Autor Wątek: Dlaczego tyle pali ??  (Przeczytany 10443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Madzia83

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpnia 2005, 22:04:38 »
Fajna strona o starlecie >>KLIK<<
i tu pisze, że spalanie wynosi:
Cytuj (zaznaczone)
Średnie, testowe zużycie paliwa wynosiło 7,4 l/100 km, natomiast przyspieszenie od 0 do 100 km/h wymagało 11,2 s. W bardzo szczegółowym teście sporządzonym przez redakcjęniemieckiego "Auto Motor und Sport" w tym samym roku, chwalono Starlet za dobrą jakość wykonania, dynamiczny silnik oraz niskie koszty utrzymania. Do wad zaliczono niezbyt skuteczne hamulce przy szybkiej jeździe (fading), szczupłość miejsca na tylnych siedzeniach i w bagażniku. W trakcie testu zanotowano zużycie paliwa w granicach od 5,1 do 9.7 l/ 100 km. Średnio wynosiło ono 7,8 l/100 km. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h wynosiło 12 s, a deklarowana poprzez producenta prędkość maksymalną 170 km/h, osiągano bez najmniejszych problemów.

Kohoshi

• Gość
Re: Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpnia 2005, 23:32:39 »
Cytat: kaczuszka
Witam
Po pierwszym zalaniu pełnego baku, samochód przejechał tylko 330 km (bak=40 litrów).  :chmmm  .Po raz kolejny wlałam cały bak i jestem na połowie wskażnika a mam przejechane 174 km.

Mi spala w trasie 6-6,5 l przy dosyć żwawej jeździe, a w mieście 10 l bo mam ciężką nogę, ale mozna i 8,5 spalić.
Skoro Tobie wyszedł taki kosmos a sonda i kompresja są ok to policz jeszcze raz. Zalej samochód do pełna (do odbicia pistoletu), przejedź ileś tam kilometrów (np. z 200-300 żeby to było miarodajne) potem podjedź na tą samą stację, do tego samego dystrybutora i wlej znowu do pełna (też do odbicia pistoletu). Zobacz ile litrów weszło i wtedy: ilość litrów / ilość setek kilometrów przejechanych (tzn. 225 km to 2,25 itp.) = spalanie na 100 km ;)
Aha i wskaźnikiem paliwa bym sięnie sugerował bo do połowy on sobie opada powoli, a potem niestety szybciej, co nie odzwierciedla rzeczywistego zużycia paliwa.

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sierpnia 2005, 00:00:44 »
ze wskaźnikiem ja mam odwrotnie:):) do połowy migiem,a dopiero potem sięwlecze...:):)

Madzia83

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Sierpnia 2005, 07:27:03 »
Cytat: szfystack
ze wskaźnikiem ja mam odwrotnie:) do połowy migiem,a dopiero potem sięwlecze...

Hehe a umie do połowy wolno (i na 99% robię300 km) a potem zasuwa w dół :/

kitza

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Sierpnia 2005, 08:19:18 »
A u mnie jeszcze nigdy nie doszła do połowy skali nawet od strony rezerwy :D
Co do spalania to przy lekkiej nodze i 80 % w trasie, poniżej 5,5 l.

Offline tomwasz

• Toyot Pełzający
  • **
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Sierpnia 2005, 09:41:41 »
Taka uwaga: w mojej starletce, prawie takie same dane jak u kaczuszki (tylko nie mam kontrolki rezerwy  :wink:  ) autko pali w miescie ponizej 6,5l/100km. Ale wazne jest to, ze przy tankowaniu trzeba zwrocic uwage na to, ze przewod do baku jest tak skontruowany, ze pieniace sie paliwo wylacza "pistolet" jakies 5 l przed pelnym bakiem, trzeba chwile odczekac i jeszcze te 5 litrow dolac. Przynajmniej tak jest u mnie. I to moze powodowac bledy przy liczeniu.
A pozatym to ja bym sprawdzil czy hamulce "odbijaja". Skoro silnik jest ok to nalezy szukac jakis oprow, tarc...
Pozdrawiam

pss

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sierpnia 2005, 12:33:01 »
Cytat: tomwasz
A pozatym to ja bym sprawdzil czy hamulce "odbijaja".

Mądre słowa. Szczególnie zwróciłbym uwagęna hamulec ręczny. Jego najłatwiej "przeregulować".

A przy tankowaniu to radzęnie tankować na "szybko" tylko wciskać rączkępistoletu co najwyżej do połowy. Gdzieś czytałem, że dystrybutor "bardziej" oszukuje, gdy tankuje sięszybko.

Przemek

CORN

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sierpnia 2005, 19:52:31 »
Moja jest z 1993 1,3 12V i ma 141 000 przebiegu i jest dowalona ;) ale pali średnio przy wcale nie oszczędzaniu pedału gazu 6,5 na 100. Na trasie zeszła mi raz do 4,9. A przy maksymalnym butowaniu na 100 % możliwości auta przez cały bak 40 litrów wzięła 8,1 na 100. Więc baaaardzo przyzwoicie :)

kons21

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Sierpnia 2005, 20:42:14 »
U mnie nie ma lampki rezerwy i wskaźnikiem to tez sięnieba rdzo sugeruje bo u mnie on mija biała kreskęjak mam jeszcze gdzieś 5 litrów benzyny albo i więcej bo nigdy nie dojechałem żeby mi stano a wskazówka niekiedy była bliziutenko E prawie już na niego wpadała dlatego ja bardzie przeliczam ile mogęzrobić kilometrów a nie sugeruje sięwskaźnikiem  a co do spalania to niby 6,5 ale cos mi sięwydaje ze cos źle mi wyszło bo tyle uzyskałem jak pojeździłem trochęz prędkościami nie przekraczającymi 70 km,/h  wiec cos nie tak jest chyba musze kiedyś jak zatankuje do pełna aż pod korek i przejadętrochęi doleje znowu po brzegi to mi wyjdzie już prawidłowy wynik

kaczuszka

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sierpnia 2005, 23:16:26 »
Oki dzięki za wszystko , musze ją jeszcze troche poobserwować no i co najważniejsze uważać na pedał gazu   :adiabelek  

Pozdrawiam :)

Gandalf

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Sierpnia 2005, 09:15:41 »
Cytat: Kohoshi
przejedź ileś tam kilometrów (np. z 200-300 żeby to było miarodajne)

Wystarczy przejechac 100 km i zatankowac do pierwszego strzału pistoletu.Nie bedzie Ci wtedy potrzebny kalkulator i sciąganie wiadomości ze szkolnych zeszytów :wink:

Gandalf

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Sierpnia 2005, 09:18:04 »
Moja Starletka jest na gaźniku i przy mojej lekkiej nodze w miescie pali 7 L.Na trasie ok.5.1(zmierzone  w wakacje) :lol:

CORN

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sierpnia 2005, 14:50:20 »
W ciągu jakiś30 kilometrów poszło mi 3,5 litra wahy !!! a w aucie wydaje mi sie że troche nią czuć

Teks

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sierpnia 2005, 15:17:39 »
moj maly zielony smok pije w miescie kolo 8 (jak sie postaram to i 6 spali  :aslyer  )... wiec tragedii jeszcze nie ma

kaczuszka

• Gość
Dlaczego tyle pali ??
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Sierpnia 2005, 13:36:22 »
Moja pali tak jaki paliła ponad 9 litrów  :?   eh może ja poprostu nie potrafie oszczedzać gazu   :lol:  przeicież ona sama aż sie rwie do jazdy   :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl