Autor Wątek: LPG w corolli 1.8 23 rok  (Przeczytany 11434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: LPG w corolli 1.8 23 rok
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Maja 2025, 16:39:43 »
Ty trzeba sprostować - przy LPG tracimy gwarancję na wszystko, tak mówi TCE i Colin ;)
Zatem wypisujemy się.

Ale za to oszczędzamy na przeglądach. Można je zrobić samemu za ułamek ceny lub w innym warsztacie.

A to nie jest niezgodne z prawem? Zaloze LPG i mi padnie klimatyzacja i powiedza zebym sie bujal i nic nie ugram?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Maja 2025, 16:55:29 »
przy LPG tracimy gwarancję na wszystko, tak mówi TCE i Colin

Tylko na elementy, na które wpływ ma montaż i użytkowanie LPG
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=58835.msg848174#msg848174

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Maja 2025, 17:16:01 »
no właśnie

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Maja 2025, 22:12:10 »
Dużo tematów poruszonych widzę w tak prostym temacie ;)

Co do LPG - trzeba naprawdę się postarać i wybrać partacza aby coś się działo złego na LPG w 1.8 h - silnik ten jest wręcz stworzony do tego paliwa ze względu na konstrukcję . Co do gwarancji - srać na Toyotę , np. Stag daje możliwość kupna polisy na elementy które zostały poddane wyłączeniu przez producenta pojazdu koszt - bodajże 500 zł na 2 lata , ale tak naprawdę - ile widzieliście usterek 1.8 h :) ?

Emulator paliwa w tym silniku to żart - przerobiłem 3 łącznie z dedykowanym , programowalnym AEB . Procedura resetowania wartości ilości paliwa w zbiorniku trwa około 4 sekund poprzez naciśnięcie w przycisków ... Bardzo skomplikowane ?

Co do przebiegów - robisz teraz 15 tysięcy ale efekt psychologiczny działa i wycieczki takie jak wyjazd nad morze kiedy wydać masz zamiast 200 , wydasz 100 zł efekt jest prosty JEZDZISZ WIECEJ .  Montuj Staga , zbiornik 680x180 ( w kombi wejdzie ci na to jeszcze koło dojazdowe i bagażnik zamknie się w wyższym położeniu co jest genialnym rozwiązaniem . Zasięg w mieście ponad 700 km czyni to auto tańszym niż elektryk . Tyle w temacie .

Montować , montować , montować . Im dłużej się ktoś zastanawia tym więcej kasy traci .

Wysłane z mojego S23 Ultra przy użyciu Tapatalka

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Maja 2025, 22:16:32 »
Stag daje możliwość kupna polisy na elementy które zostały poddane wyłączeniu przez producenta pojazdu koszt - bodajże 500 zł na 2 lata

Użyłeś kiedyś takiej polisy żeby to polecać? Mam przeczucie że działa tak jak każda tego typu czyli nie działa, a jak już to robocizna to 4/5 ceny naprawy, to co z tego ze dostaniesz część?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Maja 2025, 22:19:01 »
Stag daje możliwość kupna polisy na elementy które zostały poddane wyłączeniu przez producenta pojazdu koszt - bodajże 500 zł na 2 lata

Użyłeś kiedyś takiej polisy żeby to polecać? Mam przeczucie że działa tak jak każda tego typu czyli nie działa, a jak już to robocizna to 4/5 ceny naprawy, to co z tego ze dostaniesz część?
Kolega korzystał w Dacii . Efekt był taki, że auto naprawiane było w ASO i rozliczali to z gwarantem . Także jakoś to działa . Problem był z kolektorem .

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Maja 2025, 23:05:22 »
Co do wyłączenia gwarancji na całe auto - korespondowałem z TCE. Masz rację że klima ma się nijak do LPG… ale potem to batalia.
Poza tym nie zrobią Ci przeglądu z zamontowanym LPG. Relaxa tez nie przedłuża z LPG…
Chyba że znów jestem w błędzie?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Maja 2025, 23:18:19 »
ile widzieliście usterek 1.8 h  ?
My tu nie rozmawiamy o silniku i jego awarii tylko o instalacji i rozliczeniu jej w ujęciu małych przebiegów oraz 10lat użytkowania.  A jako że mam styczność z wieloma autami na lpg to takim optymistom nie jestem. I żeby nie było sam gazuje wszystkie prywatne auta które spełniają określone warunki.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Maja 2025, 09:59:27 »
kazdy inaczej uzywa samochod. jakbym jezdzil na taryfie to bym umawial gazownika na dzien odbioru samochodu z salonu. a jak jezdze niewiele i glownie miasto/podmiejskie to to sie nie opyla.

Sam myślałęm nad montażem LPG ale po przejechaniu kilku tyś po mieście i zrobieniu kilku tras wyszło mi że zwrot byłby bardzo póżno.
raz w trasie mialem 3.8 [s19 i s17 do warszawy z podkarpacia. Po mieście teraz okolice 4]
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Maja 2025, 10:40:41 »
Ty trzeba sprostować - przy LPG tracimy gwarancję na wszystko, tak mówi TCE i Colin ;)
Zatem wypisujemy się.

Ale za to oszczędzamy na przeglądach. Można je zrobić samemu za ułamek ceny lub w innym warsztacie.

Naprawdę instalacja LPG to jedyny sposób by zaoszczędzić na przeglądach???!!! :cheesy: Bez LPG przeglądy w ASO są obowiązkowe? :shock:

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Maja 2025, 11:01:45 »
wybór lpg to nie tylko oszczędność ale też wzięcie pod uwagę innych tematów z tym związanych i wyważenie czy te 5-10 koła netto po 10 latach jest tego warte...
oprócz oszczędności są przeglądy, przy których trzeba pamiętać o dodatkowych papierach, wymiana butli po 10 latach, dodatkowe przeglądy lpg (mimo tego, że z instalacją lpg nie miałem problemu a sam przegląd i gadka z majstrem były naprawdę spoko i sam zakład był jak na standardy warszawskie niedaleko mnie), brak możliwości zaparkowania tam gdzie się chce, w sumie jak się chciało jeździć tylko na lpg to mniejszy zasięg niż na noPB, różna jakość tankowanego paliwa, które powodowało problemy w instalacji, dłuższe tankowanie i stanie na mrozie ;)

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Maja 2025, 22:42:14 »
wybór lpg to nie tylko oszczędność ale też wzięcie pod uwagę innych tematów z tym związanych i wyważenie czy te 5-10 koła netto po 10 latach jest tego warte...
oprócz oszczędności są przeglądy, przy których trzeba pamiętać o dodatkowych papierach, wymiana butli po 10 latach, dodatkowe przeglądy lpg (mimo tego, że z instalacją lpg nie miałem problemu a sam przegląd i gadka z majstrem były naprawdę spoko i sam zakład był jak na standardy warszawskie niedaleko mnie), brak możliwości zaparkowania tam gdzie się chce, w sumie jak się chciało jeździć tylko na lpg to mniejszy zasięg niż na noPB, różna jakość tankowanego paliwa, które powodowało problemy w instalacji, dłuższe tankowanie i stanie na mrozie ;)
Ale jaki brak możliwości wjazdu na parking? Nie ma takiego znaku jak zakaz wjazdu LPG. Poza tym jak nie masz wlewu w zderzaku - nikt nie wie o LPG.
Zatem wypisujemy się.

Naprawdę instalacja LPG to jedyny sposób by zaoszczędzić na przeglądach???!!! :cheesy: Bez LPG przeglądy w ASO są obowiązkowe? :shock:
Nie ale lpg to dodatkowa oszczędność

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Maja 2025, 10:12:30 »
Ale jaki brak możliwości wjazdu na parking? Nie ma takiego znaku jak zakaz wjazdu LPG. Poza tym jak nie masz wlewu w zderzaku - nikt nie wie o LPG.
Zatem wypisujemy się.

Nie ale lpg to dodatkowa oszczędność

Jeżeli regulamin parkingu nie pozwala na wjazd z instalacja to znaczy, ze technicznie nie jest on przystosowany do odprowadzania ewentualnych wyciekow z LPG. Jak cos sie stanie i wykaza, ze z Twojego samochodu byl wyciek to raczej sie nie wyplacisz.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Maja 2025, 10:14:58 »
A zadaliście sobie pytanie czemu kiedyś dla ASO LPG nie było problemem , a nagle jest ? Bo to nie oni zarabiają :) a wystarczyło by w oficjalnym cenniku dorzucić LPG , z pełną gwarancją i każdy chętny by na to poszedł .

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Maja 2025, 10:20:38 »
Ale jaki brak możliwości wjazdu na parking? Nie ma takiego znaku jak zakaz wjazdu LPG. Poza tym jak nie masz wlewu w zderzaku - nikt nie wie o LPG
oczywiście, że nie ma, oczywiście, że nikt tego nie zauważy ale oprócz znaku, który jest informacyjny jest to też pewnie zapisane w regulaminie/zasadach korzystania z parkingu...
oczywiste jest też to, że ograniczenie nie wynika z widzimisię zarządcy parkingu...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl