Autor Wątek: Gwarancja Relax - chyba mie naciagnęli.  (Przeczytany 6869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: -
Gwarancja Relax - chyba mie naciagnęli.
« dnia: 16 Maja 2025, 03:03:30 »
Koledzy,
Druga wymiana oleju na 15.000km pierwsza była po 3.000km.

I dopiero w domu zauważyłem, że Serwis zrobił mi to w wariancie RELAX nie pytając mnie przy składaniu zlecenia.
Rozumiem, że to było zbędne a ten wariant serwisu (jak się na niego ktoś decyduje) to po dwóch ustawowych latach gwarancji.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Gwarancja Relax - chyba mie naciagnęli.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2025, 06:46:00 »
Gwarancji jest trzy lata, nie dwa. Podaj cenę i zakres wykonanych usług to pewnie ktoś oceni czy przepłaciłeś (jak na ASO). Papier przyjmie każdą nazwę, mogą wpisywać tą pozycję każdemu, a jedynie cenę zmieniać, brzmi jak typowy poziom profesjonalizmu w ASO.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2025, 08:14:53 »
Gwarancja relax nie wskoczy gdy trwa gwarancja w okresie podstawowym.
Wymiana oleju po 15 czy przegląd po 15000? Bo to raczej różny zakres ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2025, 21:15:40 »
Gwarancja:
Co 15 000km obsługa między przeglądowa (I to powinno być zrobione)
- Olej silnikowy i filtr
- Filtr powietrza
- Śruby wału napędowo
- Filtr przeciwpyłkowy
- Filtr ssący akumulatora
Co 30 000km pełna obsługa techniczna

Zrobiono: Przegląd po 15000km wariant: Relax - taki jest opis.
Do tego jest pełna karta przeglądowa 2 strony
(Grupy:
Wnętrze pojazdu, Na zewnątrz, komora silnika, Koła, Pod pojazdem....
Każda z grup ma kilka punktów)

Test akumulatora hybrydowego
Klocki itd...

Cena 1650zł pierwsza wymiana oleju i filtra (dodatkowa) 700zł.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2025, 21:20:26 wysłana przez ArturB »

Offline ArturB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwca 2025, 16:27:33 »
No i temat się rozwija...
Tylko problem jest w tym że Doradca w żaden sposób nie przedstawił mi różnic pomiędzy przeglądami (nawet nie wiedziałem że coś takiego jest możliwe) oraz różnic kosztów.
Więc zabawa trwa dalej.

Cytuj (zaznaczone)
Dzień dobry,
Zakres wykonanych prac serwisowych jest właściwy dla wykonanego przeglądu w zakresie RELAX.
Doradca zaproponował wykonanie przeglądu po 15 tys km w wariancie RELAX (wcześniej nazywany ROZSZERZONY), na który wyraził Pan zgodę.
Przegląd to nie tylko wymiana oleju tylko szereg czynności kontrolno-regulacyjnych, których zakres zapisany jest w karcie przeglądowej, którą Pan otrzymał.
Wymiana oleju po 2500km, o której Pan wspomina jest czynnością poza przeglądową, którą rekomendujemy klientom, nie jest ona obligatoryjnie wymagana przez Producenta. Niemniej jednak warto ją wykonywać mając na względzie właściwą kondycje silnika.

Podsumowując, nie widzę tutaj błędu ze strony Doradcy, a tym samym niewłaściwego wykonania zakresu przeglądu.

(...)
Kierownik działu obsługi posprzedażnej

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwca 2025, 16:51:08 »
Co 15 000km obsługa między przeglądowa (I to powinno być zrobione)
- Olej silnikowy i filtr
- Filtr powietrza
- Śruby wału napędowo
- Filtr przeciwpyłkowy
- Filtr ssący akumulatora

Przy 15000 zakres części wdlg producenta winien zawierać:
-olej silnika, filtr oleju silnika, podkładka korka spustu
-filtr kabinowy wnętrza
-bateria karty PROXI lub BLE
-ew. po kontroli filtr baterii HV
I NIC WEICEJ nie jest wymagane, chyba że udowodnią taka potrzebę!

Przy 30kkm dochodzi dodatkowo plyn hamulcowy, przy 60000 km dodatkowo jeszcze filtr powietrza i kontrola poziomu oleju w eCVT (czyli nowa podkładka pod korek)

Jakie śruby wału? Co oni bredzą
To jest jakieś wypaczenie i nie brzmi to fair w stosunku do Klienta
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jendrek_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2025, 08:11:45 »
Colin a jest sens dobrać Relax przy pierwszym przeglądzie? Wiem, że nie jest wymagany przez ASO ale chcąc długo użytkować samochód zastanawiam się czy warto wydać troszkę więcej, żeby sprawdzili wszystko czy to i tak jest tylko pic na wodę?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2025, 11:28:51 »
pic na wodę?

Wdłg mnie nie warto dopłacać, nie wiem też czy taki "numer" wogóle jest możliwy przy obsłudze 15000 km ;)

Offline toot

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipca 2025, 17:01:33 »
Mnie przy 45 kkm i 2,5 roku też wpisali relax.
IMG-0125" border="0
<a target='_blank' href='https://pl.imgbb.com/'>upload zdjęć allegro[/url]

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lipca 2025, 17:25:57 »
Mnie przy 45 kkm i 2,5 roku

Przecież mowimy wyraźnie "po roku / 15000 km" więc co ma 45 do rzeczy?

Przegląd 45 jest przed 3 rokiem i po ukończeniu 3 lat (podstawowej) już wchodzi w wariant gwar Relax

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2025, 18:02:59 »
Rozważcie takie wyliczenie.

Ostatnie 3 przeglądy korzystałem z Relax, za co łącznie dopłaciłem 900 zł.

Teraz, podczas ostatniego przeglądu stwierdzono, że zaraz rozszczelni się chłodnica klimatyzacji (bo jej dolny narożnik skorodował) i dokonano wymiany w ramach  Relax. Normalnie w ASO taka zaba kosztuje 4k, a ja dostałem darmową wymianę i NIC nie zapłaciłem. Zatem jestem 3100 zł "do przodu".

Czy Relax to takie naciąganie? Poczytajcie regulamin i zobaczcie, jak wiele elementów ona obejmuje. A jedynym warunkiem, jaki należy spełnić, to dokonywać napraw zgłoszonych przez serwis usterek (z czego większość tych usterek, jeśli nie są to normalne eksploatacyjne - zużyciowe, naprawiana jest właśnie w ramach tejże gwarancji).

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipca 2025, 18:36:28 »
Przeczytaj też ilu części nie obejmuje to raz

A dwa podlicz jaką kwotę wydałeś na kilkukrotne "przeglondy" w ASO w rozszerzonym wariancie + ogrooooomne marze na częściach + kwota za relax i skonforntuj to z kosztem tejże chłodnicy od DENSO lub NISSENSA dostępnej aftermarket
Co by się zaraz nie okazało, że nieźle wtopileś :)

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2025, 19:02:23 wysłana przez Colin »

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2025, 21:54:38 »
Ja nie serwisuję samochodów u jakichś „Mietków” więc tak czy siak robocizna, 3-4 godziny, biorąc stawkę godzinową 180 zł w typowym warsztacie (z których usług korzystam) daje 540-720 zł.

A te niby horrendalne koszty przeglądów w ASO jakoś wcale nie są takie, które by rujnowały mój budżet.

A fakt, że mam historię serwisową ASO znacznie podwyższył proponowaną cenę odkupu mojego auta.

Jedynie tarcze hamulcowe wymieniłem w niezależnym warsztacie, bo było dużo taniej.

A co do marży na częściach, to mnie zawsze pytają w ASO czy chce oryginalne, czy - jak to oni nazywają - „pasujące”. I ozy tych drugich wcale nie ma tragedii cenowej.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2025, 23:03:47 »
Ja nie serwisuję samochodów u jakichś „Mietków” więc tak czy siak robocizna, 3-4 godziny, biorąc stawkę godzinową 180 zł w typowym warsztacie (z których usług korzystam) daje 540-720 zł.

A te niby horrendalne koszty przeglądów w ASO jakoś wcale nie są takie, które by rujnowały mój budżet.

A fakt, że mam historię serwisową ASO znacznie podwyższył proponowaną cenę odkupu mojego auta.

Jedynie tarcze hamulcowe wymieniłem w niezależnym warsztacie, bo było dużo taniej.

A co do marży na częściach, to mnie zawsze pytają w ASO czy chce oryginalne, czy - jak to oni nazywają - „pasujące”. I ozy tych drugich wcale nie ma tragedii cenowej.
Żeby wpisać się w nurt "pozytywnie forumowy"musisz wypowiadać się negatywnie na wszystko co wiąże się z Toyotą.
Tematów pozytywnego załatwienia w opcji Relax jakiejś usterki było xxxx ale pojawił się jeden który zelektryzował forumowiczów i stał się wirałem tej opcji napraw gwarancyjnych.

Do tego jest tak jak piszesz jeżeli nie robisz dużych przebiegów to zawyżony koszt serwisu w imię większego spokoju w razie "w" + zwiększenie atrakcyjności auta przy sprzedaży jest niezbyt wygórowanym kosztem.

Tu można i trzeba się przyczepić do ASO że jest to swoisty motoryzacyjny Mc donalds i różnie bywa z jakością usług szczególnie tych gdzie trzeba coś pomyśleć.
No ale potem nie musisz ściemniać gdzie auto było serwisowane co jest nam znanym tu przypadkiem  :-)

P.s.

W tamtym tygodniu jeździłem RAV4 hybrydą serwisowaną tylko w ASO przebieg 170k.km.. Po ostatnim serwisie kolega poprosił mnie żebym się przejechał bo auto dziwnie jedzie. Okazało się że opony były do wywalenia i nigdy nie była robiona geometria. To tyle z ASO  :-)

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2025, 23:09:31 wysłana przez ledziu »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2025, 00:03:55 »

Oczywiście mają na stanie zamienniki, jeżdżą, zamawiają z hurtowni, wprowadzają na magazyn, robią wyceny na tych pasujących a OE leżą na półce a TCE patrzy i się uśmiecha jak to plany rozwojowe pięknie się realizują. Tylko tych tarcz nie mieli bo ciężkie do wożenia były.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl