Autor Wątek: jaki Auris kupić?  (Przeczytany 6393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marchetka

• Prawie Toyot
  • Samochód:: szukam
jaki Auris kupić?
« dnia: 13 Lipca 2025, 17:16:48 »
Witajcie,

Przymierzam się do kupna nowego samochodu, wybór padł na Auriskę (Corolla nawet bardziej, ale obawiam się, że budżet nie pozwala),
w budżecie 50-60k. I tutaj mam zagwozdkę jeśli chodzi parametry - chciałabym hybrydę, ale im więcej czytam tym większy mętlik, bo być może to przestrzelony pomysł? Nie muszę dojeżdżać na co dzień, po mieście jazda sporadycznie, auto głównie na wycieczki za miasto, co dwa miesiące dłuższa trasa (ok. 300km w 1 stronę) ekspresówką, chciałabym też zrobić dłuższą trasę po Europie, więc pewien poziom komfortu będzie potrzebny. Stąd też potrzeba aby było oszczędne, ale i żeby można było w miarę dynamicznie wyprzedzać. W tym budżecie znajduję modele benzynowe 1.6 w wyższej opcji wyposażenia lub hybrydy w tej podstawowej. Stąd moje pytanie, na co byście radzili postawić bardziej?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: jaki Auris kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2025, 17:46:22 »
Tylko 1,8h i nie ma nad czym się zastanawiać.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2025, 17:55:08 »
Przy takiej jeździe to w ogóle bym się zastanowił czy brać Toyotę. Za taki budżet można wziąć poleasingowe VW Golf mk8 1.5. Na te krótkie trasy na pewno będzie przyjemniejsze. Chyba że chcesz automat, no to hybryda zdecydowanie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2025, 18:07:29 »
Za taki budżet można wziąć poleasingowe VW Golf mk8 1.5.
Tylko mówimy o autach po gwarancji a tu nowy TSI to stąpanie po bardzo cienkim lodzie gdzie wystarczy jedna awaria typu "must have" np. icka wodnego + jakaś historyjka serwisowa typowa dla tej opcji i masz utrzymanie hybrydy na 100k.km. :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2025, 18:28:40 wysłana przez ledziu »

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
jaki Auris kupić?
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2025, 18:50:22 »
Znajomy kupił w salonie VW z ichniejszą gwarancją roczną za ciut ponad 60k w listopadzie. Wiadomo że można się władować w koszty, w końcu to VW. Hybryda w Corolli może być uciążliwa przy rzadkiej eksploatacji z uwagi na 12v, tylko to tak naprawdę jest przeszkodą. Auris znowu jest przestarzały wewnątrz, co ma plusy w postaci lepszych materiałów ale i minusy w postaci skrzypienia absolutnie wszystkiego, archaicznego radia z paskudnym ekranem i brak CarPlay/AndroidAuto. Kompromisem może być Corolla 1.6 w wyższym wyposażeniu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2025, 22:10:12 »
Hybryda w Corolli może być uciążliwa przy rzadkiej eksploatacji z uwagi na 12v, tylko to tak naprawdę jest przeszkodą
EEtam :-) Problem z aku 12V zaczął się od około 20r. więc Auris się nie łapie. Do tego nawet jak by wystąpił to poradzenie sobie z nim jest bułką z masłem  :grin:
ale i minusy w postaci skrzypienia absolutnie wszystkieg
Aktualnie mam dwa Aurisy i nic nie skrzypi no ale może taki fart.
Kompromisem może być Corolla 1.6 w wyższym wyposażeniu.
Czy ja wiem ? 

Offline marchetka

• Prawie Toyot
  • Samochód:: szukam
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2025, 00:09:12 »
Ooo, dzięki za szybki odzew! Widzę, że opinie są podzielone :) Automat dla mnie nie jest obowiązkowy, bardziej zależy mi na bezawaryjności i oszczędnym spalaniu - ale może to nie jest aż tyle jazdy, aby ta różnica w spalaniu (hybryda vs. Benzyna) była jakoś mocno odczuwalna?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2025, 01:00:10 »
To teraz trochę Ci namieszam  :

# Corolla Sedan 1.5, kupiona w lutym 2022, przebieg na dziś 34.100 km.
# w połowie maja wypad do Włoch, trasa: Śląsk - Triest (przez Słowenię) - Chioggia - Graz - Śląsk, całość ok. 2.300 km, zdecydowana większość autostradą, poza ok. 250 km zwykłą szosą z Triestu do Chioggii i z powrotem do Wenecji
# prędkości: na autostradzie tempomat 125 km/h, na zwykłej drodze zgodnie z przepisami (do 90 km/h)
# średnie zużycie: na autostradzie 5,4-5,6 , na szosie 5,0-5,1 (wg MyT)

Jaką średnią w takiej trasie uzyskałaby hybryda? Nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2025, 01:18:51 wysłana przez Jacek_63 »

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2025, 01:23:55 »
To teraz trochę Ci namieszam  :

# Corolla Sedan 1.5, kupiona w lutym 2022, przebieg na dziś 34.100 km.
# w połowie maja wypad do Włoch, trasa: Śląsk - Triest (przez Słowenię) - Chioggia - Graz - Śląsk, całość ok. 2.300 km, zdecydowana większość autostradą, poza ok. 250 km zwykłą szosą z Triestu do Chioggii i z powrotem do Wenecji
# prędkości: na autostradzie tempomat 125 km/h, na zwykłej drodze zgodnie z przepisami (do 90 km/h)
# średnie zużycie: na autostradzie 5,4-5,6 , na szosie 5,0-5,1 (wg MyT)

Jaką średnią w takiej trasie uzyskałaby hybryda? Nie wiem.
Hybryda nie jest do oszczędności na trasie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2025, 08:23:41 »
Hybryda nie jest do oszczędności na trasie.

Fajnie, ze to mówisz, bo @marchetka napisał, że szuka auta głównie do wycieczek za miasto, dłuższych tras ekspresówką i sporadycznych wyjazdów do miasta. I że chciałby trochę więcej komfortu, bo planuje dłuższy objazd po Europie.
A jeszcze fajniej byłoby, gdyby ktoś pokazał spalanie hybrydy w podobnych warunkach, jak opisałem
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2025, 08:28:48 wysłana przez Jacek_63 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2025, 09:56:32 »
A jeszcze fajniej byłoby, gdyby ktoś pokazał spalanie hybrydy w podobnych warunkach, jak opisałem

Trasa Warszawa Gdańsk Gdynia po której zrobiłem pewnie że 300-400k.km.wszystkimi autami jakie posiadałem.
Porównanie kilku tych normalnych:
S7 Do Płońska przebudowa ale prosta droga, potem ekspres.120km/h tempomat stawiam na 130kmh bo licznik zawyża.  Suma km.w jedną stronę 370-390.
Auris 1/2 1,8h 5-6l w zależności od warunków i kierunku jazdy.
Yaris 1,5h 5-6l
Megane 1,5 dCi 5-6l on
Audi a3 1,6 mpi LPG 11-12l LPG
Golfy/Seaty TDI 1,9/2,0 od 5-8l on w zależności od wersji i skrzyni oraz modów.
Corolla 5b manual 1,6 LPG 9-10lpg
Auris 6b manual 6-7 lpg
Camry 3,5 V6 10-12 LPG
yaris 1,3 LPG 8-10l LPG

Itd  :-)

Natomiast autostrada 450km. WAWA/Stryków/Trójmiasta.
Tempomat 145km/h podam to co autora interesuje czyli Auris hybrydą około 6,5l pb nawet do 7l jak warunki nie sprzyjają.
Autostrada bez limitów nocna wycieczka do De. Udało mi się Aurisa przytrzymać v max około 200km a potem jazda w Pl autostrada logiczna prędkość to przy granicy wyszło 11l.

Kończy się Strefa komfortu przy której Auris mocno odstaje od konkurencji to około 145kmh licznikowe. Jest fajnie do około 130kmh. Spalanie podzielił bym na :

Do 100kmh do 120-130 aż do 145km bo powyżej 150-160kmh mocno wzrasta.

Nie podaje aptekarski bo np.jak wjeżdżam od strony Gdańska i bokami jadę na Gdynię to momentalnie spada spalanie. Albo pewnie za chwilę ktoś zapyta o średnią prędkość też wystarczy że skasuje licznik 10km przed autostradą jadąc 80-90km.to do tempomatowych 130kmh może średnia licznikowa dobranie do 115kmh po 200km trasy.

Wszystkie pomiary robione według tankowania. Licznik w Toyotaach hybrydowych oszukuje o 0,2-0,3 (zaniża).

Do tego Auris hybrydą wygrywa z beną napędem bo eCvt jest niezniszczalna przy skrzyni manualnej 6b znowu 5b montowana była tylko w starszych corollach ale obroty w trasie były wysokie. Auris benzyna do tego ma valvematic + kilka historyjek.

Dla mnie benzyna Auris w manuału wygrywa jedynie reakcją na gaz przy wyprzedzaniu tzn.samym odczuciem.
Reszta czyli płynność jazdy jest po stronie eCvt.

O konkurencji VW nie będe pisał bo jest tego sporo  :-)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2025, 11:10:43 »
I teraz warto popatrzeć na ceny (a że nie mam doświadczenia w używanych autach, więc zajrzałem na OTOMOTO i ustawiłem wg najniższego przebiegu, nieuszkodzone, cena 50.000 do 65.000 zł):
# Corolla Sedan 1,5 (wg opisu chyba Comfort), 2022, przebieg 35 kkm, cena 56.100 zł
# Corolla Sedan 1,8 Hybrid Comfort, 2019, przebieg 80 kkm, cena 64.900 zł
# Auris 1,8 Hybryda Comfort + Style, 2016, przebieg 52 kkm, cena 64.000 zł

I na koszty:
# różnica w cenie pomiędzy w/w benzyną a hybrydami to 8.000 zł czyli 1.333 litry benzyny po 6 zł/litr
# przyjmijmy średnie spalanie dla hybrydy 4,5 l/100km, dla wersji benzynowej 7 l/100km (komputer w mojej Corolli w ustawieniu "średnia łączna" [czyli cały przebieg] pokazuje zużycie 6,1 l/100km, więc chyba daję wystarczający margines) => różnica wyniesie 2,5 l/100km
# 1.333 litry : 2,5 l/100km = 533 „setki” km, czyli 53.300 km  =>  po takim przebiegu zacznie się zwrot różnicy w cenie hybryda vs. benzynówka

Oczywiście to wyliczanka dla konkretnych parametrów. W dniu zakupu mojej Corolki różnica w cenie hybryda/benzyna była 26.000 zł (kupowałem nową na wyprzedaży rocznika) i w tamtym czasie wyszło mi z wyliczanek 90.000 km przebiegu (czyli dla mnie trochę ponad 6 lat), aby pokryć tą różnicę (przy założeniu hybryda 4,5 a benzyna 9 l/100km). A ile lat zajmie @marchetce pokonanie tych 50 tysięcy km? Przy opisywanym przez Niego sposobie używania auta ostawiam jakieś 8-9

Nie bronię wersji benzynowej.
Nie atakuję hybryd.
Namawiam tylko do analizy potrzeb (i możliwości) i dobrania pod te potrzeby (i możliwości) najkorzystniejszego rozwiązania (patrząc na koszty, komfort użytkowania, trwałość, czy co tam jeszcze kto chce )
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2025, 11:38:44 wysłana przez Jacek_63 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2025, 11:41:11 »
I na koszty:
# różnica w cenie pomiędzy w/w benzyną a hybrydami to 8.000 zł czyli 1.333 litry benzyny po 6 zł/litr
# przyjmijmy średnie spalanie dla hybrydy 4,5 l/100km, dla wersji benzynowej 7 l/100km (komputer w mojej Corolli w ustawieniu "średnia łączna" [czyli cały przebieg] pokazuje zużycie 6,1 l/100km, więc chyba daję wystarczający margines) => różnica wyniesie 2,5 l/100km
# 1.333 litry : 2,5 l/100km = 533 „setki” km, czyli 53.300 km�  =>�  po takim przebiegu zacznie się zwrot różnicy w cenie hybryda vs. benzynówka
Ten argument można pominąć bo więcej dasz a potem więcej weźmiesz a w dodatku parcie na hybrydy uczyni sprzedaż łatwiejszą i przyjemniejszą.  Korzystam z tego ochoczo :-)

Tak czy siak autor sam wybierze jak chce się przejechać to mogę go zabrać nad morze z Wawy bo ciągle tam jeżdżę  :grin:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2025, 11:51:38 »
Jakby nie patrzeć wersja benzynowa poza niższą ceną w stosunku do hybrydy nie ma żadnych zalet (Auris vs. Auris). Czy w tej samej cenie Auris hybryda czy może młodsza benzynowa Corolla to już trudniejszy wybór. Trzeba przejechać się jednym i drugim poza miastem i na autostradzie. Specyfika pracy eCVT nie każdemu się spodoba ale wyprzedzanie hybrydą będzie ogólnie rzecz ujmując lepsze.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2025, 13:22:48 »
Jakby nie patrzeć wersja benzynowa poza niższą ceną w stosunku do hybrydy nie ma żadnych zalet (Auris vs. Auris).
Chyba, że założymy instalację gazową. Różnica szczególnie w trasie, no i normalna skrzynia. Mnie praca eCYT nie leży.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl