Autor Wątek: Procent naładowania / Przemyślenia C-HR 2.0 Plug-IN / PHEV  (Przeczytany 1476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
Witajcie,
też tak macie, że procent naładowania akumulatora pokazywany w aucie nie zgadza się z procentami w aplikacji?

Z tego co ja rozumiem to te 39% to jest tyle ile można jechać elektrycznie, czyli to co jest na wyświetlaczu oznaczone kolorem zielonym (czy tam pistacjowym hehehe), a to co jest oznaczone kolorem niebieskim jest przeznaczone tylko do jazdy w trybie hybrydowym.

Chociaż to i tak mi się nie bardzo zgadza bo aplikacja powinna pokazywać 69% ponieważ w aplikacji jest takie info, że 30% baterii zawsze zostaje i jak jest poniżej 30% to nie można używać trybu EV. Więc moim zdaniem Aplikacja pokazuje pojemność procentową całej baterii a samochód tylko to co można według niego "wyjechać" na baterii.

Inny temat to ktoś na angielskim forum pytał czy to nie przeszkadza że silnik może się nie uruchamiać dłuższy czas i ktoś w odpowiedzi też dał taką odpowiedź, przetłumaczyłem ją tutaj:

"Inżynierowie Toyoty wzięli pod uwagę prawdopodobieństwo, że silnik może być przez jakiś czas zbędny i wbudowali procedurę, w której silnik będzie się uruchamiał w celu utrzymania systemów. Może się więc okazać, że silnik będzie pracował od czasu do czasu. Model RAV ma opcję PHEV od dłuższego czasu i proces ten został przetestowany w RAV. Uważam, że po kilku miesiącach pojawi się również ostrzeżenie, aby używać silnika, ponieważ benzyna może się zepsuć, zwłaszcza E10, jeśli jest przechowywana w zbiorniku przez dłuższy czas. Dodatkowo wlewam paliwo E5, które utrzymuje się dłużej, a jeśli wybieram się w dłuższą podróż, która przekracza zasięg akumulatora hybrydowego, „oszczędzam” ładunek, korzystając z trybu hybrydowego, a następnie używam trybu EV w okolicy lokalnej. Mój przyjaciel w Devon nie ma prywatnego podjazdu, więc nie ładuję ponownie, dopóki nie wrócę do domu, więc ten proces działa dla mnie. Tak więc 1 zbiornik wystarcza mi zwykle na około 3 miesiące, a kiedy jadę do Devon, przejeżdżam przez mniej więcej zbiornik w krótkim czasie. I tak właśnie robię, ale samochód ostrzeże cię, jeśli nie używasz wystarczająco silnika. Ponadto, gdy nadejdzie zima i będziesz chciał się ogrzać, silnik i tak się uruchomi, ponieważ wbudowana pompa ciepła nie jest wystarczająca do ogrzania kabiny z zimna.
"

Ktoś coś wie na temat tego E10 z tym psuciem się, też to słyszałem z innego źródła i trochę mnie dziwi, że w Polsce przeszło to jakoś bez echa, że Was tak zrobili w uja wprowadzając te E10 i całkowicie likwidując E5, to też jak jestem w Polsce tankuję tylko 98 a nie ten ściek.
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline cichytw

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
Odp: Procent naładowania / Przemyślenia C-HR 2.0 Plug-IN / PHEV
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2025, 17:26:17 »
Zgłosiłem przez formularz aplikacji, że wskazuje błędny procent.  Po paru dniach napisali, że wysłali do operatora app.
Dzisiaj przyszła odpowiedz:

w związku z Pana zgłoszeniem chciałbym poinformować, iż nasz zespół specjalistów zidentyfikował przyczynę powstałej niedogodności. Obecnie trwają prace związane z rozwiązaniem Pana zgłoszenia. Zachęcamy do obserwowania naszej aplikacji MyToyota i weryfikacji dostępności aktualizacji.

Offline cichytw

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2025, 17:30:35 »
Dodam jeszcze, że ok 2 tyg temu było dobrze, miałem np 13% w aplikacji i na wyświetlaczu.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2025, 19:50:28 »
Zgłosiłem przez formularz aplikacji, że wskazuje błędny procent.  Po paru dniach napisali, że wysłali do operatora app.
Dzisiaj przyszła odpowiedz:

w związku z Pana zgłoszeniem chciałbym poinformować, iż nasz zespół specjalistów zidentyfikował przyczynę powstałej niedogodności. Obecnie trwają prace związane z rozwiązaniem Pana zgłoszenia. Zachęcamy do obserwowania naszej aplikacji MyToyota i weryfikacji dostępności aktualizacji.

Ok czyli to nie tylko u mnie tak, to w taki razie zgłoszę także to, może to szybciej naprawią.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2025, 05:49:08 »
Ktoś coś wie na temat tego E10 z tym psuciem się, też to słyszałem z innego źródła i trochę mnie dziwi, że w Polsce przeszło to jakoś bez echa, że Was tak zrobili w uja wprowadzając te E10 i całkowicie likwidując E5, to też jak jestem w Polsce tankuję tylko 98 a nie ten ściek.
Kolejny temat dla znudzonych właścicieli aut. Był też poruszany u nas i tak naprawdę nic z niego nie wynika. Co do tego ścieku (jak napisałeś) 95 sadzę że bardziej zaspokajasz swoją psychiczną potrzebę bycia idealnym niż tak naprawdę czynisz coś pozytywnego dla auta.
Prawda jest taka że swoje auta zabawowe stroiłem na benzynie 98 i to właśnie ona już kilka razy z różnych stacji nie spełniała parametrów na tyle mocno że musiałem rezygnować z zabiegu, wyjeździć paliwo i zalać 100ką.
Aktualnie przeszedłem na 95 i jest git.

I żeby nie było używam we wszystkich autach 95 nawet tych z LPG.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipca 2025, 11:34:04 »
Kolejny temat dla znudzonych właścicieli aut. Był też poruszany u nas i tak naprawdę nic z niego nie wynika. Co do tego ścieku (jak napisałeś) 95 sadzę że bardziej zaspokajasz swoją psychiczną potrzebę bycia idealnym niż tak naprawdę czynisz coś pozytywnego dla auta.
Prawda jest taka że swoje auta zabawowe stroiłem na benzynie 98 i to właśnie ona już kilka razy z różnych stacji nie spełniała parametrów na tyle mocno że musiałem rezygnować z zabiegu, wyjeździć paliwo i zalać 100ką.
Aktualnie przeszedłem na 95 i jest git.

I żeby nie było używam we wszystkich autach 95 nawet tych z LPG.

Czegoś chyba nie zrozumiałeś, ściekiem nazywam tylko E10 95 a nie E5 95 które myślisz, że tankujesz a niestety już go w Polsce nie ma od 1 stycznia 2024. To właśnie też potwierdza to co pisałem, ludzie nawet chyba tego nie zauważyli :D Teraz macie E10 95 które jest normalnie o 10 eurocentów tańsze niż E5 95 czyli teoretycznie o około 40 groszy powinna być tańsza ta benzyna. Coś mi się wydaje, że Ty uwierzyłeś w tą benzynę po 5,11.
https://www.gov.pl/web/klimat/paliwo-e10

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipca 2025, 14:52:57 »
Na jakiej podstawie wnosisz, że @ledziu  nie wie o tym, że benzyna 95 ma do 10% biokomponentów? Szklana kula z Aliexpress?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipca 2025, 23:41:33 »
Na jakiej podstawie wnosisz, że @ledziu  nie wie o tym, że benzyna 95 ma do 10% biokomponentów? Szklana kula z Aliexpress?

Bo to co napisał nie trzyma się kupy i nie odnosi się do tego co ja napisałem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2025, 00:09:37 »
Bo to co napisał nie trzyma się kupy i nie odnosi się do tego co ja napisałem.
Nazwałeś 95kę E10 ściekiem a ja użyłem tej nazwy rodzajowej paliwa 95cio oktanowego bez dodania że chodzi o E10 bo było to oczywiste i wynikało z tego co napisałeś
Powtórzę:

Temat był tu wałkowany i nic. Wszystko opiera się na tych samych źródłach informacji. Nie ma żadnych potwierdzonych przypadków uszkodzenia silników.
Używam 95ki do wszystkich swoich aut w tym z LPG/hybryd i do specjalnego użytku. Mie ufam 98.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2025, 00:23:49 »
Przez bak mojego Aurisa przelało się 2700 litrów 95e10 i co? I nic. Co ciekawe kolega leje to paliwo do samolotu Cessna 182.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2025, 00:27:44 wysłana przez przmor »

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2025, 08:41:06 »
Przytoczyłem wypowiedź gdzie ktoś zwraca uwagę na ewentualny efekt starzenia się benzyny E10 bo w końcu rozmawiamy tutaj o wersji Plug-In i teoretycznie jeślibym jeździł w około komina to nie musiałbym tankować. A jak każdy wie Etanol jest higroskopijny i wchłania wodę. To jest tematem tego posta, moje zdanie o E10 jest i będzie takie a nie inne, już od roku 2011 mam styczność z tym paliwem i nie będę go tankował i tak, jest dla mnie ono ściekiem jak każdy inny głupi pomysł EU. Ale dobra nie ma co wprowadzać polityki na forum.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2025, 09:41:02 »
Przytoczyłem wypowiedź gdzie ktoś zwraca uwagę na ewentualny efekt starzenia się benzyny E10 bo w końcu rozmawiamy tutaj o wersji Plug-In i teoretycznie jeślibym jeździł w około komina to nie musiałbym tankować. A jak każdy wie Etanol jest higroskopijny i wchłania wodę. To jest tematem tego posta, moje zdanie o E10 jest i będzie takie a nie inne,
Jest takie fajne pojęcie które na tą chwilę można nazwać zmorą we wszystkich dziedzinach życia a mianowicie "przebodźcowanie". Zaczyna się od dziecka czyli maglowanie wirtualnej rzeczywistości połaczonej z zasypamiem głowy masą wiedzy z której 3/4 są to tylko fejkowe tytuły do podbicia oglądalności no i niestety fejkowa prawda.

Jeżeli chodzi o ogół to:
 połącz sobie kropki:
Poczytaj benzynie e85 ile procent ma etanolu i jakie są zmiany techniczne aut dostosowanych do tego paliwa.
Potem sprawdź w sporcie jakich paliw się używa i co trzeba zrobić w aucie żeby się nie zepsuło.
A na sam koniec porównaj to do 95 E10 i 95 E5 i tych 5% różnicy. Pomyśl może ile tej wilgoci musi być w paliwie żeby realnie zagroziła układowi paliwa i przez ile czasu.
Może masz rację tak jak z ostrzeżeniami przed suszonymi grzybami i radioaktywnością. Jak zjesz ich 50kg to będziesz świecić tu jak zatankujesz auto tym paliwem to może faktycznie za xxxx lat postoju coś się stanie z powodu 5% różnicy bioetanolu.

W moim przypadku jest jak jest. Tankuje do pełna auta z LPG gdzie wyjechanie baku paliwa to są miesiące i nie ma problemu ani z układem paliwowym ani z zapłonem a do tego też posiadam auta które całą zimę nie jeżdżą i jest git.

Ale dobra nie ma co wprowadzać polityki na forum.
No właśnie skup się na technice a nie na polityce bo sadzę  że tu więcej jest polityki niż tragicznych  skutków użycia 5% więcej bioetanolu  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl