Autor Wątek: Na jednym baku?  (Przeczytany 9620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Na jednym baku?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpnia 2025, 16:44:55 »
Jakby co to na rezerwie jeszcze możesz przejechać bezpiecznie do 100km. Ja ostatnio zrobiłem 80km i do baku weszło ok 37l, także jeszcze niby 5-6l w zapasie było.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpnia 2025, 16:46:32 »
To 5 6 to podobno są niedostępne. Realnie spalić się da 38 i potem auto staje...?
Pozdro!

Offline smigacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: GR Sport 1.8
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Sierpnia 2025, 20:02:53 »
Mi w te wakacje na 3tys km spalanie wyszlo 5.25- Corolla sedan 1.8 140KM, 4 osoby, bagażnik wypchany bagażami, do tego koło dojazdowe. Starałem się jechać zgodnie z przepisami na autostradach 110-130

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpnia 2025, 23:10:39 »
To 5 6 to podobno są niedostępne. Realnie spalić się da 38 i potem auto staje...?
A gdzie ma być te 5-6 litrów? Wyparowały? Zawsze można wyjeździć pełną ilość paliwa ale to trudne bo rezerwa zapala się wcześniej aby do tego nie popuścić. Nawet gdy zasięgu pokazuje 0 km to w baku jest kilka litrów. Można zatankować wtedy blisko maksymalnej pojemności ale cześć wchodzi jeszcze do rurki od wlewu. Nikt nie pamięta ile weszło przy pierwszym tankowaniu a wtedy było najmniej paliwa w baku.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpnia 2025, 00:29:19 »
Najmniej paliwa w baku Aurisa miałem kiedy wyjechałem go do zera czyli do momentu kiedy silnik spalinowy zgasł a na stację benzynową dojechałem na elektryku. Było to ponad 100km od momentu kiedy zasięg wyniósł 0km.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpnia 2025, 08:40:08 »
Zachar przejechał Aurisem autostradą z prędkością 100 km/h na rezerwie 146 km
https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2025, 09:10:50 »
Najmniej paliwa w baku Aurisa miałem kiedy wyjechałem go do zera
Pamiętasz może ile litrów wtedy Ci weszło i jak się to ma do katalogowej pojemności zbiornika?

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpnia 2025, 09:15:00 »
według informacji z filmu Zachara do aurisa można zatankować około 50 litrów gdy w samochodzie zabraknie paliwa.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Sierpnia 2025, 09:20:40 »
według informacji z filmu Zachara do aurisa można zatankować około 50 litrów gdy w samochodzie zabraknie paliwa.

a zbiornik ma 45 l w danych technicznych  :cool: :cool: :cool: :cool: :cool:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Sierpnia 2025, 09:41:48 »
A gdzie ma być te 5-6 litrów? Wyparowały? Zawsze można wyjeździć pełną ilość paliwa ale to trudne bo rezerwa zapala się wcześniej aby do tego nie popuścić. Nawet gdy zasięgu pokazuje 0 km to w baku jest kilka litrów. Można zatankować wtedy blisko maksymalnej pojemności ale cześć wchodzi jeszcze do rurki od wlewu. Nikt nie pamięta ile weszło przy pierwszym tankowaniu a wtedy było najmniej paliwa w baku.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

35.1 - tyle mi weszło do baku przy pierwszym tankowaniu. A od salonu do stacji było ok 40m.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Sierpnia 2025, 13:07:22 »
A gdzie ma być te 5-6 litrów? Wyparowały?

Podobno bak ma nominalnie 43l ale realnie da sie zniego zuzyc ok 38l reszta jest (z uwagi na konstrukcje baku) fizycznie niedstepna, wiec w sumie tka jakby jej nie bylo i jak rozumiem zasieg auta jest liczony do poj ok 38l a nie 43?
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Sierpnia 2025, 13:09:28 »

a zbiornik ma 45 l w danych technicznych  :cool: :cool: :cool: :cool: :cool:

I cale 45l da sie wyjezdzic?

Jak rozumiem (chyba ty pisales?) ze Corolla ma 43l ale nie cale 43l sa do wyjezdzenia?

Ale jesli sie myle, to daj znac. obecnie licz ebak jako 38l i wg tego licze (teoretyczny) zasieg.

Jelsi mam realnie do uzycia wiecej litrow to raczej bez porblemu dojade nad morze.
Pozdro!

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Sierpnia 2025, 15:14:13 »
Passat B3 kombi w dieslu miał bak pod korek 103l - dlatego najczęściej był używany do przerzutu paliwa od sąsiadów.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Sierpnia 2025, 16:54:33 »
I co to wnosi do tego wątku?

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpnia 2025, 12:03:59 »
Corolla 1.5, 2022/2023 r. Z tym zasięgiem na baku to w ogóle jakaś dziwna sprawa. Bak ma 50 l(wg instrukcji obsługi). Gdy wyjeżdżałem z salonu księgowy walił po oczach na pomarańczowo, a strzałka paliwa była na samym dnie. Sprzedawca radził abym zatankował w najbliższej stacji, bo mogę nie dojechać do domu(ok. 60 km). No to do pełna zatankowałem... 41,11 l(wtedy benzyna była po 6,69 zł), czyli teoretycznie w baku powinno być jakieś 9 l  i cepeenek już straszył. Jadąc na wakacje zapaliła się rezerwa przy ok. 670 km i zrobiłem jeszcze 70 km aż zasięg pokazał "0". Od tego momentu zrobiłem jeszcze ok. 30 km(na autostradzie w Słowenii jak na złość nie było stacji paliw) czyli na baku, ostatnie kilometry z duszą na ramieniu zrobiłem ponad 770 km. 2 dorosłe osoby i bagażnik ubijany kolanem, a prędkość na tempomacie 125 km/h.
 I ciekawostka. 2 lata później zwróciłem uwagę, że robiąc dokładnie tą samą trasę auto spaliło ok. 0,5 l/100 więcej(wcześniej na to nie patrzyłem)! Ale w drodze powrotnej w Chorwacji pod dystrybutorem zauważyłem paliwo E5 i E10. Nalałem te z mniejszą ilością wódki i auto spaliło podobnie jak 2 lata wcześniej. Doszedłem do wniosku, że wóda w benzynie musiała obniżyć kaloryczność(nie mylić z liczną oktanową) i stąd różnica w spalaniu.
Reasumując - jadąc w trasie z umiarkowaną prędkością(ja stosuję na tempomacie 125 km/h) bez problemu zrobimy 700 km. Przy prędkościach turystyczno-krajoznawczych ten dystans znacząco się wydłuży. Mój rekord na odcinku 70 km to 4,3 l/100, ale to była naprawdę krajoznawcza prędkość 2 osoby i bez bagażu(ok. 80 km/h).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl