Autor Wątek: Zakup Toyoty RAV 4  (Przeczytany 7613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Zakup Toyoty RAV 4
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Września 2025, 11:36:14 »
Każdy samochód z tych linków należy dogłębnie obejrzeć. Mechanicznie, elektrycznie, "papierologia", podnośnik, jazda testowa, ilość zakodowanych kluczy, w przypadku AWD stan załącza silnika tylnego. W nic nie wierzyć na 100%.

Ogłoszenia są piękne a utopić można szybko.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Września 2025, 00:53:41 »
Tą na ukraińskich blachach bym od razu odrzucił. Ta jedna to z sieci dilerskiej Toyoty wiec gwarancja i pewniejsze auto.
Samochody bez AWD wiec problem tylnego złącza przynajmniej odpada.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Września 2025, 06:42:53 »
Gdybym miał wybierać z tych 3 to brałbym tą z salonu Toyoty (auta używane). Dostaniesz pełną dokumentację ze sprawdzenia auta. Wejdziesz w gwarancję Relax. Zakup na FV więc nie zapłacisz podatku pcc 2% a to 2600zł w kieszeni. Cenę mają podbitą ale negocjuj to 1500 z tego urwiesz. Im zależy na obrocie, auto z placu wyjedzie a i tak zarobią a mają miejsce na kolejne.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Września 2025, 09:12:11 »
Nie wiem czy zakup ma być "na firmę vatowca" czy nie. Jest to o tyle istotne, że cena nowej RAV4 w takiej wersji to 169.000zł (pewnie też coś da się urwać). Po odliczeniu połowy VAT wychodzi 153.000zł. Czyli dokładasz 23.000zł i zamiast prawie pięcioletniego auta masz nowe. Oczywiście pozostaje fundamentalna kwestia - budżet a ten opiewa na bodaj 120.000zł, więc chyba mamy barierę, której nie będzie łatwo sforsować.
Ja nie kupiłbym żadnego z tych aut, wybrałbym nową sztukę z uwagi na to, że różnica w cenie między nową a używaną jest niewielka.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Września 2025, 09:43:31 »
Nie wiem czy zakup ma być "na firmę vatowca" czy nie. Jest to o tyle istotne, że cena nowej RAV4 w takiej wersji to 169.000zł (pewnie też coś da się urwać). Po odliczeniu połowy VAT wychodzi 153.000zł. Czyli dokładasz 23.000zł i zamiast prawie pięcioletniego auta masz nowe

Uzywate auto tez mozesz kupic na FV

Ja nie kupiłbym żadnego z tych aut, wybrałbym nową sztukę z uwagi na to, że różnica w cenie między nową a używaną jest niewielka.

To chyba najgorszy moment na kupno RAV4 - samochod jest po prostu stary, nowa wersja tuz za rogiem, a brak jakiejkolwiek polityki rabatowej.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Września 2025, 09:57:03 »
Uzywate auto tez mozesz kupic na FV
odniosłem się do podlinkowanych ogłoszeń
To chyba najgorszy moment na kupno RAV4 - samochod jest po prostu stary, nowa wersja tuz za rogiem, a brak jakiejkolwiek polityki rabatowej.
co znaczy stary? jaką rewolucję technologiczną przyniesie nowy model? mi nowa wersja się nie podoba, z zamysłem zamówiłem bieżący model, ale każdy może mieć inne gusta

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Września 2025, 11:07:16 »
Co do automatycznej skrzyni w hybrydzie to trudno się obawiać a awarię czegoś czego nie ma. Jedyne co łączy automatyczną skrzynie biegów i przekładnie eCVT w hybrydzie to wajcha do wyboru kierunku jazdy. Budowa i zasada działania są zupełnie inne. Prawdopodobieństwo uszkodzenia przekładni eCVT jest znikome choć jeśli ktoś ma pecha to i w drewnianym kościele cegła mu na głowę spadnie.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Września 2025, 13:31:21 »
co znaczy stary?
Znaczy 7-letni. Zaraz osmio.

jaką rewolucję technologiczną przyniesie nowy model?
Wydaje sie sporo wnosic. 2 generacje napedu w przod, w koncu obiecujacy infotainment, matrycowe swiatla. Kto wie, moze wycisza samochod?

mi nowa wersja się nie podoba, z zamysłem zamówiłem bieżący model, ale każdy może mieć inne gusta
Mnie z kolei bardziej podchodzi nowa generacja, chociaz trzeba szczerze przyznac, ze szeroko pojety design to nie jest mocna strona marki.

Duzo producentow obniza ceny, moze cennik RAV tez sie zmieni. Jesli ktos rozwaza kupno nowego RAV4 to sugerowalbym wstrzymac konie jeszcze na troche, chociazby po to, zeby porownac obie generacje.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Września 2025, 14:24:01 »
Wydaje sie sporo wnosic. 2 generacje napedu w przod, w koncu obiecujacy infotainment, matrycowe swiatla. Kto wie, moze wycisza samochod?
jeździłem 4 generacją w yarisie cross i RAV4, piątą w corolli i szóstą w corolli cross, różnice w napędach są kosmetyczne, nie ma tam rewolucji, czy w podstawowej wersji będą światła matrycowe, tego nie wiemy, infotainment w obecnej wersji jest dla mnie OK
Duzo producentow obniza ceny, moze cennik RAV tez sie zmieni
bądź konsekwentny, nie ma akcji rabatowej na stary model, ale oczekujesz niższej ceny na nowy; ja uważam, że i na stary model też można dostać rabat (kupiłem poliftową corollę cross oraz stare RAV4 i dostałem sporą zniżkę na każde z nich)
Jesli ktos rozwaza kupno nowego RAV4 to sugerowalbym wstrzymac konie jeszcze na troche, chociazby po to, zeby porownac obie generacje.
ja napisałem co sądzę o zakupie nowego auta z salonu względem używanego z tego samego modelu; jeżeli jednak nowy model miałby okazać się tańszy i lepszy niż obecnie oferowany to tym bardziej nie kupowałbym żadnego z samochodów wskazanych przez autorkę wątku

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Września 2025, 15:28:07 »
szóstą w corolli cross
Jak?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Września 2025, 15:36:43 »
bądź konsekwentny, nie ma akcji rabatowej na stary model, ale oczekujesz niższej ceny na nowy; ja uważam, że i na stary model też można dostać rabat (kupiłem poliftową corollę cross oraz stare RAV4 i dostałem sporą zniżkę na każde z nich)

Nie zrozumiales mnie, nie oczekuje nizszej ceny na nowy model. W sumie to nic takiego nie napisalem.
Bardziej cos a'la last call/final edition na XA50.

(kupiłem poliftową corollę cross oraz stare RAV4 i dostałem sporą zniżkę na każde z nich)
Define "spore". Tylko to ponad ekobonus.

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Września 2025, 16:03:33 »
Define "spore". Tylko to ponad ekobonus.
ekobonus dostaje zdaje się każdy, mi dodano jeszcze dwukrotność tegoż

i szóstą w corolli cross
chyba mnie poniosło, jakoś sobie zakodowałem, że to szósta edycja a to tylko mniejsza moc z podobnymi osiągami, niemniej jednak szósta generacja za darmo też jeździć nie będzie
Nie zrozumiales mnie, nie oczekuje nizszej ceny na nowy model. W sumie to nic takiego nie napisalem.
Bardziej cos a'la last call/final edition na XA50.
dlatego zakup wskazanych w linkach używek według mnie mija się z celem, chyba, że znacznie zejdą z cen

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Września 2025, 16:08:10 »
ekobonus dostaje zdaje się każdy, mi dodano jeszcze dwukrotność tegoż
Na RAV4 oprocz 7.3% dostales dodatkowe 14.6%?

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Września 2025, 16:20:24 »
Na RAV4 oprocz 7.3% dostales dodatkowe 14.6%?
w obydwóch wypadkach ponad 10k ponad ekobonus, widzę teraz, że inaczej jest on liczony dla RAV i dla corolli, mnie interesowała cena finalna a nie procent rabatów, których na papierze dostałem dwie walizki pieniędzy (ale przed rabatami auta mają ceny jak ten pies za milion i koty po 500k)

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Września 2025, 16:56:21 »

Czy w hybrydzie przebieg 90 tyś z rocznika 2020 na hybrydę to dużo?, czy po zakupie będę musiała coś wymienić?, Czy skrzynia automatyczna wytrzyma jeszcze kilka lat?- na jakie ewentualne koszty trzeba się liczyć jak się kupuje Ravke 5 letnią w hybrydzie .

Za każde odpowiedzi dziękuje za pomoc.

Z mojego doswiadczenia: Kupilem 5 letnią ravke 4x4 z 2019 w ramach Pewne Używane. Wzgledem ceny "rynkowej" z ogloszen prywatnych doplacilem ok. 10tys wiecej ale..:
Przy przebiegu 120tys zrobilem duzy przeglad w toyocie. Na gwarancji zostaly wymienione silowniki klapy (koszt bylby ponad 5 tys.) bo zaczely wydawac dzwieki jakby sie zacieraly.
Poza tym nic nie trzeba w niej wymieniac, naprawiac.
Na przegladzie okresowym niedawno diagnosta myslal ze przyjechalem z 3 letnim autem do pierwszego przegladu. Stwierdzil ze jak nowe.
Ja osobiscie jezdze nia rok.

Gdyby ktos mial watpliwosci: nie pracuje w toyocie. To moje drugie auto od toyoty (wczesniej opel i ford)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2025, 17:06:19 wysłana przez atek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl