Autor Wątek: Pompowanie kół kompresorem z zestawu naprawczego?  (Przeczytany 1347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Pompowanie kół kompresorem z zestawu naprawczego?
« dnia: 12 Maja 2025, 19:17:54 »
Właściwie chodzi o dopompowanie - używam od lat tego kompresorka z zestawu naprawczego ale dziś przeczytałem tekst na nalepce a tam "używać tylko do naprawy koła w zestawie naprawczym" czy coś w tym znaczeniu (po angielsku). No to teraz zastanawiam się co mogłoby być nie tak z używaniem tego do zwykłego dopompowywania kół.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Pompowanie kół kompresorem z zestawu naprawczego?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2025, 15:28:28 »
No to teraz zastanawiam się co mogłoby być nie tak z używaniem tego do zwykłego dopompowywania kół.
Pewnie się zmęczy... Ja nim hulajnogę i rower pompuję częściej jak auto. A tak abstrahując, to czym dopompujesz oponkę w trasie jak Ci ikonka niskiego ciśnienia się zaświeci?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2025, 20:24:02 »
Widzę że temat już był https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=43641.0
i ktoś tego używa do zwykłego dopompowywania.
W instrukcji jednak ostrzegają:
"Awaryjny zestaw naprawczy do ogumienia nie powinien być używany do sprawdzania i regulacji ciśnienia w ogumieniu."
Przypuszczam, że chodzi o niedokładność manometru albo chlapanie jakimiś oparami smaru do środka opony/felgi, co mam zamiar przetestować któregoś dnia zatykając wylot białą chusteczką - czy jakieś brudy na niej się znajdą.

Jako bonus dodają jeszcze cenną informację:
"Spożywanie środka uszczelniającego jest niebezpieczne dla zdrowia. Jeżeli doszło do przypadkowego spożycia środka uszczelniającego, należy wypić bardzo dużą ilość wody i natychmiast zgłosić się do lekarza."

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2025, 20:34:43 »
Kompresorka można normalnie używać, za to środek uszczelniający najlepiej podarować w prezencie najgorszemu wrogowi.

Miałem w poprzednim Oplu taki kompresorek i był on rewelacyjny - miał taką wydajność, że te marketowe gówienka to przy nim były zabawki. Pompował normalnie jak pełnowymiarowa sprężarka :shock:

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2025, 21:03:46 »
Myślę, że ten napis ma głównie charakter ostrzegawczo-prawny, a nie techniczny.
Kompresorek został homologowany i przetestowany tylko w konfiguracji z butelką uszczelniacza lub jako część zestawu awaryjnego i producent chce uniknąć odpowiedzialności, gdyby coś się stało podczas innego użycia (np. przegrzanie, zbyt wysokie ciśnienie, itd.). Pewnie nic złego z nim sie nie stanie jak sporadycznie będzie używało go się to dopompowania koła.
Ja używam minikompresorka akumulatorowego, który jest bardziej wydajniejszy.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2025, 11:05:42 »
Komuś strzelił wąż z oko i mu wypłynęło. Toyota udowodni, że nie złapał gumy więc pompował zdrowe koło a więc używał niezgodnie z przeznaczeniem. Odszkodowania nie będzie.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2025, 18:50:10 »
Pompowałem kompresorkiem "naprawczym" białą chusteczkę chigieniczną i organoleptycznie nie stwierdziłem jej zabrudzenia.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2025, 19:48:21 »
Tylko naprawdę profesjonalne sprężarki mają odolejanie i odwadnianie powietrza. Na pewno nie takie do pompowania kół na stacji benzynowej. W ogóle nie ma nad czym się zastanawiać, tylko śmiało używać kompresorka "naprawczego".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl