Autor Wątek: Na jednym baku?  (Przeczytany 9594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Na jednym baku?
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Marca 2026, 16:51:12 »
Z tego wynikałoby, faktycznie w zbiorniku mieści się 38l (tyle przeciętnie wchodzi przy 0 zasięgu) + 5l faktycznej rezerwy (tak wynika choćby z wpisu @Krzecz1985)+ 5l "rezerwy Colina".
Czyli ok 48l. + Min 2l poduszki powietrznej czyli zbiornik musiałby mieć geometryczna objętość ok. 50l
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Marca 2026, 16:43:05 »
Źle myślisz, zbiornik fizycznie ma pojemność 43 litrów.
Przy wskazaniu 0 kilometrów, zatankujesz około 33 litrów.
43 minus rezerwa około 5 litrów i te niewyjeżdżalne 5 litrów.
I to by było zgodne z danymi z toyoty, które znalazłem odnośnie Priusa.
Według tych informacji, bateria trakcyjna najbardziej dostaje w przy pełnym rozładowaniu, dlatego toyota, wprowadziła tą podwójną rezerwę, tak by nikomu nie zabrakło paliwa i nie dojechał baterii jak mu silnik zgaśnie. Nawet jak zobaczy 0 na liczniku, i jeszcze przeciągnie do następnej stacji 100 km, to i tak nie nie zgaśnie silnik, bo wciąż będzie paliwo. A kto wytrzyma psychicznie jazdę z komunikatem, 0 km, przez ponad 100 km jazdy?
Dyskusja jest tylko o to stwierdzenie, że nie da się tej 5 wyjeździć. Da się.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Marca 2026, 19:24:37 »
Ostatnio przebiłem granicę przejechanych 70km na równym "0" na wyświetlaczu. Dobiłem do około 100km, ale i tak do pierwszego odbicia weszło mi 38l. Jeśli rzeczywiście jest tak, jak piszecie i te nietankowalne 5l jest dostępne, to wg Was, przy moim obecnym spalaniu na poziomie 3,8l na 100km, powinienem przejechać kolejne 120/140km?
Swoją drogą dziwna jest ta rezerwa w Toyocie. Jednak wolałbym mieć świadomość, że rezerwa się zapala dopiero wtedy, kiedy rzeczywiście do przejechania mam 50km. A tak rezerwa 50km, na 0 kolejne 100, a niby jeszcze zostaje 5l, które też można ruszyć? szok.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Marca 2026, 19:27:24 »
Dyskusja jest tylko o to stwierdzenie, że nie da się tej 5 wyjeździć. Da się.
Ktoś tutaj zatankował te 43l?

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Marca 2026, 21:44:10 »
jeszcze zostaje 5l, które też można ruszyć?
To jest najdziwniejsze (jeśli prawdziwe) - rezerwa bis, która nie jest rezerwą bo nie można jej wyjeździć.
Ja zatankowałem 38l po przejechaniu 300m- z salonu (odbiór samochodu) do najbliższej stacji.

Niestety tak mała pojemność zbiornika jest dla mnie dużą wadą. Przy spalaniu autostradowym wymusza tankowanie co 400-500km czyli czasem nawet 2 razy.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Marca 2026, 18:26:59 »
Tak, był ktoś, kto wyjeździł do zera. Ja wyjeździłem do 39,5, a nie tankowałem pod korek. Jak by 5 była nieruszalna, to bym stał od 1,5 litra wcześniej.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Marca 2026, 21:13:36 »
Tak, był ktoś, kto wyjeździł do zera. Ja wyjeździłem do 39,5, a nie tankowałem pod korek. Jak by 5 była nieruszalna, to bym stał od 1,5 litra wcześniej.
Jeśli jest tak, jak piszesz, to następnym razem nie będę miał migotania przedsionków, kiedy na 0 zrobię 100km, a Noe będzie nigdzie stacji w pobliżu.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Marca 2026, 17:58:42 »
Powiem ci, że dziwne uczucie. Mało pampersa nie zmieniłem, ale chciałem na siłę sprawdzić czy da radę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Marca 2026, 19:10:22 »
Ja nie dość, że paliwo wyjechałem do zera to jeszcze pod dystrybutor dojechałem siłą rozpędu bo przy wjeździe na stację napęd się wyłączył z powodu braku energii w baterii HV. Braku energii tzn. 40% SOC. Po nalaniu paliwa silnik spalinowy odpalił bez najmniejszego problemu. Mowa o Auris.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Marca 2026, 09:22:49 »
Wczoraj żeby sprawdzić to o czym piszemy zrobiłem test i na "0" przejechałem dokładnie 167km do stacji. Zatankowałem dokładnie 39,94l. Więcej tego nie powtórzę, ale przynajmniej mam pewność, że "0" daje mi jeszcze dosyć sporą rezerwę do tych 38l, których jednak wolałbym nie ruszać. Szkoda, że Toyota nie poszła wzorem innych marek i rezerwa nie zapala się rzeczywiście dopiero wtedy, gdy do przejechania zostaje rzeczywiście 50km do tych 38l.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Marca 2026, 09:51:47 »
dokładnie 167km do stacji
Jaka średnia prędkość i warunki? Jako że silnik taki sam bardzo mnie to interesuje. Chcę sobie wyznaczyć jakiś bezpieczny limit (np. 100km), dla mnie tankowanie po 30-32l jest bardzo uciążliwe, już mi się zdarzało tankować 2x dziennie.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Marca 2026, 20:48:03 »
zbiornik fizycznie ma pojemność 43 litrów.
Przy wskazaniu 0 kilometrów, zatankujesz około 33 litrów.
43 minus rezerwa około 5 litrów i te niewyjeżdżalne 5 litrów.
zrobiłem test i na "0" przejechałem dokładnie 167km do stacji. Zatankowałem dokładnie 39,94l.

To się jakoś spina. Jeśli zbiornik na objętość 43l to znaczy że da się do niego zmieścić 38-39l paliwa - musi zostać poduszka powietrzna, zazwyczaj ok. 4-5 l (i to być może miał na myśli Colin). Tak miałem w Octavii- zbiornik 55l max udało mi się zatankować 51l, zazwyczaj ok. 50l.
I to była pojemność, jadąc przepisowo robiłęm trasę Wrocław-Warszawa i z powrotem bez tankowania...

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Marca 2026, 06:58:00 »
Jaka średnia prędkość i warunki? Jako że silnik taki sam bardzo mnie to interesuje. Chcę sobie wyznaczyć jakiś bezpieczny limit (np. 100km), dla mnie tankowanie po 30-32l jest bardzo uciążliwe, już mi się zdarzało tankować 2x dziennie.
Nie chciałem stanąć gdzieś w polu, więc średnia prędkość nie przekraczała raczej 55km/h. Temp. około 10*C, bezwietrznie raczej, ale żeby wiało ciągle w plecy i było z górki to bym nie powiedział. Większość z tej trasy to tereny podmiejskie. Trochę miasta, kilka świateł. Ruch dosyć spory. Aplikacja wyliczyła mi spalanie z tej trasy na poziomie 3,4l/100km.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Marca 2026, 07:00:30 »
ak miałem w Octavii- zbiornik 55l max udało mi się zatankować 51l, zazwyczaj ok. 50l.
W Civicu bak był 45l, a do pierwszego odbicia wchodziło równe 45l. Dlatego pierwszy raz byłem zdziwiony, że tu jest 43, a wchodzi tylko 38. Potem Colin to gdzieś tłumaczył i przyjąłem, że ten typ tak ma.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Marca 2026, 07:04:02 »
przyjąłem, że ten typ tak ma
Ma już pewnie od 30lat jak nie lepiej  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl