Autor Wątek: Montaż żarówek HIR2  (Przeczytany 5096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nepalczyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2020r.
Montaż żarówek HIR2
« dnia: 07 Maja 2025, 08:48:40 »
Cześć Panowie.

Mam pytanie.
Wyczytałem z kilku źródeł, że montaż żarówek HIR2 w reflektorach halogenowych u nas w Polsce jest niedozwolony, ale gdzieś indziej, że jeżeli żarówki (producenta żarówek) mają homologację to takowe można montować o ile producent samochodu montuje taki typ żarówek.
Jak to jest w Toyocie z 2020r w wersji sedan z pakietem Comfort + Tech?

Reflektor w moim przypadku wygląda tak:
https://zapodaj.net/plik-rU9iewaRDi

Jego oznaczenie:
https://zapodaj.net/plik-YCqVMLuAF7

Jeżeli dobrze rozumiem to z oznaczeń jest to reflektor halogenowy, tak?

Chcę wymienić żarówki od świateł mijania/drogowych bo lipnie wygląda ich barwa, w sensie światła do jazdy dziennej są ledowe o barwie białej, a wspomniane halogenowe mają barwę żółtą.

Szukam czegoś o barwie białej.
Znalazłem coś takiego:
Philips LED Ultinon Access UA2500 HIR2 12V 6000K,
ale pytanie czy to będzie zgodne z prawem, bo to są żarówki z technologią LED, niby z homologacją ale jak to się ma do montażu lampy halogenowej.
Nie chciałbym kogoś oślepiać.
Jeżeli montaż jest dozwolony, to czy wystarczy tylko podmienić obecną żarówkę, czy trzeba jeszcze coś dokupować w postaci przetworników itd.
Ewentualnie, czy istnieje jakaś inna opcja?

Swoją drogą, to jakiego typu jest fabrycznie montowana żarówka w ukazanej powyżej lampie? - pytam bo jeszcze ich nie wyciągałem/wymieniałem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Montaż żarówek HIR2
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2025, 09:09:17 »
Nie będzie to zgodne z prawem. Obecnie w reflektorach masz halogenowe żarówki HIR2. Zamieniając na LED nie trzeba nic przerabiać, oslepiac nikogo nie będziesz.
Jeśli chcesz zmienić tylko barwę światła to poszukaj żarówek halogenowych HIR2 z niebieską bańką, świecących bardziej biało. Będziesz na legalu.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2025, 09:31:38 wysłana przez przmor »

Offline nepalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2025, 09:54:33 »
przmor dziękuję za rzeczową odpowiedź

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2025, 22:05:14 »
Z tą homologacją dla tych żarówek to nie do końca jest ok wg mnie.
Homologacja ECE R37: Nie
Homologacja ECE R10: Tak

"ECE R10 nie jest homologacją drogową. To znaczy, że nie gwarantuje, że produkt jest dopuszczony do użytku na drogach publicznych. "

"Homologacja ECE R37 to norma dla żarówek halogenowych, które są używane w reflektorach samochodowych. Oznacza, że produkt spełnia określone wymogi prawne i może być legalnie montowany w pojazdach"

Z tego co kojarzę, to jakieś LEDy w PL otrzymały homologację drogową ale to chyba były jakieś z H4. Jak jedne zalegalizowali to pewnie kwestia czasu kiedy legalne będą HIRy
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline lindinho

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2025, 17:05:49 »
Czekam na tzw.retrofity LED jak na zbawienie. Ale jak dotąd są nielegalne w naszych Corollach i wszystkich innych.

Offline nepalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2025, 22:09:28 »
Zamontowałem na własną odpowiedzialność Philipsy Ultinon Access UA2500 HIR2 12V 6000K.

Jestem mega zadowolony.
Dziękuję wszystkim za porady, szerokości...

Offline Marcinxxx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1,8
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2025, 12:29:33 »
Jadący z naprzeciwka też pewnie zadowoleni :D

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2025, 12:43:40 »
Na 100% tym bardziej że dla jadących z przecieka nie ma żadnej różnicy.

Offline nepalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2025, 16:01:27 »

Myślę że jest im to obojętne, ponieważ światła zostały sprawdzone na stacji diagnostycznej i jest ok.
To nie jest włożenie LEDa do lampy np H7  :-P

Moderatora proszę o zamknięcie tematu.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2025, 16:19:32 »
Cześć Panowie.

Mam pytanie.
Wyczytałem z kilku źródeł, że montaż żarówek HIR2 w reflektorach halogenowych u nas w Polsce jest niedozwolony, ale gdzieś indziej, że jeżeli żarówki (producenta żarówek) mają homologację to takowe można montować o ile producent samochodu montuje taki typ żarówek.
Jak to jest w Toyocie z 2020r w wersji sedan z pakietem Comfort + Tech?

Reflektor w moim przypadku wygląda tak:
https://zapodaj.net/plik-rU9iewaRDi

Jego oznaczenie:
https://zapodaj.net/plik-YCqVMLuAF7

Jeżeli dobrze rozumiem to z oznaczeń jest to reflektor halogenowy, tak?

Chcę wymienić żarówki od świateł mijania/drogowych bo lipnie wygląda ich barwa, w sensie światła do jazdy dziennej są ledowe o barwie białej, a wspomniane halogenowe mają barwę żółtą.

Szukam czegoś o barwie białej.
Znalazłem coś takiego:
Philips LED Ultinon Access UA2500 HIR2 12V 6000K,
ale pytanie czy to będzie zgodne z prawem, bo to są żarówki z technologią LED, niby z homologacją ale jak to się ma do montażu lampy halogenowej.
Nie chciałbym kogoś oślepiać.
Jeżeli montaż jest dozwolony, to czy wystarczy tylko podmienić obecną żarówkę, czy trzeba jeszcze coś dokupować w postaci przetworników itd.
Ewentualnie, czy istnieje jakaś inna opcja?

Swoją drogą, to jakiego typu jest fabrycznie montowana żarówka w ukazanej powyżej lampie? - pytam bo jeszcze ich nie wyciągałem/wymieniałem.
Mam ledy philips 9000 w verso z projekcyjnymi reflektorami (soczewki) i jest idealnie. Trzeba tylko wyregulować, w moim przypadku podnieść wiązkę światła.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline lindinho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maja 2025, 08:03:55 »
Wszystko fajnie, problem zaczyna się tylko w razie kolizji, badania technicznego czy kontroli policji.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maja 2025, 11:59:07 »
Wszystko fajnie, problem zaczyna się tylko w razie kolizji, badania technicznego czy kontroli policji.
Też miałem takie obawy ale niepotrzebnie.
Chłop wjechał nam w przód verso (wszystkie żarówki wymienione z przodu na ledowe philips). Obie lampy do wymiany. Policja "zatrzymała dowód" z powodu rozbicia lampy. W drugiej lampie urwany zaczep. Poprosiłem ASO aby podczas naprawy i wymiany lamp przełożyli ledy. Nikt nie miał z tym problemu. Ani policja, ani diagności (kilka razy badania w różnych stacjach) ani serwis ASO.
Wiem że te lampy nie mają homologacji do żarówek ledowych bo świat nie nadąża za technologią.
Philips produkuje retrofity, które są homologowane w niektórych krajach ale kraje te zajęły się tematem. U nas jest to temat pominięty przez właściwe organy jak wiele spraw. Pozostaje liczyć na rozsądek użytkownika i kontrole w stacjach kontroli pojazdów.
Czy wymiana źródła światła na ledowe zagraża bezpieczeństwu drogowemu? Nie zauważyłem ale nie mi to oceniać. Oślepianie mogą powodować niewyregulowane lampy, źle zamontowane żarówki lub wszelkie żarówki bez odpowiedniego ustawienia żarnika (tak zwana chińszczyzna).
Od dawna były dostępne w sprzedaży żarówki halogenowe H4 o mocy 100W, nie posiadające homologacji na drogi publiczne. Czy ktoś miał z tym problem poza przegrzaniem lampy?

Czy podobają mi się wszystkie modyfikacje lamp na ledowe? Nie. Wiele z nich jest zrobione dziadosko, na pseudoledach z niewiadomego pochodzenia gdzie nie ma trwałości ani jakości pod względem geometrii a użytkownika nie interesuje jak to świeci i gdzie. Byle było mocniej i o zimnej barwie.
Lampy projekcyjne (soczewkowe) są idealne do modyfikacji pod warunkiem użycia ledów właściwie opracowanych od producentów odpowiedzialnych za swoje wyroby. To nie zaniedbanie producenta że jego produkt nie ma homologacji. To przepisy nie nadążają za życiem i rozwojem technologii.
Czy narażamy się na konsekwencje takich modyfikacji? Ja czuję się bezpieczniej widząc więcej a przez to inni na drodze mogą być bezpieczniejsi.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2025, 12:02:27 wysłana przez Walianders »

Offline lindinho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2025, 17:19:34 »
Prawda, mnie nie trzeba przekonywać do LEDów. Jednak póki nie są one w PL dopuszczone, nie będę kombinował.

Offline lindinho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2026, 15:23:02 »
Odświeżam temat. Ktoś jest w stanie polecić daleko świecące żarówki halogenowe hir2? Corolla 2021 z 50K przebiegu, aktualne świecą bliziutko, mimo poprawnych ustawień. Przerabiałem też Philips +150, wielkiej różnicy nie było, a świeciły niecały rok.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2026, 16:13:10 »
Nie ma czegoś takiego jak daleko świecące żarówki. Skoro świecą za blisko, to trzeba ustawić żeby świeciły dalej. Montowanie mocniejszych żarówek spowoduje tylko wypalenie odbłyśnika i mocowania żarówki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl