Autor Wątek: Przegląd w ASO  (Przeczytany 3275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
Przegląd w ASO
« dnia: 21 Czerwca 2025, 09:33:19 »
Jestem umówiony na przegląd po 90 tys., orientacyjny koszt nie mały jak to w Toyocie 3100 PLN.
Jako, że będę wkrótce sprzedawał auto, zacząłem się zastanawiać czy zrobić w ASO tylko wymianę filtrów i oleju, a ewentualnie resztę już poza... .
Czy wizyta w ASO na 90 tys. zostanie odnotowana? Bo jednak przy sprzedaży warto mieć jakiś dowód na to, że auto do końca było serwisowane w ASO...

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Przegląd w ASO
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2025, 22:36:30 »
Jestem umówiony na przegląd po 90 tys., orientacyjny koszt nie mały jak to w Toyocie 3100 PLN.
Jako, że będę wkrótce sprzedawał auto, zacząłem się zastanawiać czy zrobić w ASO tylko wymianę filtrów i oleju, a ewentualnie resztę już poza... .
Czy wizyta w ASO na 90 tys. zostanie odnotowana? Bo jednak przy sprzedaży warto mieć jakiś dowód na to, że auto do końca było serwisowane w ASO...
Ile chcesz zaoszczędzić? Zależy Ci na adnotacji ASO ale szkoda kasy na pełny przegląd... przez takie oszczędności ktoś może mieć duże wydatki gdy nie wymieni czegoś co się wymienia przy 90 tysiącach km bo kolejny termin to dopiero 135 lub 180. Ludzie, dlaczego tak kombinujecie?
Kupiłem kiedyś corollę verso, po roku zatarła się pompa płynu chłodzącego i szlag trafił cały silnik. Ktoś przekręcił licznik lub oszukał wpisy w książce. Mnie kosztowało to kilka razy więcej niż wymiana terminowa rozrządu z pompą. A ile zdrowia przez stres przy okazji straciłem...

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2025, 23:35:03 »
Ktoś przekręcił licznik lub oszukał wpisy w książce.
Albo miałeś pecha. A jaki silnik w tym Verso ?

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2025, 09:24:19 »
Ktoś przekręcił licznik lub oszukał wpisy w książce.
Albo miałeś pecha. A jaki silnik w tym Verso ?
2.0 D4D

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2025, 11:37:29 »
Ten od BMW? No to już jasne
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2025, 12:41:20 »
Ten od BMW? No to już jasne
Nie od BMW. 2.0 i 2.2 to silniki Toyoty.
1.6 diesel to silnik BMW.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2025, 12:49:13 »
2.0 Diesel BMW kładli do RAV4 i AVEN, w Verso było 1.6 D BMW tylko
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2025, 13:00:10 »
2.0 i 2.2 to silniki Toyoty.
Jakie by nie były to stwierdzanie czegoś na podstawie tych silników jest mało miarodajne.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2025, 20:37:53 »
Kierownik serwisu ASO do którego mam zaufanie powiedział że miałem pecha. Bywa. Tak czy inaczej warto sprzedać coś z czystym sumieniem to procentuje.

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2025, 20:20:50 »
Zapłaciłem 500 PLN za serwis olejowy i pożegnałem się już z ASO Toyota. Okazało się w sumie, że koszt pełnego przeglądu to bardziej 4 niż 3 tys.
Ja tam nie widzę większego sensu pakowania takiej kasy w takie auto, którym zresztą już nie będę już jeździł...
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2025, 20:22:32 wysłana przez matyspio »

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwca 2025, 20:31:06 »
Ile chcesz zaoszczędzić? Zależy Ci na adnotacji ASO ale szkoda kasy na pełny przegląd... przez takie oszczędności ktoś może mieć duże wydatki gdy nie wymieni czegoś co się wymienia przy 90 tysiącach km bo kolejny termin to dopiero 135 lub 180. Ludzie, dlaczego tak kombinujecie?

To chyba jednak inna sytuacja, jak ja kupuje auto to zawsze sprawdzam historię, a tam będzie wymiana oleju i filtrów.
Nic nie fałszuje i nikogo nie oszukuje, poza tym do pełnych 90 tys brakuje jeszcze prawie 2 tys, więc co w tym wszystkim jest nie tak ?
Może to, że nie zrobiłem dobrze przyszłemu właścicielowi...
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2025, 20:32:39 wysłana przez matyspio »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2025, 10:03:11 »
Kupiłem kiedyś corollę verso, po roku zatarła się pompa płynu chłodzącego i szlag trafił cały silnik. Ktoś przekręcił licznik lub oszukał wpisy w książce.
Myślisz, że przegląd by przez tym zatarciem uchronił?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2025, 11:33:11 »
Nie, ale jeżeli przy określonym przebiegu wymienia się pewne elementy, to cofając licznik lub fałszując książkę przeglądów sugerujesz nie osiągnięcie takiego przebiegu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipca 2025, 12:05:33 »
Nie, ale jeżeli przy określonym przebiegu wymienia się pewne elementy, to cofając licznik lub fałszując książkę przeglądów sugerujesz nie osiągnięcie takiego przebiegu.
Tylko tu chodzi o domysły przy okazji nie zrobienia przeglądu który miałby wpłynąć na stan techniczny auta. Do tego autor wysnuł taką tezę przy najgorszej opcji silnikowej czyli dieslu toyoty gdzie dużo zależało od farta a nie od przeglądu. Nie wspomnę o tym że pompa wody jeżeli jest cicha i nie cieknie to jej weryfikacja przed awarią raczej jest niemożliwa.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2025, 17:58:48 »
znajoma serwisowała auto wyłącznie w ASO. Opcjonalna wymiana oleju w skrzyni CVT, serwis nie dokręca korka spustowego i efekt możecie przewidzieć. ASO już niczego nie gwarantuje, zaproponowali zniżkę 25%, ale przy tak wysokim koszcie nowej to śmiech. Oczywiście nikt do winy się nie przyznał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl