Autor Wątek: Efektywna rekuperacja  (Przeczytany 7750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Efektywna rekuperacja
« dnia: 29 Czerwca 2025, 09:55:37 »
Więcej baterii trakcyjnej naładujemy gdy?
1. Hamujemy delikatnie naciskając hamulec
2. Auto toczy się swoim pędem bez naciskania gazu i hamulca

Na podstawie tych kresek stanu naładowania baterii nie jestem w stanie tego określić więc proszę o wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Efektywna rekuperacja
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2025, 10:15:05 »
TL;DR: Odpowiedź 2, jeśli chodzi ci o ogólną oszczędność energii.

Rekuperacja też ma jakąś sprawność, poniżej 100%. Im większe prądy (mocniejsze hamowanie), tym więcej energii pójdzie w ciepło zamiast w jony akumulatora.
Tak więc najwięcej energii zaoszczędzisz, nie rekuperując wcale - lekko naciskając gaz, aby wskaźnik układu hybrydowego był "na zero", a auto hamowało jedynie oporami toczenia i powietrza.

Oczywiście w warunkach drogowych rzadko mamy taki wybór i wymaga to dalekiego przewidywania sytuacji. Nie wiem też, czy ta teoretyczna różnica w ogóle będzie zauważalna przy dystrybutorze.

Jeśli jednak rozumieć twoje pytanie dosłownie, czyli kiedy naładujemy więcej baterii podczas jednego hamowania - to wtedy należy wciskać hamulec i to średnio-mocno, tuż przed poziomem przy którym aktywują się klocki. Ale podkreślam, ładowanie akumulatora dla samego jego naładowania to ogólnie strata energetyczna.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2025, 13:53:31 »
Dokładnie tak, każde hamowanie to strata energii, w hybrydach znacznie mniejsza ale jednak także jedź tak aby najlepiej unikać hamulca. Ja czasami z górki jak auto jedzie w trybie EV wrzucę N aby wyłączyć rekuperacje całkowicie i lecieć na luzie.
No i nie wierz w bajki że hybrydy mało palą szczególnie w mieście bo odzyskują energię z hamowania... hybrydy mało palą bo dzięki elektrykowi i akumulatorowi znacznie efektywniej wykorzystują energię z silnika a tej jest po prostu potrzebne mniej jeżdżąc w mieście ze średnią 20km/h niż poza jadąc 60-140km/h. Dla przykładu na trasie pozamiejskiej ponad 70km miałem łącznie wprowadzone do baterii 3,2kWh a wyciągnięte 2,7kWh, różnica naładowania pomiędzy startem a końcem trasy to +1% także aż ok. 0,5kWh się "rozpłynęło". Akumulatory mam Ni-Mh, li-iony pewnie są efektywniejsze.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2025, 23:56:57 »
Dokładnie tak, każde hamowanie to strata energii, w hybrydach znacznie mniejsza ale jednak także jedź tak aby najlepiej unikać hamulca. Ja czasami z górki jak auto jedzie w trybie EV wrzucę N aby wyłączyć rekuperacje całkowicie i lecieć na luzie.
No i nie wierz w bajki że hybrydy mało palą szczególnie w mieście bo odzyskują energię z hamowania... hybrydy mało palą bo dzięki elektrykowi i akumulatorowi znacznie efektywniej wykorzystują energię z silnika a tej jest po prostu potrzebne mniej jeżdżąc w mieście ze średnią 20km/h niż poza jadąc 60-140km/h. Dla przykładu na trasie pozamiejskiej ponad 70km miałem łącznie wprowadzone do baterii 3,2kWh a wyciągnięte 2,7kWh, różnica naładowania pomiędzy startem a końcem trasy to +1% także aż ok. 0,5kWh się "rozpłynęło". Akumulatory mam Ni-Mh, li-iony pewnie są efektywniejsze.
Chyba nigdy nie jechałeś z większej górki gdzie hamowanie bardzo szybko potrafi naładować baterię do pełna.
Optymalne używanie hybrydy w mieście to przewidywanie zatrzymań i odzyskiwanie energii przy zwalnianiu i hamowaniu. Ładowanie baterii silnikiem jest paliwożerne.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2025, 09:25:19 »

Rekuperacja też ma jakąś sprawność, poniżej 100%. Im większe prądy (mocniejsze hamowanie), tym więcej energii pójdzie w ciepło zamiast w jony akumulatora.
Tak więc najwięcej energii zaoszczędzisz, nie rekuperując wcale - lekko naciskając gaz, aby wskaźnik układu hybrydowego był "na zero", a auto hamowało jedynie oporami toczenia i powietrza.

Oczywiście w warunkach drogowych rzadko mamy taki wybór i wymaga to dalekiego przewidywania sytuacji. Nie wiem też, czy ta teoretyczna różnica w ogóle będzie zauważalna przy dystrybutorze.

Jeśli jednak rozumieć twoje pytanie dosłownie, czyli kiedy naładujemy więcej baterii podczas jednego hamowania - to wtedy należy wciskać hamulec i to średnio-mocno, tuż przed poziomem przy którym aktywują się klocki. Ale podkreślam, ładowanie akumulatora dla samego jego naładowania to ogólnie strata energetyczna.
Tylko właśnie w tym cały ambaras że podczas hamowania nie wiemy kiedy hamuje rekuperacją a kiedy klockami

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2025, 09:30:57 »
Nie rozumiem jak 0.5 kwh może się rozpłynąć??? W przyrodzie nic nie znika. Energię jedno ciało oddaje drugie przyjmuje.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2025, 10:49:56 »
Nie wiem, który sposób daje więcej, ale jak jeżdżę, to staram się przewidywać co się wydarzy i mało używam hamulca. Spalanie mam teraz od tankowania ok. 5,3l/100km, a dane z ponad 200 km. W instrukcji jest napisane (tak mi się wydaje), żeby właśnie wytracać prędkość, a nie jeździć 0-1.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2025, 13:26:27 »
Totalne bzdury. Poza jednym - rzeczywiście efektywniej gospodarują energią wyprodukowaną w ICE ponieważ część z niej odzyskują w czasie hamowania rekuperacyjnego.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwca 2025, 16:46:40 »

Tylko właśnie w tym cały ambaras że podczas hamowania nie wiemy kiedy hamuje rekuperacją a kiedy klockami
Klocki zaczynają pracować gdy wskazówka spada na sam dół.

« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2025, 17:07:13 wysłana przez Walianders »

Offline mario80

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwca 2025, 19:34:38 »
Serio klocki hamują tylko wtedy, gdy wskazówka ma skrajne położenie?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2025, 19:36:28 »
Tak i gdy prędkość spadnie bodaj poniżej 10 km/h.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Czerwca 2025, 20:42:28 »
Oczywiście gdy hamują klocki to też trwa ładowanie i hamowanie rekuperacją o ile bateria nie jest naładowana 100% (dłuższy zjazd).
Najefektywniejsza rekuperacja to ta najdłuższa, czyli lekkie naciśnięcie pedału hamulca aby był najdłuższy dystans hamowania dojeżdżając do ronda lub czerwonych świateł.

« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2025, 20:47:46 wysłana przez Walianders »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2025, 10:32:56 »
Jest pewne ALE mianowicie trzeba przede wszystkim tak hamować aby nie utrudniać ruchu innym użytkownikom drogi.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipca 2025, 14:06:31 »
Kierowca kieruje samochodem (dodam: odpowiedzialnie), a nie samochód kierowcą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2025, 21:40:28 »
Kierowca kieruje samochodem (dodam: odpowiedzialnie), a nie samochód kierowcą.
Z tym ostatnio bywa różnie, nieraz np.auto decyduje się samo przyspieszać, a nawt "latać", co już kilka firm udowodniło.  ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl