Autor Wątek: Corolla 1.8 HEV - przyspieszenie i hałas na autostradzie  (Przeczytany 5603 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bastianbux

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swift
Cześć

Czy podczas jazdy autostradą przy prędkościach 130 140 km/h w/w samochód generuje uciążliwy hałas ? Spotkałem się z takimi opiniami na forach internetowych .
Jak zachowuje się  Corolla 1.8 HEV podczas przyspieszania , wyprzedzania na autostradzie ? Chodzi mi tutaj głównie o elastyczność .Z danych katalogowych wynika że silnik spalinowy 1.8 w tej wersji ma 98 KM .Czy podczas długiej jazdy na autostradzie bez hamowania może dojść do sytuacji że akumulator odpowiedzialny za napęd elektryczny rozładuje się i wtedy realnie z 140 KM zostanie tylko te 98 KM co znacznie ograniczy  osiągi ? Czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenia ?
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2025, 19:00:05 wysłana przez Bastianbux »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Corolla 1.8 HEV - przyspieszenie i hałas na autostradzie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2025, 08:47:21 »
Mam porzednia wersje i jazda autostrada nie jest meczaca. Z przyspieszaniem i wlaczeniem sie do ruchu nie ma problemu. Z wyprzedzaniem nie ma problemu. Ale z autami, ktore maja 170KM+ i jada bez problemu ponad 180 scigac sie nie ma po co.

Nie ma takiej opcji, zeby aku trakcyjne sie rozladowalo, bo przekladania rozdzialu mocy (to co jest zamiast skrzyni biegow) + komputer na to nigdy nie pozwola.

Jak bedziesz jechac po plaskim ze stala predkoscia te 130 - 140 to bedzie przez wiekszosc czasu w polowie naladowana. A i naladowana na 80% nie jest czyms niespotykanym.
Szczegolne, ze takich warunkach raczej nie jedziesz tylko na pradzie.
Pozdro!

Offline Bastianbux

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swift
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2025, 11:01:29 »
Dzięki za info .

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2025, 17:58:34 »
Ja potwierdzam odpowiedź wcześniejszą.

O akumulator się nie ma co martwić, komputer nie pozwoli go rozładować. Poza tym zwracam uwagę, że dopóki nie włączysz trybu "Sport" to i tak nigdy nie skorzystasz z pełnej mocy (tj. 122 HP w starszej, 140 HP w nowszej Corolli), ponieważ w trybie normal poza wyjątkowymi sytuacjami, jak zbyt mocno naładowana bateria, komputer nigdy nie kieruje na koła jednocześnie energii z silnika benzynowego i baterii. Normalnie więc kiedy wcisniesz pedał w podłogę korzystasz tylko z benzyniaka. I co więcej, nawet wtedy bateria jest doładowywana (w zależności od obciążenia).

Chcesz pełną moc? Wlącz tryb "Sport", wtedy po wdepnięciu pedału w podłogę dostaniesz moc z benzyniaka + prąd popłynie z baterii (zamiast do niej). Wszystko można zaobserwować na grafie przepływu energii. Tylko taka jazda na dłuższą metę rozładuje baterię i po pewnym czasie stracisz tą pelną moc.

Realnie takie coś się przydaje niezbyt często (mi np. nigdy, wyprzedzanie na autostradzie realizuję nomrlanie, zawsze używam tempomatu i nie kręcą mnie dynamiczne przyspieszenia i hamowania).

I tak jak wspomniano wcześniej - dla mnie jazda Corollą po S-ce, czy autostradzie nie jest w ogóle uciążliwa. Zrobiłem trasę Gdańsk - Wenecja - Gdańsk z prędkościami max dozwolonymi (na południu to 130 km/h) również przez góry i łącznie na całej trasie miałem 4,8 l/100km spalania. A mam "starszą" Corollę, z baterią niklową.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2025, 18:49:42 »
O akumulator się nie ma co martwić, komputer nie pozwoli go rozładować

Odważne stwierdzenie wbrew setkom takich przypadków z reala

. Normalnie więc kiedy wcisniesz pedał w podłogę korzystasz tylko z benzyniaka

Gdy pojazd jadący ze stałą prędkością z niskim obciążeniem zacznie przyśpieszać z całkowicie otwartą przepustnicą, silnik-generator nr 2 jest zasilany energią elektryczną z akumulatora HV (MG2 "połączone" z kołami). Tak to jest rozwiązane by wspomóc spalinowy natychmiastowym momentem.

Z całym szacunkiem ale brednie wypisujesz, przestań bo nie da się tego czytać
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2025, 18:53:17 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2025, 19:38:23 »
Czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenia ?
Ja mam co weekend 400km.eskami + sporo autostrad w tygodniu :-)
Ogólnie nie masz się czym martwić, jazda jest normalna, trzymając się logicznych prędkości ( przepisowych +- kilka %) sądzę że nie odczujesz problemów z zakresu Twoich wątpliwości  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2025, 20:40:59 »

O akumulator się nie ma co martwić, komputer nie pozwoli go rozładować

Odważne stwierdzenie wbrew setkom takich przypadków z reala

O którym akumulatorze piszesz, HV?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2025, 21:44:23 »
Colin chyba nie zrozumiał o czym tu jest mowa :D

Żeby rozładować akumulator trakcyjny to trzeba tego mocno chcieć i zostawić auto na neutralu i ignorować wszelkie ostrzeżenia systemu. A i to nie daje gwarancji destruktywnego rozładowania baterii.

I podtrzymuję: nie prawdą jest, że kiedy wciśnie się pedał przyspieszenia w podłogę nie mając ustawionego trybu Sport bateria wspomoże przyspieszenie. Tak nie będzie. Żeby tak się stało musi być spełniony jeden z warunków:
- tryb sport
- bardzo wysoki poziom naskakiwania baterii trakcyjnej
- pracujący tempomat (aktywna lub zwykły).

Drogi moderatorze Colin
 Zanim napiszesz, że ktoś inny wypisuje bzdury, lepiej sam zrozum o czym jest mowa i zastanów się czy nie jest możliwe, że ten ktoś z powodów zawodowych ma dostęp do dokumentacji technicznej Toyoty i czy nie ma szans, że może jednak wiedzieć więcej niż myślisz…:)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2025, 21:52:11 »
Aurisem wyjechałem kiedyś paliwo do zera, silnik spalinowy zgasł i na elektryku dojechałem do stacji benzynowej ale tuż za wjazdem bateria HV byla rozladowana i napęd się wyłączył a auto siła rozpedu dotoczyło się pod dystrybutor. Podejrzewam, że auto przeszlo w tryb zasilania z akumulatora 12V aby zapobiec calkowitemu rozladowaniu akumulatora HV. Po nalaniu paliwa silnik spalinowy odpalił bez problemu.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2025, 23:39:10 »
że ten ktoś z powodów zawodowych ma dostęp do dokumentacji technicznej

Mieć dostęp a przeczytać, zrozumieć fundamentalne zasady, podstawy działania napędu to jak widać dwie odrębne sprawy.
Może zacznij od animacji a nie od dokumentacji - lepiej się przyswaja

https://m.youtube.com/watch?v=jNuixuVhc5E

Silnik elektryczny dostarcza dodatkowej siły napędowej podczas przyśpieszania i nie jest to obwarowane żadnymi Twoimi wymyślonymi warunkami , obydwa silniki będą współpracować ze
sobą poprzez Power Split Device aby szybko rozpędzić pojazd do zadanej prędkości.
Jedynym wyjątkiem od tego jest minimalny poziom naładowania Aku HV lub tryb awaryjny.
Nie neguję, daj Panie Boże byś wiedział jak najwięcej ale własnego auta bym już w Twoje ręce nie oddał ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marcin001

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipca 2025, 18:40:38 »
Cześć

Czy podczas jazdy autostradą przy prędkościach 130 140 km/h w/w samochód generuje uciążliwy hałas ? Spotkałem się z takimi opiniami na forach internetowych .
Jak zachowuje się  Corolla 1.8 HEV podczas przyspieszania , wyprzedzania na autostradzie ? Chodzi mi tutaj głównie o elastyczność .Z danych katalogowych wynika że silnik spalinowy 1.8 w tej wersji ma 98 KM .Czy podczas długiej jazdy na autostradzie bez hamowania może dojść do sytuacji że akumulator odpowiedzialny za napęd elektryczny rozładuje się i wtedy realnie z 140 KM zostanie tylko te 98 KM co znacznie ograniczy  osiągi ? Czy ktoś miał w tym temacie jakieś doświadczenia ?
Hałas na autostradzie jest porównywalny do innych samochodów tej klasy. To kompakt, więc nie ma co oczekiwać niewiadomo czego.
Przy prędkościach do 140 km/h to jest całkiem dynamiczne auto, nie ma problemu z wyprzedzaniem. Powyżej tych prędkości nie wiem, bo nie jeżdżę szybciej.
Nie ma takiej opcji, aby Ci się akumulator trakcyjny rozładował podczas jazdy autostradą.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lipca 2025, 22:38:56 »
Cześć

Bateria trakcyjna jest doładowywana przez silnik spalinowy i nigdy nie spada poniżej około 30%. Popatrz na pracę układu na wyświetlanych grafikach samochodu.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipca 2025, 13:13:40 »
Powyżej 130 zaczyna robić się głośno. Warto pamiętać ze auto ma limit odciny koło 180. Jak dla mnie to nie jest autostradowe auto, dosyć irytujące jest wkręcanie na rpm max przy tempomacie albo przy delikatnym przyspieszaniu. To taki bardziej psychologiczny aspekt, widzisz te obroty i masz wrażenie ze zaraz będzie wir w zbiorniku. Do przeżycia, ale jak ktoś przesiada się z diesla może być ciężko :D

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipca 2025, 13:28:23 »
PERFEKCYJNIE dzialajacy bezprzewodowy android auto
Odważnie tak, na przeciw przyjętym tu zdaniu o AA ;P
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl