A jeszcze fajniej byłoby, gdyby ktoś pokazał spalanie hybrydy w podobnych warunkach, jak opisałem
Trasa Warszawa Gdańsk Gdynia po której zrobiłem pewnie że 300-400k.km.wszystkimi autami jakie posiadałem.
Porównanie kilku tych normalnych:
S7 Do Płońska przebudowa ale prosta droga, potem ekspres.120km/h tempomat stawiam na 130kmh bo licznik zawyża. Suma km.w jedną stronę 370-390.
Auris 1/2 1,8h 5-6l w zależności od warunków i kierunku jazdy.
Yaris 1,5h 5-6l
Megane 1,5 dCi 5-6l on
Audi a3 1,6 mpi LPG 11-12l LPG
Golfy/Seaty TDI 1,9/2,0 od 5-8l on w zależności od wersji i skrzyni oraz modów.
Corolla 5b manual 1,6 LPG 9-10lpg
Auris 6b manual 6-7 lpg
Camry 3,5 V6 10-12 LPG
yaris 1,3 LPG 8-10l LPG
Itd

Natomiast autostrada 450km. WAWA/Stryków/Trójmiasta.
Tempomat 145km/h podam to co autora interesuje czyli Auris hybrydą około 6,5l pb nawet do 7l jak warunki nie sprzyjają.
Autostrada bez limitów nocna wycieczka do De. Udało mi się Aurisa przytrzymać v max około 200km a potem jazda w Pl autostrada logiczna prędkość to przy granicy wyszło 11l.
Kończy się Strefa komfortu przy której Auris mocno odstaje od konkurencji to około 145kmh licznikowe. Jest fajnie do około 130kmh. Spalanie podzielił bym na :
Do 100kmh do 120-130 aż do 145km bo powyżej 150-160kmh mocno wzrasta.
Nie podaje aptekarski bo np.jak wjeżdżam od strony Gdańska i bokami jadę na Gdynię to momentalnie spada spalanie. Albo pewnie za chwilę ktoś zapyta o średnią prędkość też wystarczy że skasuje licznik 10km przed autostradą jadąc 80-90km.to do tempomatowych 130kmh może średnia licznikowa dobranie do 115kmh po 200km trasy.
Wszystkie pomiary robione według tankowania. Licznik w Toyotaach hybrydowych oszukuje o 0,2-0,3 (zaniża).
Do tego Auris hybrydą wygrywa z beną napędem bo eCvt jest niezniszczalna przy skrzyni manualnej 6b znowu 5b montowana była tylko w starszych corollach ale obroty w trasie były wysokie. Auris benzyna do tego ma valvematic + kilka historyjek.
Dla mnie benzyna Auris w manuału wygrywa jedynie reakcją na gaz przy wyprzedzaniu tzn.samym odczuciem.
Reszta czyli płynność jazdy jest po stronie eCvt.
O konkurencji VW nie będe pisał bo jest tego sporo