Autor Wątek: Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v  (Przeczytany 10320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daretzki74

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris I
Dzień dobry,

Myślę o zakupie używanej Corolla Cross. Chcę zasięgnąć opinii Użytkowników CC w sprawie eksploatacji. Jeżdżę starą T. Auris I benzyna - mam b.małe przebiegi na ten czas. Mam garaż, wiem że będąc właścicielem CC będę musiał dojeżdżać do pracy (jest na szczęście parking) – odległ. ok. 9,5 km w jedną stronę. Wiem, że mogę podładować na Ready i P, a nie o to chodzi.
- Ile dni w tygodniu, jakie dystanse należałoby pokonać, by nie mieć problemu z Aku12v. proszę Państwa o doradzenie w tej kwestii, jakie są wasze doświadczenia.
- gdy zdarzy się, że akumulator nie odpala, to czy boostera mogę podpiąć pod bezpieczniki +/- pod maską auta, czy to urządzenie podpina się pod grzybki  akumulatora w bagażniku?
- nie mam zasilania w garażu, rozumiem że odłączanie aku z bagażnika nie nastręcza jakiś trudności, celem naładowania go w domu prostownikiem?
   Przepraszam że zadaje pytania techn. jednak nie mam doświadczenia z ładowaniem aku, boję się tych spraw z prądem (dawno podjechał kolega i był ładowany prostownikiem w domu, a kiedy padł zmieniono mi w warsztacie). Proszę serdecznie Państwa o rady, jakie mam nadzieje  :-) rozwieją b. duże obawy przed zakupem hev. darek
Auris 1, 08r. zawsze na niego mogę liczyć.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Odp: Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2025, 19:32:29 »
Myślę, że trochę obawiasz się na wyrost. Toyota wstawiała słabe akumulatory 43Ah, sam taki miałem. Ciągle niedoładowany, w końcu odmówił posłuszeństwa. Inna sprawa, że te 43 to w ogóle była jakaś feralna seria. W sensownym ASO (bezsensowne mam koło siebie) wymienili akumulator ze względu na fatalne napięcie z informacją, że teraz montują 52Ah, bo faktycznie tamte były za słabe. Póki co sprawuje się dobrze, ale zimy jeszcze nie było.
W międzyczasie kupiłem Greencella przenośny prostownik/odpalacz, kosztował co prawda 450 zł ale jestem spokojny, że jak coś się  zdarzy to chwila moment i odpali. Leży już 3-4 miesiące i o dziwo dalej pokazuje stan 100%. Teoretycznie, jeśli się obawiasz to dla świetego spokoju można raz na pół roku go doładować. Pokonuję podobne dystanse, jak wspomniałem narazie jest wszystko ok.
-boostera z tego co widziałem to podpina się po akumulator (tak zresztą jest w instrukcji)
-akumulatora jak nie musisz to nie odłączaj, taka akcja generuje błędy.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2025, 19:38:24 wysłana przez szefo »

Offline daretzki74

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2025, 20:37:04 »
dziekuję Szefo za odpowiedź, pomoc i zaangażowanie.
- chcę dopytać jakie dystanse pokonujesz dziennie by mieć pewność że na drugi dzień pojedziesz? jak rocznie to wygląda u Ciebie?
- czy autem jeździsz codziennie, na ile dni bezpiecznie auto odstawiałeś na postoju?- róznie mówili mi w ASO, inni 3 x tydz. inni min. 1 / tydz, granica nieprzekraczalna 1 / 3 tyg.
- ten Greencell rozumiem to booster (jak rozumiem nie użyłeś go).

u mnie tak, wstyd przyznać przebieg roczny Aurisa to cztery tysiace km (wyjazdy na ogół weekadowe), jaki mi słuzy rekreacyjnie. jestem w pełni świadomy ze posiadając hev bede musiał juz dojeżdzać codziennie do pracy, a nawet w weekand bez potrzeby zrobić ok. 25 km.
darek

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2025, 21:58:39 »
nie ma za co
Co drugi dzień zrobię 2x10km. Tu nawet bardziej nie odległość co czas. Akumulator cały czas się ładuje , nawet jak stoisz w korku i silnik spalinowy nie pracuje. W ASO róznie gadają, ponoć 2 tygodnie. To też zależy w jakim naładowaniu akumulator i temperatury zewnętrznej.
Zawsze odpalało, poza tym momentem kiedy miało trefny niedoładowany akumulator, więc nawet nie wiem do końca czy niedoładowanie następowało przez jego jakość czy małe dystanse. 3 dni stało, ostatnie momenty zimy i kupa. Przyjechał serwis z assistance podłączyli boostera i tyle.

Greencell to booster/prostownik. Jako boostera nie miałem już okazji używać, jako prostownik tak, bo doładowywałem poprzedni akumulator (ten nowy jeszcze nie). Coś między 6-8 godzin i przerzucił całą swoją moc do akumulatora (16Ah), więc fajna rzecz. Jakbym jechał gdzieś na wakacje na lotnisko w innym mieście, to na pewno czułbym się pewniej po tygodniu, że w przypadku zonka mam rezerwę. Na początku kupiłem z amazona jakiś booster za 130 zł ale nie miał tej opcji prostownika, więc zrezygnowałem na poczet wspomnianego. Jakość urządzenia i możliwości z pewnością warte bądz  co bądz 3x ceny.

Za bardzo nie przywiązuj wagi do akumulatora, zobaczysz, że będą inne problemy z samochodem (bo zawsze jakieś są). Weź pod uwagę że małe dystanse to tylko silnik 1,8, a crossa buda jest nieco cięższa i masywniejsza ... do której fajniejszy byłby jednak mocniejszy silnik.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2025, 22:06:18 wysłana przez szefo »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Użytkowanie Corolla Cross mając na uwadze problematykę akum. 12v
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2025, 01:00:21 »
Podstawowa sprawa - w HEV nie ma wprost przełożenia jazdy na ładowanie akumulatora. Ze względów ekologicznych.

Najbardziej efektywne ładowanie to tryb READY na P.

Pół godziny raz w tygodniu i masz spokój.
Czekasz na kogoś? Wrzucasz P i czekasz na READY. 
Jeżdżę FHEV (co prawda RAV4) od półtora roku. Ani razu nie potrzebowałem Boostera. Najdłużej stała 2 tygodnie. Nie było problemu z uruchomieniem.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2025, 01:04:43 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline PaweBaszkowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2025, 07:03:52 »
Używam teraz drugiego CC. W pierwszym zrobiłem jakieś 45 tysięcy km w dwa lata. Teraz drugi ma już jakieś 7 może 8 przejechane. Zero problemów z aku. Nigdy nie doładowywałem akumulatora i nie miałem nigdy problemów z odpaleniem.  W roku szkolnym wożę dzieciaki do szkoły niecałe dwa kilometry w jedną stronę. Do sklepu jeszcze bliżej. Weekendowo i urlopowo więcej kilometrów.

Myślę że nie masz czego się bać. Jeśli nie jest zamontowana jakaś wadliwa seria aku to moim zdaniem nie powinno być problemów w tym zakresie. Jakiś jump starter mam w bagażniku dla świętego spokoju.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2025, 12:50:26 »
jezeli to problem wadliwej serii lub sztuki aku, to kazdemu w kazdym samochodzie moze sie przytrafic. Nie ma co zwalac na HEV.

Offline daretzki74

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwca 2025, 21:04:39 »
dziękuję Państwu za odpowiedzi. Jeżdze od 15 l siedemnastoletnim Aurisem bez przygód, marzy mi się nowe auto T tym bardziej że Aso mam kilkaset m od zamieszkania. Jednak autem robie b. niewielkie przebiegi i w ASO zasugerowano że mogę mieć kłopoty z rozruchem. Będę wdzięczny wszystkim odwiedzającym wątek za podzielenie się swymi doświadczeniami z użytkowania. darek

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwca 2025, 21:17:11 »
w ASO zasugerowano że mogę mieć kłopoty z rozruchem

A podzielili się swoimi doświadczeniami czy tylko straszenie i paplanie bzdur ? Bo największy wstyd to w ich przypadku właśnie te zgłoszenia.
Zlewanie pełną gębą uwag Klientów nt. problemów poboru prądu, wadliwych aku, braku możliwości rozruchu po 2 dniach, nieusypiajacych się modułów telematyki i przekładanie tego na hasło KLIENT MAŁO JEŹDZI.
Zapytaj, czy ogarniają te tematy czy raczej dostaniesz boostera w prezencie za free przy wydaniu.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2025, 22:08:45 »
dziękuję Państwu za odpowiedzi. Jeżdze od 15 l siedemnastoletnim Aurisem bez przygód, marzy mi się nowe auto T tym bardziej że Aso mam kilkaset m od zamieszkania. Jednak autem robie b. niewielkie przebiegi i w ASO zasugerowano że mogę mieć kłopoty z rozruchem. Będę wdzięczny wszystkim odwiedzającym wątek za podzielenie się swymi doświadczeniami z użytkowania. darek
Jeśli masz w garażu, ładowarka "inteligentna". Śmieszy mnie jak ASO albo inni (chyba też na forum) radzą zrobić od czasu do czasu 100 km po trasie tylko żeby podładować. To strata czasu i chyba z 5L benzyny = 30zł. Kosztowne to ładowanie w porównaniu z ładowaką (kiedyś liczyłem - chyba ok 5 zł) i nie tracisz więcej jak 10 minut na pod- i od-łączenie.
Można też podłączyć sobie miernik napięcia i zerkać co parę dni czy napięcie nie spadło zbytnio - ja pozwalam spaść do 11.8V i ładuję co starcza na ok 2-3 tygodnie postoju a aku mam słaby - ok 40% nominalnej pojemności.
Jednak miernik taki może żreć sporo prądu - kiedyś liczyłem że z 3 tygodni zrobi się 2.
Niektórzy wchodzą w ukryte menu ale to ma tą wadę, że musisz włączyć zasilanie więc jak aku trakcyjny zaczyna ładować aku 12V, nie zobaczysz ile miał ten drugi tylko zobaczysz napięcie jakim jest ładowany. Może (nie jestem pewien) można się tam dostać w trybie accessory ale przy słabym aku ryzykujesz że całkiem padnie czyli choina lampek, stroboskop świateł i zapadający się hamulec a i wyjść z tego chyba nie tak łatwo. Zdaje się że to stres dla elektroniki i elektryki.
Innym sposobem jest zostawianie w gniazdku OBD "gwizdka" i łączyć się z nim po BT.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2025, 23:18:08 »
Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jest uruchomienie auta i pozostawienie go na P po wcześniejszym wyłączeniu nawiewu. Silnik spalinowy uruchomi sie 2-3 razy w ciągu godziny na jedną minutę a akumulator 12V będzie ładowany lepiej niż jeżdżąc bez celu.  Nie potrzeba żadnych ładowarek i nie trzeba niczego podłączać.

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC Exe AWDi
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2025, 08:36:11 »
Od maja ub.r. jeżdżę CC 2,0 dystanse 2x6km dziennie, czasem parę trochę dalszych wyjazdów, zwłaszcza wakacyjnych - ok. 8 tys. km/rok. Jak na razie bez problemów i żadnych zabiegów, związanych z akumulatorem. Samochód najdłużej odstawiony na 7 dni - bez problemów z uruchomieniem. Wożę "na wszelki wypadek" boostera, który został wcześniej kupiony i raz użyty w poprzedniej Toyocie Sedan 1,6 - po 6 latach padł słynny akumulator MUTLU. Ogólnie rzecz biorąc, zadziwia mnie tak niskie spalanie (średnio ok. 5l/100km) 2-tonowego kiosku na kółkach, z silnikiem 2.0 na tak krótkich trasach. W taki sam sposób użytkowany poprzednio sedan spalał 2-3l./100 więcej  :-)

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Czerwca 2025, 12:07:58 »
przy słabym aku ryzykujesz że całkiem padnie czyli choina lampek, stroboskop świateł i zapadający się hamulec a i wyjść z tego chyba nie tak łatw

Niedawno żony CC skończyła 2 lata i 45 tys. i po jednodniowym postoju zaliczyła to, co wyżej. Skończyło się lawetą i wymianą akumulatora. Włożyli coś takiego: 45Ah 28800-AZC01 TOYOTA OE

Offline kzyhu1983

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2025, 19:22:37 »
Prosze pamiętać ze problemy i hejt idzie u osób które mają problem. Na ulicach widać ile aut jeździ i nie ma najmniejszego problemy. Od Siebie mam auto Rok izadnego problemu. Przebieg 13k km. Problem jest i była seria wadliwych akumulatorów (podobno Tureckich). Bez obaw kupować, a jak problem wystąpi to dopiero sie martwić. Pozdrawiam.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2025, 20:48:35 »
Prosze pamiętać ze problemy i hejt idzie u osób które mają problem. Na ulicach widać ile aut jeździ i nie ma najmniejszego problemy. Od Siebie mam auto Rok izadnego problemu. Przebieg 13k km. Problem jest i była seria wadliwych akumulatorów (podobno Tureckich). Bez obaw kupować, a jak problem wystąpi to dopiero sie martwić. Pozdrawiam.
Polecam posiedzieć w serwisie w zimie, na poczekalni, to daje większy pogląd na skalę problemu. Naprawdę jest ogromny jak na Toyote.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl