wiele z nich jest zrobione dziadosko, na pseudoledach z niewiadomego pochodzenia gdzie nie ma trwałości ani jakości pod względem geometrii a użytkownika nie interesuje jak to świeci i gdzie. Byle było mocniej i o zimnej barwie.
Lampy projekcyjne (soczewkowe) są idealne do modyfikacji pod warunkiem użycia ledów właściwie opracowanych od producentów odpowiedzialnych za swoje wyroby. To nie zaniedbanie producenta że jego produkt nie ma homologacji. To przepisy nie nadążają za życiem i rozwojem technologii.
Czy narażamy się na konsekwencje takich modyfikacji? Ja czuję się bezpieczniej widząc więcej a przez to inni na drodze mogą być bezpieczniejsi.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka