Autor Wątek: Corolla TS - konserwacja nowego auta + pytanie o montaż kamery  (Przeczytany 3758 razy)

Offline xiek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
Cześć, zamówiłem właśnie nową Corollę TS, naczytałem się wiele o rdzy, wiele osób mnie przestrzegało ale w tym budżecie było to jedyne auto z którego jazdy byłem w pełni zadowolony i zapewnia mi komfort mimo niepełnosprawności.
Auto odbieram na dniach i zastanawiam się czy warto zabezpieczyć dodatkowo przed korozja w jakimś serwisie? Kompletnie na tym się nie znam a chciałbym żeby to auto posłużyło mi na dłużej, nawet do 10 lat i to w jednym kawałku. Prosze o wskazówki oraz polecenie czegoś na dolnym śląsku lub okolicach bo obawiam się dać nowe auto do niesprawdzonego miejsca..
Dodatkowo pytanie o montaż kamery (rejestratora) - czy jest jakaś opcja fabrycznego od Toyoty?
Jeśli nie to mam kamerkę przód i tył 70 mai ze starego auta.. tylko czy to bezpiecznie można zamontować? Nie wiem jak tam pociągnąć kable by nie odpadła mi podsufitka lub by nie uszkodzić.. może w ASO coś takiego zrobią? Z racji niepełnosprawności mam ograniczone zdolności manualne :).
Dziękuję za każdą wskazówkę i poświęcony czas.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla TS - konserwacja nowego auta + pytanie o montaż kamery
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2025, 06:35:23 »
nie po to kupuję�  nowe auto zeby poprawiać po fabryce, natomiast skorzystam po 2 latach�  z firmy Krown. Cena na dziś nieco ponad 1000 zł, ale trzeba ponawiać, za kolejnym razem jest taniej.
Fajnie napisałeś nie zamierzam paprać nowego auta ale po 2 latach zapapram crownem bo jest tani a potem co rok będę dalej paprać ale jeszcze taniej  :-)
Auto odbieram na dniach i zastanawiam się czy warto zabezpieczyć dodatkowo przed korozja w jakimś serwisie?
Tak, warto. Zrób to dobrym woskiem np  innotec. Wystarczy na lata. Firmy w Twoich okolicach Ci nie polecę.
No i im szybciej tym lepiej.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2025, 07:14:50 wysłana przez ledziu »

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2025, 11:52:11 »
nie po to kupuję�  nowe auto zeby poprawiać po fabryce, natomiast skorzystam po 2 latach�  z firmy Krown. Cena na dziś nieco ponad 1000 zł, ale trzeba ponawiać, za kolejnym razem jest taniej.
Fajnie napisałeś nie zamierzam paprać nowego auta ale po 2 latach zapapram crownem bo jest tani a potem co rok będę dalej paprać ale jeszcze taniej  :-)
Cytat: xiek
link=topic=59035.msg851029#msg851029 date=1752965516
Auto odbieram na dniach i zastanawiam się czy warto zabezpieczyć dodatkowo przed korozja w jakimś serwisie?
Tak, warto. Zrób to dobrym woskiem np  innotec. Wystarczy na lata. Firmy w Twoich okolicach Ci nie polecę.
No i im szybciej tym lepiej.
Autor watku prosił o sugestie, ja mu zaproponowałem swoja, Ty w kwestii zabezpieczenia podwozia  NIE proponujesz swojego rozwiazania, za to komentujesz mało grzecznie moje. Po co?  Każdy z nas ma prawo do własnych przemyśleń .

Kolego, nie bądź taki przeczulony, bo Ci to odbiera zdolność czytania ze zrozumieniem :-)
@ledziu nie był niegrzeczny (co najwyżej ironiczny i słusznie), a rozwiązanie zapromonował (i to dobre)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2025, 11:54:12 »
Każdy z nas ma prawo do własnych przemyśleń .
Kolejny temat gdzie ktoś napisał coś nieprzemyślanego a potem wielkie oburzenie bo ktoś inny przeczytał i kulturalnie skomentował.

Piszesz że nie będziesz paprał nowego auta a potem w drugim zdaniu piszesz że będziesz paprał auto tylko że już 2wu letnie. Czyli suma summarum robisz błąd bo im szybciej tym lepiej a przede wszystkim efekt pewniejszy.

NIE proponujesz swojego rozwiazania, za to komentujesz mało grzecznie moje
Widzisz jak byś zrobił rozeznanie tam gdzie czyni się konserwację aut to wiedziałbyś iż:
1) nałożenie wosku Innotec jest innym rozwiązaniem niż crown
2) dowiedział byś się że ta metoda o której piszesz jest zwykłym tak jak powiedziałeś papraniem.

A tak już abstrahując to dowiadywałeś się osobiście w różnych miejscach o konserwację ?

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2025, 12:16:56 »
A co do kulturalnego komentarza to najwyraźniej mamy róźne standarty.

Najwyraźniej
A tak gwoli poprawności (do której wygląda, że przykładasz dużą uwagę), to standarDy.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2025, 12:20:43 wysłana przez Jacek_63 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lipca 2025, 12:35:52 »
To ja może nie w temacie Corolli ale 10-cio letniego Aurisa, który dużo jezdzi w każdych warunkach i nigdy nie był zabezpieczany przed korozją. Nadal jest w jednym kawałku, w podłodze nie ma dziur, progi całe, rdzawy nalot na elementach zawieszenia ale pojawia się problem z odkręceniem zardzewiałych śrub.

Offline xiek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lipca 2025, 17:29:18 »
Dziękuję za liczny odzew. Zdecyduje się chyba w takim razie na konserwację ale obawiam się oddać nowe autko w ręce kogoś przypadkowego. Jako, że jeżdżę po całej Polsce na liczne delegacje do miast wojewódzkich to może w swoich okolicach mają Państwo kogoś sprawdzonego do polecenia?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2025, 18:22:49 »
chciałbym żeby to auto posłużyło mi na dłużej, nawet do 10 lat i to w jednym kawałku.
na taki okres wystarczy fabryczne zabezpieczenie. Mam 8 letnia corollę i tak jak napisał przmor nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Śrub nie odkręcałem jeszcze, więc nie wiem czy jest problem czy nie. Auto jeździ codziennie, przebieg ok. 126 tys. i ma zwykłe cvt, które któryś z użytkowników forum nazwał shitem, oczywiście nie użytkując wcześniej tej skrzyni.
E18_Prestige_MultidriveS

Online Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2025, 19:13:23 »

...i ma zwykłe cvt, które któryś z użytkowników forum nazwał shitem, oczywiście nie użytkując wcześniej tej skrzyni.

Przecież to norma na tym forum, nie zauważyłeś jeszcze?
A wracając do tematu - w 2023 sprzedałem 16- letniego Aurisa I bez ślady rdzy. Ale to podobno były inne auta.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipca 2025, 19:54:45 »
Kamerę zamontuj tą, co masz. Szkoda wywalać kasy na kolejny przedmiot, skoro już jeden dobry masz. Z podpięciem poradzi sobie każdy mający podstawowe pojęcie o elektryce. To żadna sztuka.

Konserwacja-kontrowersyjny temat.
Ja stosuję tuż po wyjeździe z salonu. Masz wtedy czyste podwozie, gwarancję braku korozji i dzięki temu większa skuteczność przy niższej cenie(mniej pracy).

Poszukaj w swojej okolicy kogoś kto zabezpieczy ci auto woskiem, przy nowym aucie spokojnie wystarczy. Mocno reklamowany Innotec jest drogi, są tańsze-równie dobre środki. Jeśli będziesz robił inspekcję co 3-4 lata, to na pewno zda egzamin.

Krowna nie polecam-jest bardzo rzadki i w newralgicznych punktach szybko sie wypłukuje. Pozorna oszczędność skutkuje niższą skutecznością powłoki.

I wbrew pozorom modny ostatnio "suchy wosk" wcale nie jest panaceum na wszystko, a nawet radziłbym sie zastanowić nad jego użyciem na rzecz wosków tłustych i penetrujących.

Co do tych 10-letnich Toyot "bez grama rdzy" to wystarczy podnośnik i 5 minut oględzin podwozia. To, że na lakierze nie ma śladów nie znaczy że podłoga też jest czysta.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2025, 20:56:19 »
Dziękuję za liczny odzew. Zdecyduje się chyba w takim razie na konserwację ale obawiam się oddać nowe autko w ręce kogoś przypadkowego. Jako, że jeżdżę po całej Polsce na liczne delegacje do miast wojewódzkich to może w swoich okolicach mają Państwo kogoś sprawdzonego do polecenia?
To i ja dodam to co już pisałem...
Mam już czwartą toyotę z kolei (obecnie dwie, w najstarsza w rodzinie corolla Verso ma 21 lat) i żadnej nie konserwowałem bo nie ma takiej potrzeby. Toyota daje gwarancję 3 lata na lakier i 12 lat na blachę a ile daje gwarancji konserwator? Zero. Bierze tylko pieniądze za usługę a klientowi pozostaje wiara że to coś polepszy.
Na ulicach mnóstwo corolli i żadnej zardzewiałej. Oczywiście gdy auto ma 18 lat to na rdzę konserwacja nie pomoże. Pomoże tylko nieużywanie od nowości.
Algorytmy w internecie robią ludziom wodę z mózgu.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2025, 21:04:14 wysłana przez Walianders »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2025, 22:16:51 »
Toyota daje gwarancję 3 lata na lakier i 12 lat na blachę

Przeczytaj DOKŁADNIE warunki tej gwarancji. Zebyś nie był zdziwiony gdy zechcesz z niej skorzystać.

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 hybryda 5 g
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipca 2025, 07:28:40 »
Ja użyłem wosku mike sanders. Po 1.5 roku - 0 rdzy. Zobaczymy jak będzie za 5 lat.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipca 2025, 10:42:13 »
Ja użyłem wosku mike sanders. Po 1.5 roku - 0 rdzy. Zobaczymy jak będzie za 5 lat.

Będzie dokładnie tak samo.
To doskonały środek.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lipca 2025, 10:47:59 »
Ja zakonserwowalem z zakladzie o doswiadczeniu i tradycji sięgajecej PRL. Nie moga sie nie znac na swojej robocie. Do zabezpieczenia uzyto: Tectyl 506 EH  i Tectyl 122A. Zaplacilem 3900. W kolejce czekala mala flotka innych Corolli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl