Autor Wątek: JAKOSC TOYOTY !!!  (Przeczytany 14925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sierpnia 2005, 22:00:58 »
He he he autostrada leczy wydech :-)   :adiabelek

adi

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sierpnia 2005, 22:28:44 »
Cytat: Jackal
He he he autostrada leczy wydech :-)   :adiabelek

tak to jest z nowym musi sie wypalic  :twisted:

bigman

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sierpnia 2005, 11:01:14 »
Czyli są jeszcze niepsujące sięYarisy, yupi!  :-)
są - na przykład mój - pierwszy wypust francuski

od zakończenia gwaranacji 1,5 roku temu (60kkm) - jeżdżętylko na przeglądy i zgłaszam co najwyżej stukanie tylnej kanapy

CarinaGTI

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Sierpnia 2005, 11:05:54 »
u mnie narazie też odpukać 33kkm i narazie żadnych usterek, nic nie trzeszczy nic nie puka nic nie stuka :fun w razie problemow, nie jest to aż tak skomplikowane autko by sobie z większością rzeczy poradzić (bez silnika of kors) :-DD

bigman

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpnia 2005, 11:06:13 »
Otóż, skoro tyle wymieniacie niedoróbek, drobnych i mniej drobnych usterek, a mimo to Toyota prowadzi w statystykach bezusterkowości, to co siędopiero musi dziać w autach konkurencji :-)  :lol:  8)
ja przestałem wierzyć w mit toyoty jako marki niezawodnej gdy kupiłem corollę- lubiętoyotębo mi pasuje (silnik, ergonomia) ale następną toyotękupięze względu na wysoką jakość serwisu a nie niezawodność

w innych markach bywa różnie czasem nawet dużo lepiej niż w toyocie dlatego nie ma sięco sugerować statystykami

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Sierpnia 2005, 16:57:40 »
z tego co piszecie wynika jednak ze nie do konca to japonczycy musza skladac ale raczej to czy francuzi sie przylozyli do roboty :)

ale ja tez slyszalem do mechanika toyoty ze yarki do 2001 byly robione przez japonczykow potem szly francuskie i podobno slabe...
ja na szczescie mam 2000 rok ponad 80kkm i jak na razie jezdzi jak nowka :)
klocki ostatnio zmienilem tylko poza tym absolutnie nic sie nie dzieje :)

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Sierpnia 2005, 17:09:17 »
W motorze kiedyś porównywali samochody robione w różnych krajach.
Były po dwa samochody różnych marek. Toyoty były z Anglii i z Turcji.
Napisali że różnice ciężko znaleźć, generalnie Toyota wygrała pod względem montażu.
Ciężko uzależniać jakość od produkcji w danym kraju.
Chodzi o odpowiedni nadzór.
Yaris i Peugeoty są składane przez Francuzów, a ich jakość trudno porównywać.
Tak samo w Polsce, produkowane są silniki do Toyoty i do Lublina.

Yaga

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Sierpnia 2005, 19:58:05 »
W poprzednim numerze Polityki (w ubiegłą środy) był raport nt. kondycji koncernów motoryzacyjnych i przyszłości motoryzacji pt. "Zza kierownicy". Napisano tam sporo o Toyocie. Nie działa archiwum Polityki, bo coś sięprzenoszą, więc nie mogęWam zapodać linka.
Streszczając to, co napisano o Toyocie: jako jedyny koncern na świecie zwiększa produkcjęi sprzedaż, jako jedyny koncern jest konserwatywny, nie ulega modom, emocjom i ekstrawagancjom, stosuje japońską filozofięzarządzania kaizen (która jest przedmiotem studiów na całym świecie, w Polsce też mamy Instytut Kaizen), noszącą oficjalną nazwęToyota Produktion System. Polega ona m.in. na tym, że każdy procownik specjalizuje sięw jednym zadaniu przy taśmie i kiedy np. napotka trudność, z którą sobie nie radzi, a może ona wpłynąć na jakość montowanego egzemplarza, ma prawo zatrzymać taśmę, a przy nim natychmiast pojawiają sięodpowiedni ludzie, aby problem rozwiązać. Inni producenci wzdychają i mówią, że na japońską organizacjęnie pozwoliłyby im związki zawodowe i żeby być takim robotnikiem, trzeba sęurodzić w Japonii. A tu sięokazuję, że pierwsze miejsce w jakości zajmuje farbryka w Turcji, a także polskie fabryki Toyoty są chwalone za jakość.   :)

I jeszcze cytat z artykułu: "Bo to, czym Japończycy biją resztęświata, jest jakość."   :D

zdanek

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Sierpnia 2005, 20:37:11 »
Na pewno ta filozofia sprawdza sięi jest z powodzeniem stosowana w kraju kwitnącej wiśni stąd oryginalne japonki są tak ekstremalnie bezawaryjne. Co do Turcji to obawiam się, że to przede wszystkim propaganda - osobiście diler opowiadał mi, że jakość wyrobów z Turcji przewyższa tęz Japonii. Aby sięprzekonać może trzeba zakupić CorollęVerso (prod. chyba turecka). Ja sięmamaiłem, że to samo będzie z francuskim Yarkiem   :( ...

bog62

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Września 2005, 08:12:12 »
zdanek, ...wiesz, ja z natury jestem krytyczny,niektórzy nazywają mnie pesymistą i może mają rację.Mamy chyba podobne podejście do sprawy. Ale myślę, że krytcyzm i pesymizm może być przyczynkiem budowania ideału.Dla swojego jeździdełka też nie szczędzęsłów krytyki zupełnie inaczej niż czyni to baba-YAGA :) .Nie oznacza to jednak,że chcęwyelimonować moje jeździdełko z życia,bo szczerze mówiąc trudno spotkać samochód, którym tak przyjemnie sięjeździ.Może słowa krytyki w większym stopniu wpłyną na decydentów w TOYOCIE i będzie to dla nich bodziec dla jeszcze szybszego poprawiania jakości.

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Września 2005, 10:53:23 »
Wydaje mi się, że na jakość toyot nie wpływa dokładność montażu w poszczególnych fabrykach, a jakość stosowanych części. Co z tego, że np francuzi czy turcy złożą auto bardzo dobrze i dokładnie, jeżeli będą składać auta z nietrwałych niskiej jakości części.
Taka sama corolla z 98 roku produkowana w japonii i w anglii różni sięznacząco właśnie zastosowanymi częściami. Japońska ma prawie wszystkie części japońskie, a brytyjska już nie. Np wszystkie lampy w japońskich toyotakch były firmy KOITO, w brytyjskich każda lampa innego producenta (Valeo, Carello, itp.)
W takiej sytuacji trudno siędziwić, że w toyotach produkowanych poza japonią częściej zdarzają sięusterki.

zdanek

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Września 2005, 18:52:04 »
Tak to prawda - mój Yarosław to zlepek części z różnych krajów (podwykonawców, dostawców). A to made in France, a to made in Spain, itp.

Offline Sielan

• Toyot Pełzający
  • **
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Września 2005, 00:22:04 »
A ja mam ok 49 kkm (Diesel 2003) i:
- wymieniali już bak (problem z nalewaniem),
- sprzegło trzeszczy (właściwie to skrzypi jak stara szafa) - smarujęja, smaruje serwis i pomaga tylko na pare dni) - podobno mają mi to w końcu zrobić raz a porządnie - pożyjemy...
- wytarlł się"chrom" na gałce dźwigni zmniany biegów już po kilku kkm - przyznali siędo błędu, wymienili na inną, mniej wygodną, ale trwałą,
- kilka dni temu wracając z Wrocka usłyszałem hałas z tyłu po prawej (wyrazny robi sie prz 70 km/h, a nasila przy 90-ciu - pewnie łożysko. Muszęjechać im to pokazać.

Narazie to tyle i oby to był koniec. Niestety, nie jeżdzęjuż prawdziwą Toyotą. Teraz to jakiś la Toyot i to widać, słychać i czuć :(
Pozdrawiam!
Sielan
Yaris D-4D

zdanek

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Września 2005, 05:36:18 »
Mnie też marzy sięD4D ale nie zrobiędrubi raz tego (francuskiego błędu)  :( .
SIELAN ! domagaj sięstanowczo wymiany sprzęgła! To skandal, żeby tyle razy naprawiali i nic nie pomagało! Miałem podobne objawy - wymienili od razu i bez szemrania! POZDROWIONKA  :D  :D  :D !

Hicks

• Gość
JAKOSC TOYOTY !!!
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Września 2005, 15:26:35 »
Nie chcębronić toyoty ogólnie jaki marki ale jeśli chodzi o mojego Yarisa 1.3 Sol po FL to jest to auto bardziej niż mało awaryjne. Owszem skrzypiało sprzęgło, owszem potelepią sięw połowie otwarte szyby ale, cytując kogoś: "auto nigdy nie zawiodło na tyle aby nie spełniło swojej podstawowej funkcji czyli bezpiecznie wiozło".
Kilka modeli toyoty cierpi uciążliwe duperele z powodu jakości montażu na Starym kontynencie ale akurat Yaris jest rzetelnie zaprojektowanym, bezpiecznym i funkcjonalnie niezawodnym autem.

Wejdź na forum np. opla czy innego peżota i spytaj który z nich ma na tyle zaufania do swojego nabytku, że w jednej chwili wsiądzie do niego i pojedzie z rodziną 1000 km w jedną stronę.
Bo jak tak nie bojęsięzrobić i mogęzapłacić za to nie-tanie auto i jego drogi serwis.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl