Autor Wątek: Corolla e21 2.0 hybryda dziwny dźwięk przy 1600 obrotów  (Przeczytany 1288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrekkruk

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e21 2.0
Witam, odnośnie 2.0 hybryda 2022 (przedlift), mam pytanie, czy ktoś się spotkał z problemem przy przyspieszaniu obroty między 1500-1600. Słychać dziwny dźwięk, jakby buczenie, jakby odgłos buczącego, metalicznego tarcia (delikatne wibracje). Wymieniony inwerter. Ale bez zmian. Dalej buczy. ASO potwierdza problem, ale nie umie sobie z nim poradzić. Na forum spotkałem się z podobnym problemem, podobno pomogła wymiana jakichś przekaźników albo muodulu  zapłonu, ale wątek umarł i nie ma tam więcej szczególów.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Corolla e21 2.0 hybryda dziwny dźwięk przy 1600 obrotów
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2025, 07:25:52 »
Nie wiem co to ma wspólnego z PCU i dlaczego jego wymiana miałaby pomóc. To jest raczej jakiś rezonans mechaniczny. A nawet jeśli nie, to źródło buczenia jest raczej łatwe do odnalezienia. Niemniej podziwiam za stan majątkowy i chęci do wymiany w ciemno losowych, nietanich części, bez żadnej diagnozy…

Uruchom sobie silnik w trybie serwisowym, na postoju, poproś kogoś żeby trzymał wciśnięty gaz tak, żeby wywołać ten efekt i słuchaj pod maską oraz w układzie wydechowym.

Możesz użyć stetoskopu technicznego, albo mikrofonu kierunkowego (zwykłego od kompa lub słuchawek, tylko „przez cienką, długą rurkę”).

Pamiętaj też że ten silnik ma VVT (zmienne fazy rozrządu), który działa płynnie co prawda, ale może jest jakaś usterka w jego sterowaniu.

Myślę, że diagnoza źródła dźwięku jest raczej łatwa.

Tutaj jest informacja o tym, jak uruchamia się silnik w Toyotach hybrydowych w trybie serwisowym:
https://youtu.be/WN4a8HhI-FQ?si=_FuzJld9RRrp10T0

Pamiętaj, że w trybie serwisowym silnik może nie ładować baterii, więc wcześniej podładuj ją do wysokiej wartości (np. przez jednoczesne wciśnięcie gazu i hamulca w trybie D - ale nie powtarzaj tego zbyt często…) albo podczas celowo nieekonomicznej jazdy i wyłącz wszystkie zbędne odbiorniki prądu.

Offline RELIEF

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2025, 16:40:27 »
Witam posiadam Corollę 1.8 z 2020 roku myślę że mam ten sam problem.
Jeden z serwisów walczy z tym już dwa lata. Zostało wymienione połączenie kolektora wydechowego z rurą wydechową,  poduszka prawa silnika i uszczelnienie zaślepki miejsca mocowania  rozrusznika, występującego ewentualnie w przypadku układu nie hybrydowego.
Niestety żadna z tych operacyj nie przyniosła pozytywnego skutku.
 Moje objawy to metaliczny dźwięk dochodzący przy określonych obrotach ,czyli ładowanie na niskich obrotach emulatora trakcyjnego,  a także podczas jazdy po nierównościach.
Długo szukałem przyczyny tych odgłosów i udało mi się to namierzyć.
Myślę że może się to skończyć akcją serwisową.
Jeśli ktoś ma podobne objawy to proszę pisać na jawex1@o2.pl

« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2025, 16:42:59 wysłana przez RELIEF »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2025, 16:51:08 »
Myślę że może się to skończyć akcją serwisową.

Witamy

Nie takie tematy zostały zamiecione pod dywan, producenta niewiele to obchodzi a "japońcow" jeszcze mniej, by przyznać się do jakiejkolwiek wady produktu. Taka mentalność. Nie licz na cokolwiek.

Akcje serwisowe są na rzeczy mega istotne, związane z bezpieczeństwem czy tez mega-wtopami (usterki zegarów cyfrowych, wady softu, odpadające koła lub sprężyny zawieszenia, airbagi wypluwające metal, wywrotki podczas testu łosia i wszystko, co dotyczy modeli Proace  :cool: itp).

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RELIEF

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2025, 17:22:22 »
Rozumiem,
Myślę, że ta usterka może być w niesprzyjających okolicznościach,  ewentualnie przyczyną pożaru pojazdu, a to nie jest już chyba mały problem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl