Autor Wątek: Wymiana filtra paliwa w 4A-FE  (Przeczytany 1264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana filtra paliwa w 4A-FE
« dnia: 05 Sierpnia 2025, 00:21:02 »
Czy wymieniacie (lub wcześniej wymienialiście, kiedy posiadaliście Cariny) filtr paliwa w w/w silniku? Po zakupie auta (w ramach "pakietu startowego") planowałem wymianę tego właśnie filtra wraz z pozostałymi, na co mechanik powiedział, że nie ma takiej potrzeby (wymiana okresowa). Tak więc zostawiłem i jeździłem cały czas. Do dziś mam chyba fabryczny, bo poprzednik chyba też nie ruszał. I teraz naszła mnie taka rozkmina - ot pytanie do Was. Może ktoś będzie chciał podzielić się swoimi doświadczeniami.

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana filtra paliwa w 4A-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2025, 09:23:34 »
U mnie serwis wymienił filtr po bodaj 300 tysiącach km. Jeżeli mnie pamięć nie myli na wszelki wypadek.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2025, 16:20:26 »
Dzięki za szybką odpowiedź. To w takim razie przede mną jeszcze 57 tys. km. do zrobienia i wymiany przy takim interwale. ;)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2025, 21:21:33 »
Po wymianie filtra paliwa w e11 1,3 silnik zaczął mi znowu równo pracować na wolnych obrotach. Nie wiem jaki mógł to być przebieg.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2025, 22:43:29 »
Ale zakładam, że pierwszy raz wymieniałeś fabryczny i potem nastąpiła poprawa? Mógł być przypchany i wpływać w ten sposób na pracę silnika?

Dzięki za feedback i zapraszam kolejnych chętnych do udziału w dyskusji. :)

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpnia 2025, 22:35:37 »
carinae20gli - może Ty masz jakieś doświadczenia/spostrzeżenia w tej materii? Do tej pory jeździsz na fabrycznym filtrze paliwa czy wymieniałeś go już kiedyś?

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2025, 22:58:05 »
Ale zakładam, że pierwszy raz wymieniałeś fabryczny i potem nastąpiła poprawa? Mógł być przypchany i wpływać w ten sposób na pracę silnika?

Dzięki za feedback i zapraszam kolejnych chętnych do udziału w dyskusji. :)
Prawdopodobnie wymieniony był fabryczny bo toyota nie przewiduje wymiany filtra paliwa przynajmniej przez pierwsze lata i dwie setki tysięcy kilometrów. W każdym razie pomogło.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sierpnia 2025, 07:14:12 »
carinae20gli - może Ty masz jakieś doświadczenia/spostrzeżenia w tej materii? Do tej pory jeździsz na fabrycznym filtrze paliwa czy wymieniałeś go już kiedyś?

Zleciłem wymianę filtra paliwa w czerwcu 2014r. w warsztacie i byłem przy tym obecny. Mechanik się męczył okrutnie bo jest trudny dostęp i nie mógł za bardzo się dostać ani od góry pojazdu ani od dołu, no ale jakoś wymęczył.

Gdyby był łatwy dostęp, to taki filtr paliwa sam bym wymieniał co 2-3 lata, tak jak wymieniam filtry powietrza i kabinowy. A tak już 11 lat jeżdżę na tym wymienionym (84tys. km). Wtedy mechanik wyjął filtr fabryczny, który tam był prawdopodobnie od daty produkcji czyli 20 lat i 251tys. km.

A filtr paliwa wówczas wymieniałem bo samochód mi szarpał/skakał jak żaba i myślałem, że to może przez filtr ale po wymianie filtra paliwa dalej szarpało. Później odkryłem, że szarpało przez zalane wodą i zwarte kable sondy lambda. Tak inny mechanik mi zamontował sondę, że woda się w niej zbierała i nie odpływała, bo owinął kable sondy taśmą izolacyjną i w taśmie woda stała jak w dzbanku. Wysuszyłem sondę i przestało szarpać pojazdem.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2025, 07:52:42 wysłana przez carinae20gli »

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Sierpnia 2025, 23:14:00 »
Czyli w Twoim przypadku filtr paliwa nie miał wpływu na usterkę z którą walczyłeś (w odróżnieniu od poprzednika, gdzie rozwiązało to Jego problem).

Dzięki za informacje, bo po tym co do tej pory napisaliście wychodzi na to, że faktycznie póki nic się nie dzieje, to nie ma nawet sensu ruszać tego filtra (wymiana okresowa lub profilaktyczna). Mój w przyszłym roku (wraz z całym samochodem) skończy 30 lat, a że ciągle w zapasie mam filtr, który kupiłem do wymiany w 2018 r. (po rozmowie z mechanikiem nie montowałem go, jak i również nie zwróciłem - ot i został mi) zacząłem się zastanawiać, czy może i tego nie wymienić (w tym i zeszłym roku sporo zrobiłem w samochodzie, i nurtowało mnie trochę, czy to również wymienić), jednak z Waszych wypowiedzi płynie prosta konkluzja, aby faktycznie póki wszystko działa i nie sprawia problemów - nie ma sensu go wymieniać.

Swoją drogą ciekawe ile taki filtr może wytrzymać bez wymiany. U Ciebie było to 251 tys. km. U mnie jest już podobnie, bo 243 tys. km. Może ktoś na forum pamięta przebieg swojego samochodu na jednym filtrze i znajdziemy jakiegoś rekordzistę?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl