Witam, zgłaszam się.
Na zimę zmieniłem opony letnie Dunlop Grandtrek PT30 225/60/18 100H na zimowe Hankook Winter i*cept evo2 i różnicy w głośności za specjalnej nie było za to sporo lepiej w komforcie. Dwa tygodnie temu kupiłem komplet felg 17" i Michelin E Primacy 225/65 R17 102 H to nie dość że komfort jest chyba jeszcze nieco większy to różnica w głośności jest drastyczna. Opony są znacznie cichsze, szum zaczyna się robić od okolic 80km/h ale to chyba bardziej z szyb bocznych słychać...? Dodam że jestem w trakcie wyciszania auta np. w uszczelki drzwi dałem piankowy sznur o średnicy 6mm; w mieście słychać że jest ciszej, mniej słychać "miasto". Wykleiłem też od wewnątrz lewą stronę bagażnika; od krawędzi otworu koła zapasowego dalej na lewo czyli m.in nadkole, tą wnękę przy nadkolu itp. oraz większość plastików w bagażniku poobklejałem taśmą piankową aby nie tarły i nie skrzypiały o siebie.
Opony dały najwięcej a zaraz za nimi ta taśma bo faktycznie nawet jadąc po lesie w bagażniku nic nie grzechocze. Jakoś wkrótce wygłuszę resztę bagażnika a dalej nadkola i drzwi ale to jak się w końcu zbiorę w sobie to w moim wątku się rozpisze.
Jeszcze co do opon to chciałem już wziąć nowiutkie Primacy 5 ale póki co nie ma w naszym rozmiarze -,-