Autor Wątek: Ciche letnie opony do RAV4  (Przeczytany 1548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
Ciche letnie opony do RAV4
« dnia: 09 Maja 2025, 19:21:24 »
Polećcie proszę jakieś dobre ciche letnie opony do RAV4. Czy w ogóle są takie opony, które po założeniu dają efekt „łoł jest znacznie ciszej”?.
Cena, spalanie itd. nie gra roli. Chciałbym, aby było cicho i z dobrą przyczepnością (wyciszenia samochodu innymi metodami na razie nie mogę zrobić).
Tak się przyglądam Goodyear F1 asymetric ale nie wiem czy to w ogóle do Rav’ki się nadaje. To prawie slicki, strach zjechać na szutrową drogę, nie mówiąc o błocie na działce  :grin:.

Z góry dziękuję za propozycje

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Ciche letnie opony do RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2025, 19:34:13 »
Ja zmieniłem OEM Dunlopy na Continentale AllSeasonContact 2. Moim zdaniem cichsze.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2025, 22:06:23 »
Topoll ale ty masz opony całoroczne , a nie letnie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Ciche letnie opony do RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2025, 22:10:33 »
Na lato jak najbardziej też się nadają.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2025, 12:59:06 »
Witam, zgłaszam się.
Na zimę zmieniłem opony letnie Dunlop Grandtrek PT30 225/60/18 100H na zimowe Hankook Winter i*cept evo2 i różnicy w głośności za specjalnej nie było za to sporo lepiej w komforcie. Dwa tygodnie temu kupiłem komplet felg 17" i Michelin E Primacy 225/65 R17 102 H to nie dość że komfort jest chyba jeszcze nieco większy to różnica w głośności jest drastyczna. Opony są znacznie cichsze, szum zaczyna się robić od okolic 80km/h ale to chyba bardziej z szyb bocznych słychać...? Dodam że jestem w trakcie wyciszania auta np. w uszczelki drzwi dałem piankowy sznur o średnicy 6mm; w mieście słychać że jest ciszej, mniej słychać "miasto". Wykleiłem też od wewnątrz lewą stronę bagażnika; od krawędzi otworu koła zapasowego dalej na lewo czyli m.in nadkole, tą wnękę przy nadkolu itp. oraz większość plastików w bagażniku poobklejałem taśmą piankową aby nie tarły i nie skrzypiały o siebie.
Opony dały najwięcej a zaraz za nimi ta taśma bo faktycznie nawet jadąc po lesie w bagażniku nic nie grzechocze. Jakoś wkrótce wygłuszę resztę bagażnika a dalej nadkola i drzwi ale to jak się w końcu zbiorę w sobie to w moim wątku się rozpisze.

Jeszcze co do opon to chciałem już wziąć nowiutkie Primacy 5 ale póki co nie ma w naszym rozmiarze -,-

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2025, 13:41:34 »
w uszczelki drzwi dałem piankowy sznur o średnicy 6mm
Witam, czy mógłbyś podesłać link do tego sznurku?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2025, 13:52:13 »
Pewnie; https://allegro.pl/oferta/sznur-gumowy-porowaty-piankowy-fi-6-mm-epdm-polski-2-metry-17321591903 , ja kupiłem 16m i ok 2m zostały, wstawiłem je w uszczelkę już nie na aucie a tą w drzwiach; od okolic lusterka w górę do 2/3 szerokości drzwi mniejwięcej. Ta poduszka powietrzna w uszczelce jest na tyle duża że i z 8mm dało by się przeprowadzić ale już teraz bardzo często łapię się na niedomknięciu drzwi także jeszcze się przyzwyczajam żeby nieco mocniej drzwi zamykać. Sporo czasu zeszło na wypracowanie techniki z żoną ale jak już się opanowało pewien schemat to poszło migiem ;d

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2025, 15:42:13 »
W jaki sposób zainstalowałeś ten gumowy sznur? Masz fotki?

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maja 2025, 07:26:18 »
Hmm w zasadzie nie... operacja była dość skomplikowana i ostateczna wersja jest taka; wyciągasz uszczelkę i idziesz do domu. Ona jest w całości, na dole jest wycięcie gdzie teoretycznie można by sznur wprowadzić ale on stawia dość spore opory na jakichkolwiek zagięciach także szybko odpuściłem i tam ją po prostu przeciąłem. Ostateczny proces zaczyna się od przepuszczenia przez uszczelkę bita z wiertarki, takiego który ma takie wcięcie, w pewnym miejscu średnica jest sporo węższa. O to wcięcie przywiązałem cieniutki sznureczek, gdy przepuściłem całego bita ze sznureczkiem przez uszczelkę tym sznureczkiem przeciągnąłem w miarę cienki kabel głośnikowy i dopiero ten kabel głośnikowy w miarę przywiązałem do gumowego sznura zaciskając dodatkowo ze sobą termokurczką. Sznur luzem leci super ale jakiekolwiek zagięcie i opór sporo rośnie, średnica uszczelki jest na tyle duża że tam na wcisk chyba ze dwa sznury by weszły ale nie wiem jak by szło z przeciąganiem chociażby 7mm czy nawet 8mm przez te zagięcia.

Offline S@lmo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maja 2025, 09:50:06 »
@Ari93 dzięki za wpis. Też się przyglądam Primacy 5 ale jeszcze póki co nie ma na oponeo żadnych opinii od użytkowników.
Wyciszanie na razie nie dla mnie, prędzej przyzwyczaję się do szumów. Jest jeszcze opcja powolnej utraty słuchu z wiekiem, co powoli już następuje :) Może wyciszanie wkrótce nie będzie potrzebne.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2025, 11:54:06 »
Opony są nowe, widzę że dostępne tylko na 19", na 18 i 17 póki co brak.
Można też oddać się głośnej muzyce to i szumy ustępują ;P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl