Autor Wątek: Olej e-cvt  (Przeczytany 9684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Olej e-cvt
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Sierpnia 2025, 09:24:13 »
CVT z e-CVT łączy tylko podobna nazwa. Konstrukcyjnie to coś zupełnie innego.

A lewarek??? Konstrukcyjnie chyba bardzo podobny? xD
Pozdro!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Sierpnia 2025, 09:57:35 »
Ja akurat mam Aurisa więc lewerek u mnie jest podobny do niczego 

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Sierpnia 2025, 20:18:10 »
Ja akurat mam Aurisa więc lewerek u mnie jest podobny do niczego
No właśnie, czemu z tego zrezygnowali? To takie wygodne było.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Sierpnia 2025, 13:34:47 »
Colin podziel się też informacja bo nie jestem pewien a nie mogę nigdzie znaleźć. Ile i z jaką siłą dokręcić śruby w skrzyni spustowe 17 niutonów, coś mu świta że tak robiłem w Priusie ale nie dam łba uciąć

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Sierpnia 2025, 13:44:32 »
eCVT obie śruby po 50Nm
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline stysiushine

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Września 2025, 07:34:59 »
Potwierdzam słowa colina z olejem. Wymieniłem przy przebiegu 100 tys km zleciało 3,5 l tyle samo wlane. Auto wyraźnie ciszej jeździ, skrzynia nie wyje ale !!. Olej zlany byk taki sam jak nowy, ten sam kolor ta sama gęstość a mimo wszystko ? Stracił swoje właściwości po 100 tys km.

Ponieważ odczuwalnie w czasie jazdy efekty widać. O auto trzeba dbać nie tylko wizualnie.

Przykład wlałem sobie długodystansową płukankę od liquie moly. Na spokojnie wczoraj przeleciałem po obwodnicy Trójmiasta że 150 km.

Wniosek wyleciał czarny olej a zmieniam co 15 tys km, wcześniej też wlałem płukanki renomowanych firm ale te na postoju na 10-15 minut i takiego efektu nie było

Własny został liquie moly 0w16 plus ceratec i auto śmiga,   

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Września 2025, 09:44:06 »
Auto wyraźnie ciszej jeździ, skrzynia nie wyje ale !!.
A ja uważam że to jest placebo takie samo jak to że auto z miejsca Ci lepiej jechało i mniej paliło po wymianie oleju z płukanką. Wymieniałem we wszystkich swoich hybrydach oliwę (statycznie) w skrzyniach i nie spotkałem się z żadna poprawą pracy/odgłosów itp.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Września 2025, 10:48:18 »
Zastanawiam się co w tej "skrzyni" mogło wyć.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Września 2025, 11:10:27 »
Podejrzewam, że to samo co w mechanizmie różnicowym, czyli mechanicznie zużyta przekładnia w wyniku znaczących zaniedbań serwisowych bądź niewłaściwej eksploatacji.
Tylko w takiej sytuacji wymiana oleju zazwyczaj już nie pomoże.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Września 2025, 11:20:19 »
To może ja mam jakąś inną "skrzynię" bo przy 423 tys.km na fabrycznym oleju jedyne co wyje to silnik jak mocno gaz wcisnę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Olej e-cvt
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Września 2025, 11:40:28 »
To może ja mam jakąś inną "skrzynię" bo przy 423 tys.km na fabrycznym oleju jedyne co wyje to silnik jak mocno gaz wcisnę.
Odpowiedziałem teoretyzując przez analogię konstrukcji. Tam ma co wyć ale wymagałoby to chyba celowego działania albo ekstremalnie skrajnego zaniedbania jak nagły wyciek oleju?
Inna sprawa, że jakiś nieuk (czy inny „twórca cyfrowy”) kiedyś powiedział, że „e-CVT wyje” a większość bezmyślnie powtarza. Zwłaszcza ci co nigdy nie jechali z e-CVT…
e-CVT eksploatowana normalnie jest praktycznie niezniszczalna a przy tym praktycznie bezobsługowa. Genialny wynalazek amerykańskich inżynierów dopracowany do perfekcji przez japońskich inżynierów.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2025, 11:46:36 wysłana przez topoll »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Września 2025, 17:53:09 »
 Najgorzej, że to właśnie dziennikarze motoryzacyjni najczęściej narzekają
na "wyjącą skrzynię", jakby nigdy nie jeździli samochodami z silnikiem wolnossącym :-)

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Września 2025, 22:36:02 »
Mnie natomiast dziwi podejście producenta samochodu żeby nie wymieniać oleju w e-cvt. Zaleca natomiast wymianę oleju w silniku co rok lub co 15 tys kilometrów, wymianę płynu hamulcowego co 2-3 lata, wymianę płynu chłodzącego co 5 lat a oleju w e-cvt nie wymieniać. Czyli co, nie zużywa się? Nie traci swoich właściwości smarujących nigdy? Przecież w e-cvt są koła zębate, łożyska, występuje tarcie, wysoka temperatura i w związku z tym nie następuje degradacja znajdującego się tam oleju? To jest jakiś olej cudo? Z ciekawostek na butelce oleju Toyota Genuine ATF WS jeżeli piszą na opakowaniu, że najlepiej wykorzystać przed upływem pięciu lat od daty produkcji to moim zdaniem również daje do myślenia.
Mam zamiar wymienić ten olej przy najbliższym przeglądzie bo samochód ma już 5 lat i będzie przejechane 150 tys kilometrów uważam więc, że to już najwyższa pora.
3miasto duże i małe :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Września 2025, 22:55:09 »
Najwyższa pora przy 150 tys.km? Na jakiej podstawie (oprócz domysłów)? Pytam dla kolegi, który ma blisko 600 tys.km na fabrycznym oleju w Aurisie przejechane  Ja mam tylko 423 tys.km też w Aurisie. Wiek aut to 10 i 11 lat. Bardzo intensywna eksploatacja w mieście po kilka-kilkanaście godzin dziennie.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2025, 22:58:07 wysłana przez przmor »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Września 2025, 23:34:45 »
Mnie natomiast dziwi podejście producenta samochodu żeby nie wymieniać oleju w e-cvt. Zaleca natomiast wymianę oleju w silniku co rok lub co 15 tys kilometrów, wymianę płynu hamulcowego co 2-3 lata, wymianę płynu chłodzącego co 5 lat a oleju w e-cvt nie wymieniać. Czyli co, nie zużywa się? Nie traci swoich właściwości smarujących nigdy? Przecież w e-cvt są koła zębate, łożyska, występuje tarcie, wysoka temperatura i w związku z tym nie następuje degradacja znajdującego się tam oleju? To jest jakiś olej cudo? Z ciekawostek na butelce oleju Toyota Genuine ATF WS jeżeli piszą na opakowaniu, że najlepiej wykorzystać przed upływem pięciu lat od daty produkcji to moim zdaniem również daje do myślenia.
Mam zamiar wymienić ten olej przy najbliższym przeglądzie bo samochód ma już 5 lat i będzie przejechane 150 tys kilometrów uważam więc, że to już najwyższa pora.
Olej w e-CVT ma lajtowo w porównaniu z silnikiem czy hydrokinetykiem.
Jednak zgadzam się, że bezpieczniej jest wymienić olej. Ja planuje przy 90-100 tys. km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl