Autor Wątek: Auris 1gen 2010 1.33 16V Dual VVT+i - pierścienie ?  (Przeczytany 880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mirhon

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.33
Auris 1gen 2010 1.33 16V Dual VVT+i - pierścienie ?
« dnia: 27 Maja 2025, 17:35:05 »
hej,

Autko kupione w 2022 przy przebiegu 100k (nie wiem czym był zalewany), ja do teraz zrobiłem 180k. Zaraz po kupnie zalany przeze mnie 5w30 (tak, teraz już wiem ze do tego typa trzeba było 0w20...i to od nowości)
Przy pierwszych 2 wymianach (5w30) (zawsze robilem co roku) nie zauwazylem brania oleju.
Przy 3 wymianie zorientowałem się ze mam ostatnio ... znacznie większe przebiegi w roku (wiem moja głupota) ... tak czy siak, zawaliłem 2 wymiany... szacuje ze zrobiłem 2x po ok 17k ...
Jak się zorientowałem ze robie więcej km to kolejne wymiany robie co 10000, ale niestety od roku zaczłł mi podbierać olej, tak około 0,6/1k. Robiłem już 2x plukanki postojowe (przy wymianach), ale niespecjalnie to coś dało.
Znany youtubowy mechanik (nie bede podawał namiarów) powiedział ze to kapica i ze ten typ po takim przebiegu ma pierscienie do wymiany i ze szkoda czasu na jakiekolwiek chemie (plukanki czy antykoksy do komór spalania).
Czy rocznik 2010 tez miał pierscienie z gównolitu? Czy jednak jest szansa ze jakąś płukanką długodystansową np "ATOMEX TOTAL FLUSH PŁUKANKA Z REWITALIZANTEM NA PIERŚCIENIE" a potem jeszcze jakimś antykoksem do kómór coś podziałam czy raczej szkoda czasu i kasy ?

Offline mirhon

• Prawie Toyot
Odp: Auris 1gen 2010 1.33 16V Dual VVT+i - pierścienie ?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2025, 10:11:56 »
a tak w ogóle to pls dajcie jakieś namiary na warsztat (-y) w waw które "bawią się" takie płukanie komór antykoksem... bo jak próbowalem coś samemu znaleźć to niestety mają na to wyrąbane... i wyglada na to ze nie chce im się w to bawić...
Na ślaśku gdzie aktualnie jestem znalazłem warsztat, który na stronie mial info ze robią diagnostykę kamerą komor spalania i wrazie "W" robią czyszczenie chemią ... ale jak zadzwoniłem i spytałem o zalanie cylindrów to dowiedziałem się ze się w to nie bawią i ze robią tylko zwykłą płukankę przed wymianą oleju... ale mogą mi zrobić video z kamery za 5 stówek ...

Offline kierowcaTaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2025, 13:24:50 »
Cześć, niestety rocznik 2010 też miał ten „gównolit” na pierścieniach, więc problem znany i nie tylko u Ciebie. Chemia może trochę pomóc, ale jak bierze 0,6/1k to cudów się nie spodziewaj – Total Flush czy antykoks może delikatnie poprawić, ale raczej jako chwilowa ulga niż rozwiązanie. Jak chcesz jeszcze powalczyć, to próbuj z długodystansową płukanką i przejściem na 0W20, ale trzeba mieć z tyłu głowy, że remont prędzej czy później i tak będzie.
https://meble3m.pl/

Offline mirhon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2025, 13:00:31 »
Zapodałem płukankę długodystansową (przjechałem na niej 200km) a potem zrobiłem wymianę na 0W20 (przeszedłem z 5W30).
Przed wymianą zapodałem jeszcze na cylindry preparat czyszczący 3x z przerwami na 20min i ostatni raz na 12h.
Robiłem jeszcze inspekcję kamerą - denka tłoków i grzybki zaworów były mocno pokryte nagarem (jakby ktoś węglem sypnął)... zwłaszcza 1 cylinder gdzie świeca była też dość przykopcona.
Przy okazji wymieniłem świece.
Przejechałem 2k i ....
rezultat z 0,6 spadło do 0,2 na 1k :-)
Zostało mi jeszcze tego praparatu do czyszczenia komór z nagaru, zatem przy następnej wymianie zapodam na 100%.
Myślę ze przed wymianą doleję jeszcze płukankę długodystansową taką na conajmniej 1000km

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl